Hyundai i20 N: Το μικρό GTi που «φόβισε» το Civic Type R (+video)

46.787 Επισκέψεις στο άρθρο (7/10/2023)
To i20 Ν συμπεριφέρθηκε σαν μια γνήσια σπορ κατασκευή με ομοιογενή συμπεριφορά και συναρπαστικά οδικά χαρακτηριστικά.
5 Φωτογραφίες »

To i20 Ν συμπεριφέρθηκε σαν μια γνήσια σπορ κατασκευή με ομοιογενή συμπεριφορά και συναρπαστικά οδικά χαρακτηριστικά.

- Πέρασε το Elk Test με τρομερή επίδοση
- Το κατάφερε γιατί έχει γονίδια από το WRC
- Στο πρόγραμμα Ν & με ελάχιστη εμπλοκή του ESP
- Στις αλλαγές πορείας σηκώνει τροχό για πλάκα!

Τα γονίδια από το WRC βοήθησαν!


Ακόμα και πέρα από το όριό του, η αντίδραση του i20 N ήταν ελεγχόμενη και χωρίς απώλεια της αυτοκυριαρχίας του.

Ακόμα και πέρα από το όριό του, η αντίδραση του i20 N ήταν ελεγχόμενη και χωρίς απώλεια της αυτοκυριαρχίας του.

Με δεδομένη την οδηγική εικόνα, αλλά και τη συμπεριφορά του Hyundai i20 N στο δρόμο και στην πίστα, που το οδηγήσαμε στην επίσημη παρουσίαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, oι προσδοκίες μας στην κορυφαία δοκιμή ενεργητικής ασφάλειας που διεξάγει το AutoΤρίτη (Εlk Test), ήταν μεγάλες. Τελικά, το συναρπαστικό Hyundai i20 N των 204 ίππων κατάφερε μια από τις καλύτερες επιδόσεις, που έχουμε δει στη συγκεκριμένη δοκιμάσια. Η έκδοση που δοκιμάστηκε ήταν εξοπλισμένη με το πακέτο Performance και ελαστικά 215/40 σε τροχούς 18 ιντσών.

77 χλμ./ώρα - 1η προσπάθεια

Η πρώτη προσπάθεια του Hyundai i20 N έγινε στα 77 χλμ./ώρα, εκεί δηλαδή που είχε πιάσει ταβάνι το Ford Puma ST. Το εκρηκτικό μικρό της Hyundai τα κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς την παραμικρή απόκλιση από την πορεία του. Mε επιλεγμένη την N λειτουργία (οι πιο σπορ εργοστασιακές ρυθμίσεις), το i20 N εμφάνισε αστραπιαία απόκριση στις εντολές του οδηγού, με μηδενική κλίση και τον οδηγό να απολαμβάνει τη σταθερότητα και την ουδετερότητα του μπροστινού συστήματος. Ουδέτερο κράτημα με ουσιαστικά μηδενική εμπλοκή του ESP, που στη συγκεκριμένη ρύθμιση χαλαρώνει τα γκέμια του.

81 χλμ./ώρα - 2η προσπάθεια

Με την πρώτη αίσθηση να είναι απόλυτα κολακευτική για το i20 N, δοκιμάσαμε στα 81 χλμ./ώρα, που είναι και η απόλυτη επίδοση που έχουμε δει μέχρι σήμερα από το Honda Civic Type R, το οποίο δεν πωλείται πλέον. Το i20 N δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την δοκιμασία. Παρά την άμεση αντίδραση και την ισορροπία στην πρώτη αλλαγή πορείας, η έντονη υποστροφή στη δεύτερη αλλαγή πορείας προς το μεσαίο διάδρομο οδήγησε σε επαφή με τις κορίνες και την αποτυχία. Η αντίδραση πάντως ήταν ελεγχόμενη, χωρίς απώλεια της αυτοκυριαρχίας του συνόλου, παρά την τάση του πίσω εσωτερικού τροχού να ανασηκώνεται. Αποτυχημένη ήταν και η προσπάθεια στα 80 χλμ./ώρα και έτσι το κορεάτικο μικρό δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει την επίδοση του Fiesta ST.

79 χλμ./ώρα - 3η προσπάθεια

Το Hyundai i20 κατάφερε να περάσει το τεστ με 79 χλμ./ώρα. To i20 Ν συμπεριφέρθηκε σαν μια γνήσια σπορ κατασκευή με ομοιογενή συμπεριφορά και συναρπαστικά οδικά χαρακτηριστικά. Αν και το τιμόνι δεν έχει την απόλυτη αίσθηση, το καυτό μικρό της Hyundai έβγαλε σε πέρας τη δοκιμασία με ελάχιστη εμπλοκή του ESP, σχεδόν μηδενική κλίση και χωρίς καν υποψία μεταφορά βάρους. Η πρόσφυση του μπροστινού, η αμεσότητα του τιμονιού και η ακαμψία του πλαισίου συνθέτουν ένα μικρό GTi με εξαιρετικές δυνατότητες.
Σελίδα 2Βαθμολογία & αίσθηση οδηγού-επιβατών
Mercedes
test center