«Μια φορά το χρόνο ή κάθε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα». Οι κατασκευαστές ορίζουν συγκεκριμένα διαστήματα service στα οποία πρέπει να ελεγχθούν ή/και αντικατασταθούν ορισμένα μέρη. Ποια είναι όμως αυτά γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά; Γιατί δεν πρέπει να παραμελούμε το service του αυτοκινήτου;
«Μια φορά το χρόνο ή κάθε τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα»;
Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών (κυρίως παλαιότερων ηλικίας οχημάτων) παραμελεί το service του αυτοκινήτου του, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω οικονομικών συνθηκών και έτσι οι επισκέψεις στα συνεργεία γίνονται ύστερα από βλάβες που προκαλούν ή οδηγούν σε ακινησία. Συν τοις άλλοις, συχνά ένεκα μείωσης του κόστους, προδιαγραφές ανταλλακτικών και οδηγίες του εγχειριδίου χρήσης «πάνε περίπατο».
Η σωστή συντήρηση μπορεί να παραλείπεται για εξοικονόμηση χρημάτων, το αποτέλεσμα όμως τις περισσότερες φορές είναι η μακροπρόθεσμη αύξηση των δαπανών λόγω βλαβών που προκύπτουν από εργασίες που δεν έγιναν την κατάλληλη στιγμή. Έχετε ακούσει περιπτώσεις όπου η μη αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού με ενδεικτικό κόστος τα 300 ευρώ, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στον κινητήρα με το κόστος πολλές φορές να καθιστά την επισκευή μη συμφέρουσα; Υπάρχει βέβαια και η ακόμα χειρότερη περίπτωση όπου παραλείπονται εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως η συντήρηση του συστήματος πέδησης ή η αντικατάσταση των ελαστικών.
Σε αυτό το τεχνικό κείμενο θα αναλύσουμε τις απαραίτητες εργασίες που θα πρέπει να γίνονται ώστε να ταξιδεύετε με ένα ασφαλές και αξιόπιστο αυτοκίνητο. Ασφαλώς, ο τελευταίος λόγος ανήκει στο εγχειρίδιο χρήσης και στους μηχανικούς των εξουσιοδοτημένων συνεργείων που αναλαμβάνουν τη συντήρηση του οχήματός σας.
Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ο υπολογιστής ταξιδιού ενημερώνει τον οδηγό σχετικά με την «υγεία» του λιπαντικού.
Ξεκινάμε με την προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση, γνωστή και ως «μικρό service», η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές πρέπει να γίνεται με τη συμπλήρωση ενός έτους ή 10.000 χιλιομέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από τον γενικό έλεγχο της κατάστασης του οχήματος, γίνεται αντικατάσταση λιπαντικού κινητήρα και φίλτρου λαδιού. Μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα απλή και οικονομική διαδικασία, αλλά είναι πολύ σημαντική για την «υγεία» του και δεν πρέπει να την αναβάλουμε. Μεγάλη προσοχή δίνουμε στην απόσταση που διανύει το αυτοκίνητο, δηλαδή αν συμπληρωθεί το χιλιομετρικό όριο προχωράμε σε αντικατάσταση του λιπαντικού ανεξάρτητα αν η προηγούμενη αντικατάσταση έγινε σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Μεγάλη έμφαση δίνουμε στο ιξώδες του λιπαντικού, οι περισσότεροι σύγχρονοι κινητήρες λειτουργούν με το 5W-30, αλλά και στις προδιαγραφές που αναγράφονται ώστε να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες του κατασκευαστή.
Αντίστοιχα, αν διανύετε ελάχιστα χιλιόμετρα, φροντίστε να προγραμματίσετε το «μικρό service» πριν τη συμπλήρωση του χρονικού ορίου, μιας και οι ιδιότητες του λιπαντικού αλλοιώνονται τόσο με το πέρασμα του χρόνου, όσο και με τις ώρες λειτουργίας του κινητήρα. Τέλος, μεγάλη έμφαση δίνουμε στο ιξώδες του λιπαντικού που θα χρησιμοποιήσουμε, οι περισσότεροι σύγχρονοι κινητήρες λειτουργούν με το 5W-30, αλλά και στις προδιαγραφές που αναγράφονται ώστε να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες του κατασκευαστή.
Στο μεγάλο service, πέρα από την αλλαγή λιπαντικού και φίλτρου λαδιού, έχουμε αντικατάσταση των φίλτρων αέρα, καμπίνας και βενζίνης.
Πάμε στο «μεγάλο service», στο οποίο το κόστος ανεβαίνει και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν ότι πρέπει να γίνεται με τη συμπλήρωση 20.000-30.000 χιλιομέτρων ή ανά δύο χρόνια. Πέρα από την αλλαγή λιπαντικού και φίλτρου λαδιού, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε αντικατάσταση των φίλτρων αέρα, καμπίνας και βενζίνης.
Στην αντικατάσταση των μπουζί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο που εγκρίνει ο κατασκευαστής, μιας και χωρίζονται σε κατηγορίες όπως πλατίνας-ιριδίου, ψυχρά-θερμά κι ούτω καθΆ εξής.
Επιπλέον, στα «μεγάλα service» ή ανά δύο μεγάλα συνηθίζεται να γίνεται και αντικατάσταση των μπουζί στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο που εγκρίνει ο κατασκευαστής, μιας και χωρίζονται σε κατηγορίες όπως πλατίνας-ιριδίου, ψυχρά-θερμά κι ούτω καθ` εξής.
Τέλος, υπάρχει κι άλλη μία προγραμματισμένη αντικατάσταση, η οποία βέβαια δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάθε «μεγάλο service» και είναι η αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού.
Δεν υπάρχει σε όλους τους κινητήρες, αφού εξίσου πιθανή είναι η χρήση καδένας, αλλά σε όσους κινητήρες τον συναντάμε το διάστημα αντικατάστασης ορίζεται στα περίπου 6 χρόνια ή 90.000 χιλιόμετρα. Ασφαλώς αυτά τα νούμερα μεταβάλλονται ανάλογα με τον κάθε κινητήρα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.
Ανά δύο «μεγάλα service» πρέπει να γίνεται μέτρηση του ψυκτικού υγρού σε ειδικό μηχάνημα ώστε να διαπιστωθεί αν χρήζει αντικατάστασης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ανοίγουμε ποτέ την τάπα με τον κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας!
Για το τελευταίο σκέλος αφήσαμε τους βασικότερους ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε κάθε προγραμματισμένη συντήρηση ώστε να έχετε ένα ασφαλές όχημα. Ξεκινάμε από τα σημαντικότερα που είναι ασφαλώς τα ελαστικά και τα τακάκια-δισκόπλακες, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται έπειτα από οπτικό έλεγχο, κάτι που ισχύει και για το υγρό φρένων. Ακόμα και στα αυτοκίνητα χωρίς πίσω δισκόφρενα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και οπτικός έλεγχος στις σιαγώνες. Σημαντικός είναι και ο έλεγχος στα αμορτισέρ για τυχόν διαρροές, στις φούσκες του συστήματος ανάρτησης, αλλά και στα ρουλεμάν των τροχών. Πάμε στο σύστημα ψύξης, όπου ανά δύο «μεγάλα service» πρέπει να γίνεται έλεγχος στάθμης και μέτρηση του ψυκτικού υγρού σε ειδικό μηχάνημα ώστε να διαπιστωθεί αν χρήζει αντικατάστασης. Τέλος, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, συνηθίζεται πριν τους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να ελέγχεται το φρέον του συστήματος κλιματισμού ώστε να λειτουργεί αποδοτικά.
Οι σημαντικότεροι έλεγχοι αφορούν τα ελαστικά και τα τακάκια-δισκόπλακες, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται έπειτα από οπτικό έλεγχο, κάτι που ισχύει και για το υγρό φρένων.
Ξέρετε ότι:
Στα σύγχρονα αυτοκίνητα, ο υπολογιστής ταξιδιού ενημερώνει τον οδηγό σχετικά με την «υγεία» του λιπαντικού. Το ποσοστό φθοράς υπολογίζεται βάσει της τελευταίας αλλαγής λαδιού, των ωρών λειτουργίας του κινητήρα, τον διανυθέντων χιλιομέτρων και λοιπών παραγόντων.
Σε αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα, το φίλτρο βενζίνης βρίσκεται μέσα στο ντεπόζιτο και δεν αντικαθίσταται.
Τα τακάκια αντικαθίστανται συνήθως στις 60.000 χλμ, βέβαια καθοριστικοί παράγοντες για τη διάρκεια ζωής τους είναι το βάρος του αυτοκινήτου και ο τρόπος οδήγησης.