
Αντί για φόρτιση μπαταρίας, η CATL ετοιμάζει αντικατάσταση σε χρόνο dt.
Σε 100 δευτερόλεπτα η αλλαγή, πιο γρήγορα δηλαδή απ' όσο να γεμίσεις βενζίνη.
Μέχρι το τέλος του έτους 1.000 σταθμοί αλλαγής θα υπάρχουν στην Κίνα.
Κάθε σταθμός θα επιτρέπει έως και 822 αλλαγές κάθε μέρα.
Πολλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα έχουν αυτή τη δυνατότητα.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Αντί για φόρτιση μπαταρίας, αντικατάσταση σε χρόνο dt
Τέλος στην φόρτιση της μπαταρίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θέλουν να βάλουν οι Κινέζοι, οι οποίοι έχουν ήδη εξελίξει την ιδέα των σταθμών ανταλλαγής μπαταριών και συνεχίζουν να εργάζονται πάνω σε αυτό το πρότζεκτ. Η Nio ηγείται επί του παρόντος στην τεχνολογία ανταλλαγής μπαταριών, με χιλιάδες σταθμούς διάσπαρτους σε όλη την Κίνα και μερικούς στην Ευρώπη. Ωστόσο, σύντομα ανταλλαγή μπαταριών θα γίνει ακόμη πιο συνηθισμένη στην Κίνα, εκεί όπου οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών θα χρειάζονται μόλις 100 δευτερόλεπτα για να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους, αλλάζοντας μπαταρία!
Σε 100 δευτερόλεπτα η αλλαγή, πιο γρήγορα δηλαδή απ' όσο να γεμίσεις βενζίνη
Αυτή την εβδομάδα, η Changan Automobile κυκλοφόρησε τα πρώτα 1.000 αυτοκίνητα του σεντάν, Oshan 520. Κατασκευασμένα για την υπηρεσία ταξί της περιοχής, τα μοντέλα αυτά χρησιμοποιούν τις νέες μπαταρίες Choco-SEB της CATL, όπου διαθέτουν δυνατότητα αλλαγής. Αυτό όμως που είναι το πιο εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πως οι μπαταρίες μπορούν να αντικατασταθούν σε χρόνο 100 δευτερολέπτων. Ως εκ τούτου, οι οδηγοί ταξί αντί να περιμένουν σε έναν φορτιστή έχουν την ευχέρεια να αλλάξουν την άδεια μπαταρία του οχήματος με γεμάτη, πιο γρήγορα από ό,τι θα χρειαζόταν για να γεμίσει με βενζίνη ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο.
Μέχρι το τέλος του έτους 1.000 σταθμοί αλλαγής θα υπάρχουν στην Κίνα
Η πόλη Τσονγκκίνγκ διαθέτει ήδη 34 σταθμούς αλλαγής μπαταρίας Choco-SEB και μέχρι το τέλος του 2025, η CATL σχεδιάζει να έχει 1.000 από αυτούς τους σταθμούς σε 31 πόλεις. Η CATL, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, έχει υπογράψει συμφωνίες με τις GAC, Chery, Nio, SAIC, FAW, BAIC και άλλες μάρκες για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων με αυτές τις νέες μπαταρίες. Αυτό σημαίνει ότι οχήματα από όλες αυτές τις μάρκες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους σταθμούς ανταλλαγής της CATL, οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν 822 αλλαγές κάθε μέρα ο καθένας.
Πολλά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα έχουν αυτή τη δυνατότητα
Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι πολλά άλλα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα υποστηρίζουν το σύστημα μπαταριών Choco-SEB. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα νέα GAC Aion S, Hongqi E-QM5, SAIC Roewe D7, BAIC C66, Wuling Bingo, Wuling Starlight, SAIC Rising R7, SAIC Maxus Mifa 9 και SAIC Maxus Dana. Έτσι, φαίνεται ότι η αντικατάσταση μπαταριών θα γίνει στο άμεσο μέλλον σύνηθες φαινόμενο στην Κίνα, κάτι που δεν αποκλείεται να δούμε και στην Ευρώπη.