
Πώς την «πάτησε» η Volvo που βιάστηκε να ξηλώσει τη γκάμα της για να γίνει ηλεκτρική; | autotriti.gr
Η Volvo έβαλε στόχο πρώτη απ'όλους να γίνει ηλεκτρική μέχρι το 2030.
Αφαίρεσε γρήγορα τα σεντάν και στέισον μοντέλα της αφήνοντας μόνο SUV.
Οι καλύτερες ιδέες και σχέδια της Volvo πήγαν στην Polestar.
Δασμοί στην Κίνα, αλλαγές στον υπολογισμό CO2 και η μετατόπιση του 2030 την έβαλε σε μεγάλη γκρίνια.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Η Volvo έβαλε στόχο πρώτη απ’όλους να γίνει ηλεκτρική μέχρι το 2030
Η Volvo μπορεί να ανήκει στην κινεζική Geely και να παράγει τα περισσότερα μοντέλα της στην Κίνα, όμως στην Ευρώπη ακόμη ο κόσμος περιμένει όλα αυτά που ξέρει πως η σουηδική μάρκα κάνει καλύτερα. Και η ηλεκτροκίνηση δεν είναι ένα από αυτά. Τι έγινε;
Η κούρσα που ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίες προς την ηλεκτροκίνηση, έφερε τη Volvo στο προσκήνιο, αφού βρέθηκε σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση. Βλέπεις την ίδια στιγμή που τελείωνε η «προίκα» που της άφησε η (προηγούμενη ιδιοκτήτρια) Ford πουλώντας την στους Κινέζους, δηλαδή μοτέρ, κιβώτια, πατώματα κλπ, η Volvo δεν την χρειαζόταν πια. Και έτσι δεν αναγκάστηκε να ρίξει χρήμα να φτιάξει νέα μοτέρ, κιβώτια και πλατφόρμες για μια γκάμα συμβατικών premium αυτοκινήτων, ούτε και να «πέσει» στην ανάγκη να δανειστεί μοτέρ από αλλού, ή ακόμη χειρότερα από την κινεζική της μητρική. Μπορούσε να πάει αμέσως στα ηλεκτρικά, πράγμα που έκανε, βάζοντας στόχο να «τελειώνει» με υβριδικά και συμβατικά μέχρι το 2030. Νωρίς-νωρίς.
Αφαίρεσε γρήγορα τα σεντάν και στέισον μοντέλα της αφήνοντας μόνο SUV
Για μια μάρκα που έχει ως σήμα κατατεθέν τα μεγάλα, τετράγωνα στέισον αυτοκίνητα, μια αγορά που δεν θέλει πια μεγάλα τετράγωνα στέισον αυτοκίνητα, το πράγμα δεν πήγε πολύ καλά. Στα τελευταία πέντε χρόνια η Volvo βρέθηκε να αφαιρεί μοντέλα από τη γκάμα της πιο γρήγορα απ’ότι προσθέτει. Τα στέισον μας άφησαν πρώτα, μετά το S60 και σύντομα και το S90. Και η Volvo είναι ήδη σε πολλές αγορές αποκλειστικά μάρκα που φτιάχνει SUV. Γιατί πουλάνε. Αλλά όχι μόνο γι αυτό.
Οι καλύτερες ιδέες και σχέδια της Volvo πήγαν στην Polestar
Βλέπεις η ηλεκτροκίνηση έφερε νέα σχήματα, νέες ιδέες, και η Volvo είχε μερικές καλές. Τα υπερυψωμένα σεντάν και χάτσμπακ που βλέπουμε από τόσους κατασκευαστές, που δεν είναι SUV, αλλά ούτε και παραδοσιακά μοντέλα, είχαν την τιμητική τους, όμως καμία από αυτές τις ιδέες δεν υλοποιήθηκαν από τη Volvo. Αντίθετα η μητρική Geely, έκοψε τη Volvo στα δύο, κρατώντας το σουηδικό όνομα και φτιάχνοντας την Polestar, αμιγώς ηλεκτρική, για να τη ρίξει απέναντι στην Tesla που κάλπαζε στις σκανδιναβικές αγορές και την κεντρική Ευρώπη μέχρι πρόσφατα. Μόνο που η Polestar πήρε μαζί της όλες τις νέες ιδέες της Volvo. Και έτσι η Volvo έμεινε με τα κλασσικά «κουτιά» δύο όγκων, ενώ η Polestar έχει δώσει μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα.
Δασμοί στην Κίνα, αλλαγές στον υπολογισμό CO2 και η μετατόπιση του 2030 την έβαλε σε μεγάλη γκρίνια
Σα να μην έφταναν τα εσωτερικά βάσανα, η E.E έριξε δασμούς στα «made in China», που πήραν «μπάλα» πολλά μοντέλα της Volvo και κυρίως το EX30, το μικρό SUV της μάρκας με το μεγάλο περιθώριο κέρδους που θα της ισοφάριζε τα βιβλία. Παρά τη γκρίνια της, αναγκάστηκε να επενδύσει στο εργοστάσιο του Βελγίου ώστε να φτιάχνει εκεί το EX30, ό,τι όμως κερδίζει από τους δασμούς, τους χάνει από το περιθώριο κέρδους. Βάλε πως η Ε.Ε εντωμεταξύ άλλαξε και το πως υπολογίζεται το CO2 ανοίγοντας το παράθυρο για παράταση των υβριδικών και συμβατικών, και η Volvo έμεινε με την πρίζα στο χέρι. Τα δικά της υβριδικά και συμβατικά είναι ήδη στο τέλος του κύκλου τους και δεν βγάζουν 5 χρόνια ακόμη, τα ηλεκτρικά της, όπως όλα, δεν πουλάνε όσο θα ήθελαν, ο στόχος του 2030 πήγε περίπατο, μεγάλα μοτέρ δεν έχει εξελίξει για νέα μοντέλα, οι Κινέζοι δεν έχουν να της δώσουν τίποτα εκτός από μπαταρίες, και έτσι οι προβλέψεις είναι αρνητικές, η γκρίνια μεγάλη και οι περικοπές έχουν αρχίσει.
Τι λες θα αντέξει; Μήπως δούμε μόνο την Polestar να συνεχίζει; Και τελικά μήπως βιάστηκε να αλλάξει τη γκάμα της σε ηλεκτρική;