Τι εξοπλισμό έχουν στην «βασική» & πόσο αξίζουν 10 μικρά αυτοκίνητα;

19.642 Επισκέψεις στο άρθρο (20/4/2023)
Τι εξοπλισμό έχουν στην «βασική» & πόσο αξίζουν 10 μικρά αυτοκίνητα;
2 Φωτογραφίες »

Κάναμε μία εκτεταμένη έρευνα αγοράς σε όλα τα μικρά αυτοκίνητα και «ψαχουλεύουμε» τις βασικές εξοπλιστικές εκδόσεις τους. Τι παροχές και ανέσεις έχουν; Αξίζουν τα λεφτά τους ή συμφέρει να πληρώσω κάτι παραπάνω για καλύτερο εξοπλισμό;

Τι infotainment έχουν; Μηχανικά ή ηλεκτρικά τα πίσω παράθυρα;

Σε κάθε συγκριτικό θέμα του AutoΤρίτη, πέρα από τις μετρήσεις του Test Center μας, βρίσκετε και την άποψή μας περί «Value for money». Την γνώμη μας, δηλαδή, για το πόσο αξίζει τα λεφτά του ένα νέο αυτοκίνητου με βάση τον εξοπλισμό και την εργοστασιακή του εγγύηση.
 
Στις γραμμές που ακολουθούν θα μιλήσουμε για νέα μοντέλα της δημοφιλέστερης κατηγορίας στην αγορά, εκείνης των supermini (μικρών) αυτοκινήτων, εστιάζοντας στις βασικές εξοπλιστικές εκδόσεις τους. Τι τους λείπει και δεν αξίζουν τα λεφτά τους; Τι προτείνει τo AutoΤρίτη; Αν δεν βρείτε κάποιο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, τότε πάει να πει ότι ο εξοπλισμός του είναι πλήρης και ανάλογος του κόστους αγοράς
 
Η τελική μας αξιολόγηση μας γίνεται με βάση:

Renault Clio και Suzuki Swift τα μόνα χωρίς οθόνη infotainment

Κακά τα ψέματα, στα σύγχρονα αυτοκίνητα θεωρείς δεδομένη την οθόνη απεικόνισης του infotainment. Το σύστημα ψυχαγωγίας, δηλαδή, που βλέπεις το ραδιοφωνικό σταθμό που ακούς, τα αγαπημένα σου τραγούδια, τις τελευταίες τηλεφωνικές κλήσεις σου. Από όλα τα μοντέλα ψάξαμε, μόνο τα Renault Clio και Suzuki Swift δεν έχουν στάνταρ σύστημα infotainment με οθόνη. Επίσης, δεν έχουν πίσω ηλεκτρικά παράθυρα ούτε ζάντες αλουμινίου, με αμφότερα να προσφέρουν 6 αερόσακους.
 
Στην περίπτωση του Renault Clio, στην ατμοσφαιρική επιλογή των 65 ίππων, η μοναδική διαθέσιμη εξοπλιστική έκδοση Authentic (18.790 ευρώ) έχει σύστημα Radio Connect R & GO. Σύστημα πολυμέσων EASY LINK με οθόνη 7 ιντσών υπάρχει στο πακέτο Equilibre στις turbo εκδόσεις βενζίνης 90 ίππων (20.570 ευρώ) ή διπλού καυσίμου με LPG 100 ίππων (21.270 ευρώ).
 
Radio/CD/MP3 με  χειριστήρια στο τιμόνι και 4 ηχεία βλέπουμε στην «βασική» GL του Suzuki Swift. Το mild hybrid ατμοσφαιρικό Swift με τα 83 άλογα ξεκινά από τα 16.580 ευρώ. Πληρώνοντας έξτρα 1.500 ευρώ για την έκδοση GL+ παίρνεις, μεταξύ άλλων, 7άρα οθόνη αφής με κάμερα οπισθοπορείας, εμπρός προβολείς ομίχλης, 16άρες ζάντες αλουμινίου και εμπρός θερμαινόμενα καθίσματα.


Η «βασική» YOU του Citroen C3 περιλαμβάνει 5άρα μονόχρωμη οθόνη αφής για το σύστημα infotainment.
2 Φωτογραφίες »

Η «βασική» YOU του Citroen C3 περιλαμβάνει 5άρα μονόχρωμη οθόνη αφής για το σύστημα infotainment.

Citroen C3, Honda Jazz, Hyundai i20 και Opel Corsa με μονόχρωμη οθόνη - Πού διαφέρουν

Αρκετές διαφορές αλλά και μία σημαντική ομοιότητα έχουν τα Citroen C3, Hyundai i20 και Opel Corsa. Και στα 3 υπάρχει μονόχρωμη οθόνη στην βασική έκδοση, η οποία οθόνη διαφέρει ανά περίπτωση ως προς τις προδιαγραφές της. Όπως υπάρχουν κι άλλες επιμέρους διαφορές.
 
Η έκδοση YOU! του Citroen C3 είναι διαθέσιμη στην ατμοσφαιρική επιλογή των 83 ίππων (5άρι κιβώτιο, 17.000 ευρώ) και στην πετρελαιοκίνητη των 100 (6άρι κιβώτιο, 20.700 ευρώ). Στάνταρ βρίσκουμε 5άρα μονόχρωμη οθόνη αφής, air-condition, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα και τροχούς 15 ιντσών Arrow.
 
Monitor audio (AM/FM/DAB) 5 ιντσών έχει το Honda Jazz e:HEV. Το ιαπωνικό full hybrid έχει καλό εξοπλισμό (αυτόματο κλιματισμό, 10 αερόσακους, θερμαινόμενα καθίσματα, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω κ.ά.), όμως με κόστος 23.750 ευρώ στην έκδοση Comfort θα περιμέναμε κάτι αρκετά καλύτερο ως προς το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης,
 
Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός-πίσω έχει η «βασική» Fresh του Hyundai i20 (από 16.890 ευρώ ως ατμοσφαιρικό με 84 άλογα). Εδώ, όμως, η οθόνη του infotainment είναι μικρότερη (3,5 ιντσών) και όχι αφής, παρά απεικόνισης πληροφοριών. Με 800-1.000 ευρώ περισσότερα και την έκδοση Exclusive παίρνεις αρκετά παραπάνω, όπως LED προβολείς, πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, 8άρα οθόνη αφής και κάμερα οπισθοπορείας, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών κ.ά..
 
Όσον αφορά το Opel Corsa, στην ατμοσφαιρική επιλογή των 75 ίππων (5άρι κιβώτιο) και έκδοσης Corsa (από 19.900 ευρώ) υπάρχει 5άρα μονόχρωμη οθόνη αφής. Ακόμη, προσφέρεται με 16άρες σιδερένιες ζάντες και εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα. Στην αμέσως επόμενη έκδοση Edition υπάρχουν ίδιας διάστασης ζάντες αλουμινίου, infotainment Mirrorlink System 7 ιντσών, ενώ τα πίσω ηλεκτρικά παράθυρα με λειτουργία express και anti-pinch κοστίζουν 194 ευρώ.

Σελίδα 2Έγχρωμη οθόνη αφής και μπόλικες διαφορές σε Ibiza, Fabia, Yaris και Polo
Σελίδα 3Πίνακας: Αυτός είναι ο στάνταρ εξοπλισμός στα 10 μοντέλα του συγκριτικού μας
Mercedes
KIA