ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας: «Βουλιάζει» το έργο μετά από 30 χρόνια «μελετών»;

1.116 Επισκέψεις στο άρθρο (9/7/2025)
Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας: «Βουλιάζει» το έργο μετά από 30 χρόνια «μελετών»;

Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν τη δεκαετία του `90 και επανήλθε στο προσκήνιο το 2012.
Πρόκειται για υποθαλάσσια σήραγγα 1.100 μέτρων με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.
Πριν 4 χρόνια κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη και όλοι πίστευαν ότι ξεκινούν οι εργασίες.
Το κόστος, που υπολογίζεται σχεδόν στο μισό δις ευρώ, φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι.

autotriti team

Οι πρώτες μελέτες ξεκίνησαν τη δεκαετία του `90 και επανήλθε στο προσκήνιο το 2012

Η σύνδεση της Σαλαμίνας με την στεριά αποτελεί μια ιστορία που ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του `90. Τότε ήταν που έγιναν οι πρώτες μελέτες για την υποθαλάσσια σύνδεση του νησιού με το λιμάνι του Περάματος και σχεδιάστηκε η πρώτη δημοπράτηση του έργου. Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα το έργο ακυρώθηκε από την νέα ηγεσία του υπουργείου, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν το θέμα ξαναερχόταν στο προσκήνιο όμως το «φρέναραν» μεταξύ άλλων οι αντιδράσεις από τον δήμο Σαλαμίνας και τις κοινοπραξίες που διαχειρίζονταν τα πλοία που έκαναν τη διαδρομή Πέραμα-Παλούκια με τα ferry boat.

Πρόκειται για υποθαλάσσια σήραγγα 1.100 μέτρων με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση

Το κύριο έργο αφορούσε μια υποθαλάσσια σήραγγα μήκους 1.100 μέτρων που θα ακουμπά στον πυθμένα της θάλασσας και θα συνδέει το λιμάνι του Περάματος με το νησί του Αγ. Γεωργίου στα Παλούκια Σαλαμίνας. Η μισή περίπου απόσταση αφορούσε την σήραγγα και η άλλη μισή τις δύο προσβάσεις σε αυτήν (βύθιση και ανάδυση), ενώ θα αποτελείται από 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Εκτός από την σήραγγα, στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται δύο ακόμα σημαντικά έργα. Το ένα αφορά ένα νέο δρόμο που θα συνδέει τη λεωφόρο Σχιστού-Σκαραμαγκά με το κολυμβητήριο Περάματος, δίπλα στο Πορθμείο, παρακάμπτοντας την πόλη του Περάματος.  Η έτερη ανάπλαση αφορούσε το νησί της Σαλαμίνας, όπου με έναν νέο κόμβο θα συνδέεται η έξοδος της υποθαλάσσιας ζεύξης στα Παλούκια (δίπλα στην είσοδο του Ναύσταθμου) με την πόλη της Σαλαμίνας, μέσω ενός ακόμα τούνελ μήκους 700 μέτρων. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου από την έναρξη των εργασιών, υπολογίζεται στα 5 χρόνια, ενώ εν συνεχεία ο παραχωρησιούχος θα εισπράττει διόδια.

Πριν 4 χρόνια κατατέθηκε η περιβαλλοντική μελέτη και όλοι πίστευαν ότι ξεκινούν οι εργασίες

Λίγα χρόνια πριν, το 2021, το μεγαλόπνοο έργο βρέθηκε πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίησή του. Τότε ήταν που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Έργου Μόνιμης Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας»  ώστε, μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσουν τα προεπιλεγέντα σχήματα στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη συνέχεια του διαγωνισμού μέχρι τη συμβασιοποίηση του έργου. Έκτοτε όμως, όλες οι μετέπειτα απαιτούμενες δράσεις έχουν μείνει στον… πάγο.

Το κόστος, που υπολογίζεται σχεδόν στο μισό δις ευρώ, φαίνεται να είναι το μεγάλο αγκάθι

Βασικό αγκάθι για την πραγματοποίηση του έργου φαίνεται πως είναι τι άλλο… η χρηματοδοτική στενότητα από το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για έργα υποδομών σε αντίθεση με το παρελθόν, πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες. Έτσι, έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, όπως η νέα Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ο Flyover της Θεσσαλονίκης και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα η υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας με προϋπολογισμό που φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ και υπόσχεται να κάνει τη διαδρομή Πέραμα-Σαλαμίνα σε μόλις 2 λεπτά, να… «βουλιάζει» μέχρι νεωτέρας.

ford
ford
4green