Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  15/6/2004
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/6/2004
ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΩΣΗ
Τι σημαίνουν τα αναγραφόμενα στα ελαστικά
Στα πλαϊνά μέρη των ελαστικών υπάρχουν ανάγλυφα κάποια στοιχεία σχετικά με τις προδιαγραφές και τα υλικά κατασκευής που έχουν χρησιμοποιηθεί. Πολλά από αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές, καθώς έχουν μεγάλη σημασία για το αν τελικά κάποιος τύπος ελαστικού μπορεί να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες. Ένα στοιχείο που απασχολεί τους υποψήφιους αγοραστές είναι το πότε κατασκευάστηκε το ελαστικό που προτίθενται να τοποθετήσουν στο αυτοκίνητό τους. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η πιθανότητα κακής απόδοσης των ελαστικών, λόγω μη τήρησης των στοιχειωδών κανόνων αποθήκευσης των ελαστικών για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η αλλοίωση που μπορεί να υποστεί ένα ελαστικό όταν οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι οι ενδεδειγμένες από την εταιρεία, μπορεί να το καταστήσει ουσιαστικά άχρηστο. Αν για παράδειγμα η θερμοκρασία στην οποία φυλάσσονται τα ελαστικά είναι υψηλότερη από το κανονικό, μπορεί να χαθεί ολοκληρωτικά η ελαστικότητα της γόμας τους. Ελέγχοντας την ημερομηνία παραγωγής και διαλέγοντας ελαστικά που έχουν παραχθεί πρόσφατα, σε ένα βαθμό ελαχιστοποιούμε την περίπτωση να έχει μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια αποθήκη της οποίας οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για να διατηρήσει το ελαστικό τα χαρακτηριστικά του.
Επιλογή.Η τελική ταχύτητα κάθε αυτοκινήτου καθορίζει και την επιλογή του ελαστικού με βάση το δείκτη ταχύτητας του τελευταίου. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο. Παλαιότερα υπήρχε κωδικός ενώ τώρα αναγράφεται το μέγιστο φορτίο σε κιλά και λίβρες. Αν π.χ. το αυτοκίνητο είναι επαγγελματικό, οι ανάγκες σε φορτίο είναι αυξημένες. Η τοποθέτηση ελαστικών με μεγάλο δείκτη ταχύτητας ή μεγάλη αντοχή σε φορτίο είναι περιττή και ασύμφορη σε ένα αυτοκίνητο πόλης. Ακόμα χειρότερα είναι όταν τοποθετούμε ελαστικό μικρών δυνατοτήτων σε αυτοκίνητα μεγαλύτερων απαιτήσεων. Σε αυτή την περίπτωση το λάθος μειώνει τις ικανότητες του αυτοκινήτου άρα και την ασφάλεια των επιβατών.
1) Διαστάσεις ελαστικού: Π.χ. 165 (πλάτος πέλματος σε χιλιοστά) 70 (αναλογία του πλαϊνού τμήματος -προφίλ- επί του πλάτους του πέλματος σε ποσοστό επί τοις εκατό, στη συγκεκριμένη περίπτωση 60%) R (ελαστικό ράντιαλ, δηλ. με ακτινωτό σκελετό) 13 (η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες). 2) Σύμβολο δείκτη ανώτατης επιτρεπόμενης ταχύτητας , στο συγκεκριμένο T: μέχρι 190 χλμ./ώρα.
3) Δείκτης φορτίου σε κιλά και λίβρες. Εδώ 467 κιλά ή 963 λίβρες. 4) Μέγιστη επιτρεπόμενη πίεση αέρα (σε kPA και Psi). Στο συγκεκριμένο 44 Psi.
5) Δομή και υλικά κατασκευής. 6) Radial: δηλαδή με ακτινωτό σκελετό και Tubeless: που σημαίνει χωρίς σαμπρέλα.
7) Ημερομηνία παραγωγής με τετραψήφιο αριθμό. Στο συγκεκριμένο 1504 που σημαίνει 15 εβδομάδα του 2004. 8) Χώρα παραγωγής.