Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  6/2/2007
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Οδήγηση στην πόλη
Διαβάστηκε από 1497 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:6/2/2007
Αστικές περιπλανήσεις
Για πολλούς από εμάς, το να κινούμαστε στην πόλη είναι μάλλον πιο δύσκολο από την οδήγηση στην εθνική οδό. Και αυτό γιατί, οι κίνδυνοι και τα εμπόδια είναι απειράριθμα, τόσο από τα άλλα οχήματα όσο και όσο και από την κάκιστη οργάνωση του οδικού δικτύου. Ας δούμε μερικά από τα βασικά πράγματα, που όλοι μας πρέπει να προσέχουμε κατά την κίνηση στην πόλη.
Α. Οι μοτοσικλέτες
Οι οδηγοί των μοτοσικλετών συχνά παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ και κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να συγκρουστούν με κάποιο άλλο όχημα. Όπως και να έχει, το γεγονός ότι κινούνται σε δύο ρόδες, σημαίνει πως αξίζουν πολύ μεγαλύτερης προσοχής. Γι αυτό πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε τους δείκτες αλλαγής κατεύθυνσης (φλας) όταν στρίβουμε, όταν αλλάζουμε λωρίδα, αλλά και όταν ξεπαρκάρουμε. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί όταν σταθμεύουμε και ανοίγουμε την πόρτα μας, αλλά και στη διάρκεια της πορείας μας, αφού μπορεί η μοτοσικλέτα να βρίσκεται σε κάποιο από τα "τυφλά" σημεία, που δεν καλύπτουν οι καθρέφτες μας. Οι μοτοσικλέτες περνούν παράνομα ανάμεσα από τα κινούμενα αυτοκίνητα, κάτι που φανερώνει έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής.
Β. Όρια ταχύτητας
Τα όρια ταχύτητας μέσα στην πόλη συχνά είναι το ίδιο απαράδεκτα με αυτά στις εθνικές οδούς. Όπως και να έχει, οφείλουμε να τα τηρούμε. Πάντως, αν κάποιες φορές κινούμαστε επικίνδυνα αργά, τότε αρκεί να έχουμε την ίδια ταχύτητα με τα άλλα οχήματα και πάντα ανάλογα με τις συνθήκες, για να μην δημιουργούμε ανάσχεση.
Γ. Ταξί - Μ.Μ.Μ.
Οι δρόμοι της πόλης δεν αφήνουν χώρο στα Ταξί και στα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς να σταθμεύσουν, χωρίς να εμποδίζουν (εκτός από τις λίγες λεωφορειολωρίδες). Μάλιστα, σε λεωφόρους όπως η Βουλιαγμένης, για παράδειγμα, πολλοί οδηγοί Ταξί κυριολεκτικά… κοκαλώνουν το αυτοκίνητό τους για να πάρουν έναν πελάτη. Εκεί τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, αφού, αν η αντίδρασή μας αργήσει λίγο να έρθει, θα πληρώσουμε εμείς τη ζημιά…
Δ. Η χρήση της ζώνης
Στην Ελλάδα ακόμη νομίζουμε ότι η ζώνη ασφαλείας μας προστατεύει μόνο στις μεγάλες ταχύτητες, κάτι που φυσικά είναι μεγάλο λάθος. Με αυτήν την εντύπωση, πολλοί οδηγοί δεν την χρησιμοποιούν στην πόλη, πιστεύοντας ότι δεν είναι απαραίτητη. Αυτό φυσικά είναι λάθος. Ειδικά στα σύγχρονα αυτοκίνητα που έχουν αερόσακο, η χρήση της ζώνης είναι επιβεβλημένη, καθώς αν αυτός ανοίξει (στα περισσότερα οχήματα ανοίγει με ταχύτητα + - 50 χλμ./ώρα), είναι σίγουρο πως θα τραυματιστούμε σοβαρά.