Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  10/7/2007
ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Περιποίηση αυτοκινήτου (Μέρος Β΄)
Ψεκάστε… τρίψτε… σκουπίστε…. απολαύστε
Διαβάστηκε από 15476 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:10/7/2007
Στο πρώτο μέρος μιλήσαμε γενικά για την προστασία του χρώματος του αυτοκινήτου μέσω του γυαλίσματος και κερώματος. Πραγματοποιώντας την όλη διαδικασία όμως, μαθαίνεις και τα μυστικά…
Προστασία υπόσχονται όλοι…
Είναι πολύ βασικό να καταλάβουμε, ότι το γυάλισμα και κέρωμα του αυτοκινήτου μας δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα. Πιο συγκεκριμένα, μην περιμένετε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτου ή μόνο με τη δική σας προσπάθεια, αφού τα καταστήματα που ασχολούνται μόνο με αυτό, εκτός του μεγαλύτερου χρόνου που διαθέτουν, έχουν και τα απαραίτητα προϊόντα. Έτσι, εμείς επισκεφθήκαμε το κατάστημα Tranos Auto Specialist (Αγ. Μαρίνας 13-15 Μελίσσια, τηλ. 210 8033 611) και μετά από 4 ώρες που διήρκεσε η όλη διαδικασία, μείναμε απόλυτα ικανοποιημένη με την εργασία.
Βασικά….
Για να ξεκινήσει η διαδικασία γυαλίσματος, πρέπει το αυτοκίνητο να είναι καθαρό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει πλυθεί κανονικά και να μην έχει σκόνη πάνω στο αμάξωμα. Επιπλέον, η όλη διαδικασία πρέπει να γίνεται πάντα σε σκιερό μέρος, αφού οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι ήδη αυξημένες και, σε συνάρτηση με την τριβή, θα δημιουργηθούν ολογράμματα και "σπασίματα" του χρώματος.
Βήμα 1ο
Αρχικά ρίχνουμε σε διάφορα μέρη της επιφάνειας που θα γυαλίσουμε την ειδική αλοιφή (μαλακή για καλής κατάστασης χρώμα και χοντρή για πιο ταλαιπωρημένο χρώμα).
Βήμα 2ο
Με τη βοήθεια του ειδικού εργαλείου (ηλεκτρικό βουρτσάκι με μαλακή φυσικά επιφάνεια τριβής) απλώνουμε την αλοιφή με κυκλικές κινήσεις.

Βήμα 3ο
Αφήνουμε την αλοιφή να "δράσει" για 20 λεπτά και παραπάνω (ανάλογα με το πότε θα την απορροφήσει το αμάξωμα) και αφού γίνει σαν σκόνη, καθαρίζουμε με ένα πανάκι βαμβακερό. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι μαλακές (όχι δύναμη) και ποτέ δε χρησιμοποιούμε το ηλεκτρικό βουρτσάκι.

Βήμα 4ο
Αφού έχουμε τελειώσει με το γυάλισμα, είναι η ώρα του ειδικού κεριού να τοποθετηθεί. Το υγρό -στην αρχή- κερί τοποθετείται ακριβώς όπως η αλοιφή γυαλίσματος (με το ειδικό βουρτσάκι) και με τη βοήθεια βαμβακερού πανιού αφαιρείται μετά από 30 λεπτά περίπου.
Tι λένε οι ειδικοί;
Μιλήσαμε με τον κ. Γ. Τρανό της εταιρείας Tranos και μας είπε:
Α.Τ.: Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να γίνει η διαδικασία γυαλίσματος - κερώματος;
Γ.Τ.: Η καλύτερη εποχή είναι αναμφισβήτητα πριν τους καυτούς θερινούς μήνες, έτσι ώστε να προστατευθεί το χρώμα στην έντονη έκθεσή του στον ήλιο.
Α.Τ.:Είναι απαραίτητο να γίνει γυάλισμα και κέρωμα, ή μπορεί να γίνει ένα από τα δύο;
Γ.Τ.: Αυτό κρίνεται αναλόγως της κατάστασης του χρώματος. Ένα νέο σχετικά αυτοκίνητο (π.χ. 2 ετών) δε θα έχει τόσο άμεση ανάγκη το γυάλισμα. Οπότε, σε τέτοια περίπτωση, θα γίνει κέρωμα μόνο. Αν από την άλλη τα κυκλικά ολογράμματα είναι έντονα, τότε με μια ελαφριά και μαλακή αλοιφή θα περαστεί ένα χέρι για να γυαλίσει. Από τη στιγμή που το χρώμα δεν απαιτεί απαραίτητα γυάλισμα, τότε το κέρωμα αρκεί για να το διατηρήσει.
Α.Τ.: Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η διαδικασία;
Γ.Τ.: Συνήθως ανά 6 μήνες είναι σημαντικό να ανανεώνεται το κερί που υπάρχει στο αυτοκίνητο, έτσι ώστε να διατηρείται πάντα "ζωντανό" το χρώμα. Το γυάλισμα μπορεί να καθυστερήσει πολύ να γίνει, π.χ στα 5 έτη.
Α.Τ.: Με το γυάλισμα μπορούμε να απαλλαγούμε και από τυχόν "παλιές" γρατσουνιές ή ακαθαρσίες που έμειναν στο αμάξωμα;
Γ.Τ.: Ανάλογα με την αλοιφή που θα χρησιμοποιηθεί τοπικά, οι γρατσουνιές θα γίνουν λιγότερο ορατές, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις "καυστικές" ακαθαρσίες, που έχουν μείνει αρκετό καιρό πάνω στο χρώμα.