Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  24/7/2007
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Φθορά και προστασία ελαστικών
Διαβάστηκε από 3470 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:24/7/2007
Για να πατάνε σωστά…
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, πως ένας στους δέκα Ευρωπαίους κυκλοφορεί το όχημά του με φθαρμένα ελαστικά. Εμείς, τι κάνουμε για αυτό; Ξέρουμε όλοι τι χρειάζεται για τη σωστή φροντίδα τους;
Οπτικός και τεχνικός έλεγχος
Ο μέσος όρος ωφέλιμης ζωής ενός ελαστικού κυμαίνεται μεταξύ 30.000 - 40.000 χιλιομέτρων ή περίπου από 2 έως 3 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε πως οι διαφορετικές συνθήκες κίνησης (χωματόδρομοι, υψηλές θερμοκρασίες κ.λ.π) αλλά και ο διαφορετικός τρόπος οδήγησης τροποποιούν το πιο πάνω διάστημα. Γι αυτό είναι σκόπιμο να ελέγχουμε τακτικά την κατάσταση των ελαστικών μας, είτε απλά με το μάτι, είτε με τη γνώμη ενός ειδικού, ακόμα και με τη χρήση ειδικών μετρητών, που θα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα.
Η ευρωπαϊκή κοινότητα ορίζει ως μέγιστο ύψος πέλματος τα 1,6 χλστ. Δεν είναι πάντως λίγοι οι ειδικοί που επισημαίνουν, πως αυτό πρέπει να αλλάξει στα 3 χλστ. Όπως βλέπετε, και το ειδικό εργαλείο της Bridgestone έχει όριο τα 1,6 χλστ.
Η σωστή πίεση
Εκτός από το πέλμα, πρέπει να ελέγχουμε και τη σωστή πίεση του αέρα. Ελαστικά με λιγότερη και διαφορετική πίεση φθείρονται ανομοιόμορφα, συμβάλλοντας στην αυξημένη κατανάλωση αλλά και σε μειωμένη απόδοση στο δρόμο. Παρόμοιες έρευνες έδειξαν, ότι ένα αυτοκίνητο που φρενάρει σε βρεγμένο οδόστρωμα με 90 χλμ./ώρα, με λιγότερο αέρα στα ελαστικά του από τον κανονικό, θα χρειαστεί 4,3 επιπλέον μέτρα για να "πέσει" στα 70 χλμ./ώρα.
Για την καλύτερη προστασία τους
Η φθορά στα ελαστικά, όπως προείπαμε, προκαλείται και από πολλούς δευτερεύοντες παράγοντες, που πολλοί από εμάς αγνοούμε. Αρκετά σημαντική, για παράδειγμα, είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αμορτισέρ, αφού αν έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους, οι δυνάμεις που ασκούνται στο ελαστικό είναι μεγαλύτερες.
Τα προϊόντα
Στην αγορά υπάρχουν διαφορετικές σειρές προϊόντων για τον καθαρισμό και τη φροντίδα των ελαστικών. Τους χαρίζουν γυαλάδα και τα αδιαβροχοποιούν, ενώ παράλληλα τα προστατεύουν και από τη φθοροποιό ηλιακή ακτινοβολία.