ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  15/4/2008
Συμβουλές προς νέους οδηγούς
Βοήθεια τραυματισμένου αναβάτη μοτοσυκλέτας
Διαβάστηκε από 1517 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:15/4/2008
Eιδικά στα αστικά κέντρα, τα ατυχήματα με μοτοσικλέτες είναι φαινόμενο συχνό. Με δεδομένο ότι οι πιθανότητες τραυματισμού του αναβάτη είναι πολλές, οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποια βασικά πράγματα, προκειμένου να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον αναβάτη -εφ´ όσον χτυπήσει.
1. Το προειδοποιητικό τρίγωνο.
Πριν κάνουμε το οτιδήποτε, από τη στιγμή που θ' αντιληφθούμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας βρίσκεται στο έδαφος, πρέπει να τοποθετήσουμε το σχετικό προειδοποιητικό τρίγωνο, τουλάχιστον σε 100 μέτρα απόσταση από τον πεσμένο άνθρωπο, προκειμένου να μην τον χτυπήσει κάποιο διερχόμενο όχημα.
2. Τηλέφωνο στο 166 και στην Αστυνομία.
Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις κάθε δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο για την υγεία ενός ανθρώπου, ακόμη και αν θεωρούμε ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας δεν έχει χτυπήσει πολύ, πρέπει να ειδοποιήσουμε αμέσως ένα νοσοκομειακό.
3. Ανοίγουμε το κράνος, αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΒΓΑΖΟΥΜΕ.
Αφού προσεγγίσουμε τον πεσμένο μοτοσικλετιστή, αρχικά πρέπει ν' ανοίξουμε τη ζελατίνα του κράνους, προκειμένου να μπορεί ν' αναπνεύσει καλύτερα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το κράνος, γιατί αν έχει τραυματιστεί στην περιοχή του αυχένα, εμείς μπορεί να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Η διαδικασία αυτή απαιτεί ειδική εκπαίδευση, που μόνο οι τραυματιοφορείς διαθέτουν.
4. Ελέγξτε το στόμα και τη γλώσσα.
Από το χτύπημα και την πτώση, ενδεχομένως στο στόμα του πεσμένου μοτοσικλετιστή να πήγε κάτι από το κράνος που έσπασε. Για να τον βοηθήσουμε, ελέγχουμε, λοιπόν, αν κάτι εμποδίζει την αναπνοή, συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας του, που ίσως έχει γυρίσει. Στην περίπτωση αυτή δοκιμάζουμε να την τραβήξουμε προς τα έξω. Προσοχή όμως, γιατί χρειάζεται πολύ μεγάλη μυική δύναμη και αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το πράξουμε σωστά, καλύτερα να το κάνει κάποιος άλλος.
Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ, η μη παροχή αναγκαίας βοήθειας σε παθόντες ατυχήματος, όπως και η μη παραμονή στον τόπο του ατυχήματος τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ή 6 μηνών, αν από τη συμπεριφορά του οδηγού περιήλθε σε κίνδυνο η ζωή του παθόντος, επήλθε θάνατος ή βαριά σωματική βλάβη, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης για 3 έως 6 μήνες.