Συμβουλές

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  2/12/2008
ΚΑΝΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ
Έλεγχος αυτοκινήτου
Διαβάστηκε από 2705 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:2/12/2008
Για να είσαστε ήσυχοι
Είναι κάποια μέρη του αυτοκινήτου, τα οποία πρέπει να ελέγχονται μία φορά το χρόνο. Πολλοί όμως πιστεύουν, ότι όλα τα μέρη του αυτοκινήτου τους θα λειτουργήσουν σωστά και δε θα "προδοθούν" από αυτά, τη στιγμή που τα έχουν ανάγκη. Αυτό βέβαια είναι λάθος, μιας και η πολυκαιρία, σε συνδυασμό με την αδιαφορία, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στον οδηγό.
Ο έλεγχος των υγρών του αυτοκινήτου μας θα πρέπει να γίνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερα πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο τομέας αυτός του αυτοκινήτου είναι και ο μοναδικός που χρειάζεται έλεγχο. Ας δούμε κάποια μέρη που πρέπει να ελεγχθούν, για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους τη δύσκολη στιγμή που θα τα χρειαστούμε.

1.Εφεδρικός τροχός
Ένα κλασικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών. Οι περισσότεροι ελέγχουν την πίεση των τεσσάρων ελαστικών, αψηφώντας τον εφεδρικό τροχό, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλή πίεση αέρα όταν τον χρειαστούν.

2. Πυροσβεστήρας
Ο πυροσβεστήρας πρέπει να είναι πάντοτε "έτοιμος" για να λειτουργήσει, καθώς δεν αρκεί μονάχα να είναι… παρών κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Η ημερομηνία λήξεως θα πρέπει να ελέγχεται έγκαιρα ώστε να γίνεται, αν χρειάζεται, η αντικατάστασή του.

3. Φαρμακείο
Το φαρμακείο με το οποίο εφοδιάζονται όλα τα αυτοκίνητα μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ωστόσο, λίγοι είναι αυτοί που θα φροντίσουν να ελέγξουν αν μέσα στο κουτί υπάρχουν όλα τα απαραίτητα και δεν έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης τους.

4. Πίσω θερμαινόμενο παρμπρίζ
Ένα ηλεκτρικό σύστημα, για το οποίο οι περισσότεροι οδηγοί αδιαφορούν, είναι το θερμαινόμενο πίσω τζάμι του οχήματος. Η εκκίνηση του συστήματος αυτού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία υδρατμών (π.χ. ατμοσίδερο), αποτελεί ένα πρακτικό τρόπο για τον εντοπισμό της βλάβης.
5. Γρύλος
Ο γρύλος ενδέχεται να μη λειτουργεί σωστά, λόγω της μακροχρόνιας απραξίας. Ελέγξτε, λοιπόν, αν ανεβαίνει και κατεβαίνει κανονικά, ενώ σε περίπτωση που "κολλάει", τοποθετήστε κάποια ποσότητα γράσου στα κινούμενα μέρη του. Έλεγχος πρέπει να γίνει για να διαπιστωθεί αν η θέση του γρύλου είναι εύκολα προσβάσιμη.