Η σωστή λίπανση μπορεί να «εκτοξεύσει» την απόδοση του κινητήρα.

Το ιξώδες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή του σωστού λαδιού για ένα όχημα και αποτελεί μέρος των απαιτήσεων των ΟΕΜ προδιαγραφών.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στα λιπαντικά

26915 Επισκέψεις στο άρθρο

Η απόδοση του κινητήρα είναι άμεσα συνυφασμένη και με τα λιπαντικά, αφού η σωστή λίπανσή του, μπορεί να «εκτοξεύσει» την απόδοση, αλλά και ενισχύει τη μακροζωΐα του. Επομένως, η επιλογή του κατάλληλου λιπαντικού είναι ιδιαίτερα σημαντική και άρα θα πρέπει και εσείς να γνωρίζεται κάποιες συγκεκριμένες λεπτομέρειες προτού οδηγηθείτε στην αγορά τους ή προτού συμφωνήσετε με ό,τι σας πει ένας μηχανικός. Πάμε λοιπόν, να απαντήσουμε σε κάποια σχετικά ερωτήματα, με τη βοήθεια της εταιρείας λιπαντικών COMMA:

Τι είναι το ιξώδες
Ο όρος ιξώδες σχετίζεται με τη ρευστότητα ενός υγρού υλικού σε μια δεδομένη θερμοκρασία. Όσο υψηλότερο είναι το ιξώδες, τόσο πιο δύσκολο είναι για το υλικό να ρέει και το ίδιο ισχύει και για το λάδι, το οποίο όμως αν το θερμάνουμε, τότε όπως όλα τα παχύρρευστα υγρά θα ρέει πιο εύκολα. Ως εκ τούτου, το ιξώδες είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κατά την επιλογή του σωστού λαδιού για ένα όχημα και αποτελεί μέρος των απαιτήσεων των ΟΕΜ προδιαγραφών.
Τα πιο σύγχρονα λάδια περιγράφονται ως πολλαπλού βαθμού και το ιξώδες τους, εμφανίζει δύο αριθμούς που χωρίζονται συνήθως από ένα «W». Τα λάδια που έχουν μόνο έναν αριθμόν που αντιπροσωπεύει το ιξώδες τους περιγράφονται ως μονού βαθμού και είναι συνήθως κατάλληλα για παλιότερα, πιο κλασσικά αυτοκίνητα. Αυτοί οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν την ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας του λαδιού, αλλά σχετίζονται με το ιξώδες του λαδιού.

Γιατί διαχωρίζονται οι επιδόσεις σε «κρύες» και «ζεστές» συνθήκες
Οι «κρύες» επιδόσεις του λαδιού σχετίζονται με το ιξώδες του, αφού όταν ο κινητήρας είναι κρύος, το λάδι θα πρέπει να ανταπεξέλθει πολύ γρήγορα ως προς την προστασία του κινητήρα, κατά την εκκίνηση.
Αντίστοιχα, οι ζεστές επιδόσεις του λαδιού σχετίζονται με το ιξώδες του, όταν ο κινητήρας είναι σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα προστατευτικό φιλμ λαδιού, σε όλα τα κρίσιμα μηχανικά μέρη του κινητήρα, ακόμα και όταν αυτός είναι ζεστός.  

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ