Συχνές ερωτήσεις για τους ηλεκτρικούς φορτιστές και 2 smart ηλεκτρικά για τρελή οικονομία!

Συχνές ερωτήσεις για τους ηλεκτρικούς φορτιστές και 2 smart ηλεκτρικά για τρελή οικονομία!

FAQ για την φόρτιση & 2 ηλεκτρικά mini αυτοκίνητα πόλης

4276 Επισκέψεις στο άρθρο

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον. Σύντομα, η κατασκευή των θερμικών κινητήρων θα παύσει εντελώς και όλοι θα στραφούμε στον κόσμο των ηλεκτρικών. Οι ερωτήσεις είναι όμως πολλές: Πως ακριβώς φορτίζει ένα ηλεκτρικό; Και γιατί είναι τόσο οικονομικό; Θα μπορώ να πηγαίνω όπου θέλω ή η μικρή αυτονομία με περιορίζει και είναι μόνο για πόλη;

ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΝΙΚ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
PLAKA PARKING

Ερωτήσεις σχετικά με φόρτιση Μπαταρίας και δύο ηλεκτρικά που καίνε 2 ευρώ για 100 χιλιόμετρα!

- Με 2 ευρώ για τα 100 χιλιόμετρα

-Φορτ ίση σε σπίτι(πρίζα ή wall box) και αποφορτιστείς

-159 χιλιόμετρα ηλεκτρικής εμβέλειας για το τρίποντο Smart

-156 για το το πεντάπορτο

 

Για πόλη είναι σίγουρα για αυτό και παράλληλα με τις απαντήσεις στις πιο συνήθεις ερωτήσεις σας για την φόρτιση των ηλεκτρικών, πιο κάτω, σας προτείνουμε και δυο ιδανικά μικρά αυτοκίνητα πόλης.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ, η έννοια που έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο της αυτοκίνησης και όπως φαίνεται θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

 

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί αναμφισβήτητα το μέλλον του αυτοκινήτου. Μια μετά την άλλην, όλες οι διάσημες μάρκες είτε προσθέτουν ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους είτε εξ-ηλεκτρίζουν ήδη υπάρχοντα μοντέλα.

 

Ακόμα και εταιρείες, οι οποίες έχουν κάνει ιστορία στον κλάδο με αυτοκίνητα προσανατολισμένα ως προς τις ισχυρότατες επιδόσεις και τη σπορ νοοτροπία, πλέον έχουν προχώρησε στην παραγωγή και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων( σειρά ΕQ της Mercedes ή η ηλεκτρική Taycan 4S).

 

Στην Ελλάδα όμως, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν γνωρίσει την απήχηση την οποία απολαμβάνουν ήδη σε αλλά κράτη της Ευρώπης. Και αυτό γιατί, παρά την απίστευτη οικονομία και το σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα ρύπων που αφήνουν στον πλανήτη, οι οδηγοί παραμένουν ακόμα δύσπιστοι και επιφυλακτικοί, κυρίως εξαιτίας της αυτονομίας των ηλεκτρικών.

 

Βέβαια, η Ελλάδα δεν διαθέτει και τις κατάλληλες υποδομές που θα προσφέρουν στο καταναλωτικό κοινό το κίνητρο για να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό όχημα. Δίνεται μεν επιδότηση (ούτε μαζί με την επιδότηση δεν λες ένα ηλεκτρικό φθηνό) άλλα οι σταθμοί φόρτισης παραμένουν ακόμα σε καθεστώς «υπό ανάπτυξη», με αποτέλεσμα οι Έλληνες οδηγοί να αισθάνονται αβέβαιοι για την αυτονομία και τη φόρτιση του ηλεκτρικού τους.

 

Παρακάτω  θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις προσπαθώντας να καλύψουμε κάθε απορία που μπορεί να έχετε για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκίνητων. Παράλληλα, θα σας προτείνουμε δύο mini πόλης, που εκφράζουν στον απολυτό βαθμό τη χρηστική οικονομία ενός ηλεκτρικού εντός αστικού ιστού.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πως λειτουργεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η ηλεκτρική μπαταρία παρέχει ενέργεια στα ηλεκτρικά μοτέρ για την κίνηση του οχήματος.

Η ηλεκτρική μπαταρία παρέχει ενέργεια στα ηλεκτρικά μοτέρ για την κίνηση του οχήματος.

    Πρακτικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Αντί για θερμικό μοτέρ όμως, υπάρχει μια ηλεκτρική μπαταρία, που αποθηκεύει ενέργεια και την παρέχει  σε έναν ή περισσότερους ηλεκτροκινητήρες, που κινούν τους τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου μιας σχέσης συν όπισθεν.

     

     Ως προς την οδήγηση, οι διαφορές είναι ακόμα πιο αμελητέες καθώς η λογική είναι ακριβώς η ίδια: Υπάρχει το πεντάλ του γκαζιού και του φρένου( συμπλέκτης δεν υπάρχει καθώς όλα τα ηλεκτρικά διαθέτουν αυτόματο κιβώτιο), το οποίο φρένο μερικές φόρες δεν χρειάζεται καν να  χρησιμοποιηθεί. Πολλά ηλεκτρικά αξιοποιούν τεχνολογία ανάκτησης ενέργειας από την επιβράδυνση του αυτοκίνητου όταν σηκώνεται το πόδι από το πεντάλ του γκαζιού.

    Ποσά ακριβώς χρήματα γλυτώνω διαλέγοντας ηλεκτρικό;

    Φορτίζοντας το ηλεκτρικό σου σε πρίζα οικιακής χρήσης μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα(ιδιαίτερα κατά την νυχτερινή φόρτιση).

    Φορτίζοντας το ηλεκτρικό σου σε πρίζα οικιακής χρήσης μπορείς να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα(ιδιαίτερα κατά την νυχτερινή φόρτιση).

      Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν συναντάμε κάποιο ρεζερβουάρ ή κάποια δεξαμενή όπως στο CNG ή στο LPG. Αντίθετα, φορτίζει ακριβώς σαν κάθε ηλεκτρική συσκευή: Η μπαταρία που κινεί το όχημα φορτίζεται μέσω σύνδεσης σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος( σ.σ. μια πρίζα) μέχρι να φτάσει στο 100% της χωρητικότητας.

       

      Έτσι, το ακριβές πόσο που χρειάζεται ένα όχημα για να γεμίσει, εξαρτάται από την χωρητικότητα της μπαταρίας καθώς και την τιμή της κιλοβατώρας τη στιγμή της φόρτισης( η νυχτερινή φόρτιση είναι πιο οικονομική). Έτσι, με μια  μέση τιμή kWh 0,1162 ευρώ/kWh+ΦΠΑ 6%, το smart ForTwo με μέση κατανάλωση 17,6 kWh σε συνθήκες WLTP για κάθε 100 χλμ. χρειάζεται μόλις 2,04 ευρώ για να διανύσει 100 χιλιόμετρα!

      Που φορτίζω ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

      Πέρα από τους φορτιστές οικιακής πρίζας, υπάρχουν και οι ταχυφορτιστές που μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάτω από μια ώρα.

      Πέρα από τους φορτιστές οικιακής πρίζας, υπάρχουν και οι ταχυφορτιστές που μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε κάτω από μια ώρα.

        Όπως είπαμε, σίγουρα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να υποστηρίξουν στο 100% τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, κανονίζοντας τις εξόδους της καθημερινότητας έτσι ώστε είτε να σας επαρκεί η αυτονομία, ή φροντίζοντας να βρίσκεστε πάντα κοντά σε μια παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μπορείτε να εξασφαλίσετε πως θα έχετε μόνιμα αρκετή μπαταρία στο ηλεκτρικό σας. Και με την οικονομία που προσφέρει, γιατί όχι;

         

        Σε καθημερινή βάση, η φόρτιση του ηλεκτρικού οχήματος σου μπορεί να γίνεται σε μια απλή οικιακή πρίζα κατά τις βραδυνές ώρες( καλύτερη οικονομία) ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη ήμερα. Δεν αποτελεί απαραίτητα την πιο γρήγορη διαδικασία, οπότε πρέπει να είσαι αρκετά επιμελής αν σκοπεύεις να φορτίζεις τακτικά το αμάξι στο σπίτι σου.

         

        Για πιο γρήγορη φόρτιση, είναι δυνατή η αγορά ενός ειδικού Wallbox 11 ή 22 kW που βελτιώνει σημαντικά το χρόνο φόρτισης ενώ, αν και όχι τόσο διαδεδομένοι,  υπάρχουν και ειδικά σημεία ταχυφορτιστών που μπορεί να φορτίσουν τα ηλεκτρικά σε πληρότητα 80% και πάνω, σε μόλις 40 λεπτά!

         

        smart EQ σε εκδόσεις με 3 και 5 πόρτες για να τελειώνεις με τις βενζίνες εντός πόλης

        Το Smart ForTwo EQ χρειάζεται μόλις 2,04 ευρώ για να διανύσει 100 χιλιόμετρα ενώ φορτίζει πλήρως σε 6 ώρες.

        Το Smart ForTwo EQ χρειάζεται μόλις 2,04 ευρώ για να διανύσει 100 χιλιόμετρα ενώ φορτίζει πλήρως σε 6 ώρες.

          Μια μάρκα οχήματων που είναι ταυτόσημη με την διευκόλυνση του οδηγού εντός του αστικού ιστού είναι η σειρα των smart. Τα γερμανικά mini είναι ευέλικτα, ευκολοδήγητα και μπορούν να παρκάρουν παντού. Πρόσθεσε σε αυτά και την ηλεκτρική διάσταση της νέας σειράς EQ που κατεβάζουν..στο πάτωμα την οικονομία και έχεις ένα ιδανικό όχημα πόλης!

           

          Συγκεκριμένα, το  Smart For Two στην ηλεκτρική του διάταξη, τροφοδοτείται από μια μπαταρία χωρητικότητας 17,6 kWh με ισχύ 82 ίππους και 160 nm ροπής. Το μικρο ηλεκτρικό της smart διαθέτει εργοστασιακή εμβέλεια που φτάνει έως τα 159 χιλιόμετρα ενώ χρειάζεται μόλις 6 ώρες για να φορτιστεί πλήρως σε μια τυπική, οικιακή πρίζα( με αποτέλεσμα να μπορείτε να το φορτίσετε πλήρως εντός του οκταώρου της εργασία σας!).

           

          Όσοι επιθυμούν ένα όχημα με μεγαλύτερους χώρους, θα χαρούν να ακούσουν ότι το Smart διατίθεται και σε πεντάπορτη εκδοχή για να μπορείτε να μεταφέρετε μέχρι και 5 επιβάτες! Δεν χάνει βεβαίως την ηλεκτρική του φύση καθώς και το Smart ForFour κυκλοφορεί σε αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή.

           

          Τα τεχνικά χαρακτηριστικά παραμένουν ίδια καθώς και το ForFour διαθέτει την ίδια μπαταρία με χωρητικότητα 17,6 kWh( ισχύς στους 82 ίππους και τα 160 nm ροπής). Βεβαία, οι αυξημένου χώροι φέρνουν ένα μικρό κόστος στην αυτονομία, καθώς η εργοστασιακή εμβέλεια που δίνει η smart για το ForFour είναι στα 153 χλμ.( 6 χιλιόμετρα κάτω από το For Two).

          Κοινοποίησέ το »
          Σχολίασέ το »