Πόσο καλά είναι τα εργοστασιακά wallbox?
Τα wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τα wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • Πόσο καλά είναι τα εργοστασιακά wallbox?
  • Τα wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Πόσο καλά είναι τα εργοστασιακά wallbox?

7599 Επισκέψεις στο άρθρο

- Η Hyundai βρέθηκε στην κορυφή, με μόνο αρνητικό την υψηλή κατανάλωση σε λειτουργία standby
- Mercedes και Peugeot ισοβάθμισαν στην 2η θέση
- Τίμιες επιλογές για wallbox αυτές των BMW και Ford.
- Η πρόταση της Volkswagen κρίθηκε "σπαρτιάτικη", χωρίς εφαρμογές διαχείρισης φόρτισης.

PERAMAX
PLAKA PARKING

Όταν μιλάμε για φόρτιση, ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να φορτίσει σε μία απλή, οικιακή πρίζα σούκο, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια σε μία συσκευή wallbox. Τα γνωστά - πλέον -  wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όμως, πόσο καλά είναι στη χρήση τους σε σχέση με την τιμή τους;

Για το λόγο αυτό, οχτώ εργοστασιακά wallbox υποβλήθηκαν σε ένα συγκριτικό test. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: κανένα από τα οκτώ wallboxes δεν έλαβε χαμηλότερη βαθμολογία από το μέσο όρο, ενώ παρά τα επώνυμα ονόματά τους, δεν ξεπερνάνε σε τιμή το τριψήφιο νούμερο.

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικότερα, με σειρά κατάταξης τους 8 εργοστασιακούς φορτιστές wallbox.
 

Η Hyundai στην κορυφή

Την πρώτη θέση σε αυτό το συγκριτικό, εξασφάλισε το Wallbox Pulsar Plus στην Hyundai. Το συγκεκριμένο wallbox κατάφερε να πείσει τους δοκιμαστές του Test σε όλα τα επίπεδα, εκτός όμως από την υψηλή κατανάλωση. Στα θετικά του, προστίθενται η συμπαγής σχεδίαση και οι compact διαστάσεις, που το κάνουν ιδανικό για τοποθέτηση σε κάποιο γκαράζ. Αντιθέτως, η κατανάλωσή του  μετρήθηκε αρκετά υψηλή σε κατάσταση αναμονής. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε πως διαθέτει την πιο πρακτική εφαρμογή smartphone για την διαχείριση του.
 


Τα wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Τα wallbox είναι οι επιτοίχιοι φορτιστές που έχουν ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου και προστασίας, προσφέροντας παραπάνω ξεγνοιασιά στη συμβίωση με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Mercedes και Peugeot ισοβαθμούν στη 2η θέση

Αμέσως μετά, σε κοντινή απόσταση από τον πρώτο, βρίσκεται το Wallbox της Mercedes, ενώ είναι το δεύτερο πιο ακριβό σε αυτή τη λίστα. Διαθέτει ένα αρκετά μακρύ καλώδιο (ιδιαίτερα πρακτικό) που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα στο περίβλημα του φορτιστή, κάνοντάς το πολύ απλό στη χρήση και ασφαλές στη λειτουργία του. Η αντίστοιχη εφαρμογή που διαθέτη η Mercedes είναι ανάλογης ποιότητας, παρόλο που το ρεύμα φόρτισης δε μπορεί να ρυθμιστεί μέσω αυτής.

Το ίδιο βάθρο μαζί με τη Mercedes μοιράζεται και η Peugeot με το ePro Full Wallbox. Ο εν λόγω φορτιστής ήταν κι ο μόνος της δοκιμής που δεν είχε συνδεδεμένο καλώδιο φόρτισης. Η θήκη του είναι αρκετά μεγάλη, η πρίζα δε μπορεί να κλειδωθεί και η κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής είναι σε υψηλά επίπεδα για την κατηγορία. Στα θετικά του όμως, διαθέτει μία ευκρινέστατη οθόνη 3,5 ιντσών, εξουσιοδότηση μέσω RFID και εφαρμογής, καθώς και εκτεταμένες επιλογές δικτύωσης. Περιλαμβάνεται ακόμα και κάρτα SIM για κίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Κατά τα άλλα, το wallbox της γαλλικής φίρμας παρουσίασε ασφαλή και αξιόπιστα χαρακτηριστικά φόρτισης κερδίζοντας τους δοκιμαστές του test.
 

Οι «τίμιες» επιλογές από BMW και Ford

Το αρκετά φθηνό BMW Wallbox Gen.3 κατάφερε να εξασφαλίσει ένα καλό αποτέλεσμα χάρη στην ασφαλή και αξιόπιστη λειτουργία φόρτισης. Το μόνο μειονέκτημα, η εφαρμογή που μπορεί να συνδεθεί στο wallbox μόνο μέσω Bluetooth, χωρίς να είναι δυνατή η ανάκτηση πληροφοριών ή η διαχείριση με τηλεχειριστήριο.
Από την άλλη, το Ford Connected Wallbox παρουσιάστηκε ως ένα πραγματικό all-rounder στην δοκιμή. Έρχεται με πολύ μακρύ καλώδιο, ειδικό βύσμα - αντάπτορα, είναι φθηνό και μπορεί επίσης να ελεγχθεί μέσω εφαρμογής, παρουσιάζοντας συνολικά μια αξιόλογη βαθμολογία.

Το φθηνότερο wallbox προέρχεται από την Tesla

Το Gen 3 Wall Connector της Tesla διαθέτει μία ελκυστική σχεδίαση με compact διαστάσεις και μία πρόσοψη από γυαλί. Με ενδεικτικό κόστος σχεδόν 500 ευρώ, είναι το φθηνότερο wallbox του συγκριτικού. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του και την ασφάλειά του δεν έχει κάτι που να προβληματίζει, αν και ο «εξοπλισμός» είναι αρκετά σπαρτιάτικος, αφού δεν περιλαμβάνει ούτε εφαρμογή ούτε μετρητή ρεύματος. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα, είναι ένα κουμπί στο βύσμα με το οποίο μπορείς να ανοίξεις το πορτάκι φόρτισης στο αυτοκίνητο.

Ο ακριβότερος και πιο ελλιπής φορτιστής ανήκει στη Volvo

Στην προτελευταία θέση βρίσκεται το Wallbox Garo της Volvo. Είναι το ακριβότερο της δοκιμής και έχει περιορισμένες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ασφάλεια δεν υπάρχουν αστοχίες, σημειώνοντας μια πολύ καλή βαθμολογία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου πρόσθετα χαρακτηριστικά, ούτε καν επιλογή εξουσιοδότησης της διαδικασίας φόρτισης, ενώ η κατανάλωση στην αναμονή είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα.
 

Συνέχεια του άρθρου >>>

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

  • AUTOPLANET

    AUTOPLANET

    Στην AutoPlanet θα βρείτε αυτό που χρειάζεστε για το αυτοκίνητό σας. Ανταλλακτικά, μπαταρίες, λιπαντικά, υαλοκα/στήρες, φώτα και άλλα αξεσουάρ. Μπείτε στο autoplanet.gr και πάρτε έκπτωση 30% σε όλες τις λάμπες, όπως και υαλοκαθαριστήρες έως και 24% φθηνότερα.

     2118000881 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ELPARTS

    ELPARTS

    Στην elparts.gr θα βρείτε μίζες - δυναμό και όλα όσα χρειάζεστε για την επισκευή τους. Όλα φυσικά είναι εξαιρετικής ποιότητας και κατασκευής και στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς. 
     2352061220 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΑΒΡΑΑΜ-ΤΣΑΜΚΟΣΟΓΛΟΥ

    ΑΒΡΑΑΜ-ΤΣΑΜΚΟΣΟΓΛΟΥ

    11972U2500CX για την Η7 με τιμή 54,50
    11342U2500CX για την Η4 με τιμή 56,00
     210 5576392 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • Autospark

    Autospark

    Προϊόντα κορυφαίας ποιότητας. Λάμπες, αξεσουάρ, διακόπτες αισθητήρες και όχι μόνο. Χαμηλές τιμές, άμεση εξυπηρέτηση.  Πώληση χονδρική και λιανική.

     2310452220 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • THINK GARAGE

    THINK GARAGE

    Τα εργαλεία της Topdon μπορείτε να τα βρείτε στην ελληνική αγορά μέσω της Thnik Garage, η οποία τα αντιπροσωπεύει. ​Η Τhink Garage από το 1998 δραστηριοποιείται στον χώρο του αυοτκινήτου και συγκεκριμένα στον τομέα της συμβουλευτικής.
     2105696990 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • CADENCE HELLAS

    CADENCE HELLAS

    Στο κατάστημα της Cadence Hellas θα βρείτε αξεσουάρ τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας, όπως ενισχυτές, ηχεία, συναγερμούς, multimedia και συστήματα ασφαλείας. Επίσης θα βρείτε μπαταρίες και λάμπες φωτισμού led, hid και hid xenon.
     2104636275 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ