Τα συστήματα Cruise Control και Adaptive Cruise Control είναι πλέον διαπιστωμένο πως έχουν συνεισφορά και στην οικονομία καυσίμου.

Τα συστήματα Cruise Control και Adaptive Cruise Control είναι πλέον διαπιστωμένο πως έχουν συνεισφορά και στην οικονομία καυσίμου.

Πότε «καίει» περισσότερο το cruise control;

1476 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 5/10/2022

Το cruise control προσφέρει όντως σημαντική μείωση στην κατανάλωση του αυτοκινήτου, αφού το κινεί με την προκαθορισμένη από τον οδηγό ταχύτητα, χωρίς την χρήση του γκαζιού. Ωστόσο κάποιες φορές προσφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

INTERSYS
Καλογερόπουλος Παύλος Σ.

Το cruise control για πολλούς έχει καταχωρηθεί ως τον «αυτόματο πιλότο», μιας και διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ενώ τα πιο εξελιγμένα συστήματα, τα ενεργά cruise control πέρα από σταθερή ταχύτητα, διατηρούν και σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διαμορφώνοντας ανάλογα και αυτόματα την ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πως λειτουργεί

Στην πράξη, η λειτουργία του cruise control, επαφίεται στο αυτόματο «ρεγουλάρισμα» της πεταλούδας του γκαζιού προκειμένου να προσομοιάζεται η λειτουργία του πεντάλ. Έτσι η ταχύτητα του οχήματος μένει σταθερή, ενώ εκείνο που αλλάζει είναι οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα, ανάλογα με την κλίση του εδάφους, ή τη σχέση που έχει επιλεγεί στο κιβώτιο. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με αυτόματο κιβώτιο τότε μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα και η σχέση. Τα ενεργά cruise control (adaptive cruise control), με τη βοήθεια κάμερας αναρτημένης στο πάνω μέρος τους μπροστινού υαλοπίνακα, μπορούν να κρατήσουν σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διατηρώντας σταθερή και την ταχύτητα του οχήματος.

Πότε βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου και πότε όχι

Το cruise control βοηθά στην οικονομία καυσίμου όταν οδηγείς σε μία επίπεδη επιφάνεια, γι' αυτό είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.  Ένα από τα «κλειδιά»  για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, αυτό γίνεται εύκολα με την χρήση του cruise control , αφού αναιρεί την περιττή επιτάχυνση.

Το ποσοστό της μείωσης της κατανάλωσης είναι μεταξύ  2 και 5%, που σημαίνει ότι για απόσταση 550 χιλιομέτρων (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και με μια μέση κατανάλωση 7 λίτρων ανά 100 χλμ., το όφελος αγγίζει το ένα λίτρο.