Τον χειμώνα το αυτοκίνητό σου καίει περισσότερη βενζίνη από ότι το καλοκαίρι.

Τον χειμώνα το αυτοκίνητό σου καίει περισσότερη βενζίνη από ότι το καλοκαίρι.

Κάνει κρύο = Καις περισσότερο καύσιμο

3048 Επισκέψεις στο άρθρο

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει αλλαγές στην οικονομία καυσίμου κατά τη διάρκεια του έτους. Το καλοκαίρι οδηγείς περισσότερο και γεμίζεις λιγότερο βενζίνη ενώ τον χειμώνα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έχεις αναρωτηθεί γιατί;

PERAMAX
PLAKA PARKING

Η κατανάλωση καυσίμου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως το στυλ οδήγησης, η χιλιομετρική απόδοση του κινητήρα ενός αυτοκινήτου κ.α. Ένα ακόμα, αλλά απρόβλεπτο στοιχείο είναι και ο καιρός. Ας δούμε λίγο πιο προσεκτικά αυτό το φαινόμενο και σε ποιες αιτίες οφείλεται.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

«Χειμερινή» και «θερινή» βενζίνη

Η περίοδος από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο είναι μια μεταβατική περίοδος για την παραγωγή καυσίμων. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, τα διυλιστήρια μεταπηδούν από τη χειμερινή παραγωγή στη θερινή, αλλάζοντας το μείγμα. Συνήθως η «χειμερινή» βενζίνη εξατμίζεται πιο γρήγορα και επιτρέπει στα αυτοκίνητα να ξεκινούν πιο εύκολα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πολύ χαμηλή. Από την άλλη, το καλοκαιρινό μείγμα καυσίμου περιέχει σχεδόν 2% περισσότερη ενέργεια από το χειμερινό μείγμα.
 

Το χειμώνα ο αέρας γίνεται πιο πυκνός καταναλώνοντας περισσότερο καύσιμο

Όπως ίσως γνωρίζεις ήδη, ο κινητήρας χρησιμοποιεί οξυγόνο και βενζίνη για να παραγάγει ενέργεια, μέσω της διαδικασίας της καύσης. Στις πιο "ζεστές" θερμοκρασίες, τα μόρια οξυγόνου διαστέλλονται, κάνοντας τον αέρα μέσα στον κινητήρα λιγότερο πυκνό. Στη συνέχεια, το όχημά αντισταθμίζει αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου χρησιμοποιώντας λιγότερο καύσιμο. Αντιθέτως, τον χειμώνα ο αέρας γίνεται πιο πυκνός αναγκάζοντας τον κινητήρα να χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο.

Συνέχεια του άρθρου >>>