Ελέγχετε τη στάθμη του λιπαντικού του κινητήρα κατά προτίμηση όταν αυτός είναι κρύος και σε επίπεδη επιφάνεια. Βεβαιωθείτε ότι, η στάθμη βρίσκεται ανάμεσα στην ελάχιστη και τη μέγιστη ένδειξη.

Πως κατατάσσονται τα λιπαντικά και τι να προσέξετε

38080 Επισκέψεις στο άρθρο

Η κατάταξη των λιπαντικών κατά ACEA (Association des Constructeurs Européens dΆAuto mobiles) καθορίζει την ποιότητα των λιπαντικών κινητήρα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Οι κατηγορίες λιπαντικών κατά ACEA χρησιμοποιούν τις παρακάτω συντομογραφίες:
- Α1, Α2, Α3 και Α5 για τους βενζινοκινητήρες επιβατικών οχημάτων.
- Β1, Β2, Β3, Β4, και Β5 για τους κινητήρες ντίζελ των επιβατικών οχημάτων. (Ο χαρακτηρισμός για τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται συνδυαστικά Α/Β: gasoline and diesel engine oils).
- C1, C2, C3 ή C4 (C: Catalyst compatibility oils). Αναφέρονται στα λιπαντικά Low SAPS ή Mid SAPS για βενζινοκινητήρες και κινητήρες Diesel επιβατικών αυτοκινήτων που φέρουν πρόσθετα συστήματά επεξεργασία καυσαερίων, π.χ. φίλτρο σωματιδίων αιθάλης, οξειδωτικό η τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα κ.α. σύμφωνα με το πρότυπο καυσαερίων Euro 4 και άνω.
- Ε2, Ε3, Ε4, Ε5, Ε6, Ε7, Ε9 για τους κινητήρες Diesel μεγάλων οχημάτων και μηχανημάτων. Ο πρόσθετος αριθμός δείχνει τα κριτήρια απόδοσης.
Η χρήση λιπαντικού κινητήρα με άλλες προδιαγραφές απαγορεύεται. Το λάδι του κινητήρα με υψηλότερη αναλογία στάχτης από την προβλεπόμενη οδηγεί σε μείωση του χρησιμοποιήσιμου όγκου του φίλτρου. Από την άλλη πλευρά, το λάδι του κινητήρα με χαμηλότερη αναλογία στάχτης από την προβλεπόμενη μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική φθορά των εξαρτημάτων του κινητήρα εξαιτίας της μειωμένης απόδοσης της λίπανσής του. Σημαντικό λοιπόν είναι να τηρούνται σε κάθε περίπτωση οι προδιαγραφές του κατασκευαστή. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: AFTER SALES
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES