Top μυστικά της σωστής επιλογής

9975 Επισκέψεις στο άρθρο

Πως επιλέγω από πού αγοράζω ανταλλακτικά, πως θα κάνω την καλύτερη και οικονομικότερη επιλογή και τι πρέπει να προσέξω; Εμείς είμαστε εδώ να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Οι 5 βασικές κατηγορίες των ανταλλακτικών:
 
Γνήσια, OEM (ακριβώς τα ίδια με τα γνήσια, μόνο που αλλάζει το σήμα στις συσκευασίες, καθώς αντί για της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν αυτό του αρχικού κατασκευαστή), aftermarket ανταλλακτικά (κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες οι οποίες όμως δεν συνεργάζονται άμεσα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες), ανταλλακτικά ανακατασκευής, μεταχειρισμένα.
 
Πως επιλέγω κατάστημα:

1. Να τα προμηθεύεσαι από επώνυμο κατάστημα ανταλλακτικών της περιοχής σου να είναι εξειδικευμένο για να καλύψει τεχνικά και σωστά την ανάγκη σου. Να το εμπιστεύεσαι (δίνει εγγύηση, έχεις ακούσει καλά λόγια, είναι «εκεί»;)

2. Να ζητάς τα ανταλλακτικά σου να καλύπτονται από εγγύηση καλής λειτουργίας

3. Να ξέρεις ότι αν πάρεις ανταλλακτικό που τελικά δεν σου κάνει, θα το δεχθεί πίσω.
 
Πως βρίσκω ανταλλακτικά:

1. Πόρτα – πόρτα στις γειτονιές ανταλλακτικών όπως Φραντζή, Λιοσίων, Κλεισθένους. Εξάλλου σε παλαιότερα τεύχη μας σας είχαμε ενημερώσει για αυτές τις γειτονιές και τι μπορείτε να βρείτε που,
2. Μέσω Internet και αγγελιών που έχει γίνει και ο πιο διαδεδομένος πλέον τρόπος, αν και σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε άμεση επαφή με το ανταλλακτικό που θέλετε
3. Τηλεφωνικά. Αν έχετε όρεξη και ένα τηλεφωνικό κατάλογο βρίσκεται τους επαγγελματίες ανά περιοχή και κάνετε την επιλογή σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ όταν επιλέγετε e-shop ως προμηθευτή 
Έχει παρατηρηθεί πως δουλεύουν από ένα γραφείο ή ακόμα και από το σπίτι τους, παίρνουν τα ανταλλακτικά από αλλού, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να προκύπτουν μεγάλες καθυστερήσεις για τον πελάτη.

Τι πρέπει να προσέξω:
 
1. Αγοράζοντας μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, είναι προτιμότερο να κάνει κανείς την υπέρβαση και να πάρει ολόκληρο τμήμα αμαξώματος με τα παρελκόμενα του. Η αγορά θα είναι συνολικά πιο “κρατημένη” σε κόστος από το να γίνει επιλογή συγκεκριμένων πραγμάτων που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η επισκευή και δεν θα χρειαστεί να ψάχνουμε ένα «εξαρτηματάκι» που μπορεί να μην πωλείται ξεχωριστά.
 
2. Χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μας εξασφαλίζει το internet, μπορούμε να έχουμε εικόνα τιμής από τα ανταλλακτικά που μας ενδιαφέρουν σε ένα μεγάλο εύρος περιοχής. Δεν είναι απίθανο το να μας συμφέρει να προμηθευτούμε το ανταλλακτικό που μας ενδιαφέρει από αρκετά μακριά, με το κόστος των μεταφορικών να περιλαμβάνεται.
 
3. Σε περίπτωση που χρειάζονται πολλά και σημαντικά ανταλλακτικά για την ολοκλήρωση της επισκευής, όσο δελεαστική κι αν είναι η τιμή τους, στα μεταχειρισμένα, και κάποιες φορές και στα ιμιτασιόν πρέπει να προηγείται επιτόπιος έλεγχος -ιδανικά με την παρουσία του τεχνίτη που επιλαμβάνεται της επισκευής. Μόνο το έμπειρο μάτι του τεχνίτη μπορεί να δώσει το τελικό ok για την αγορά ανταλλακτικών που θα χρειαστούν extra προσπάθεια και κόπο προκειμένου να ταιριάξουν στο αυτοκίνητο που επισκευάζεται.
 
4. Τα καταστήματα με τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, μπορεί να έχουν το στοκ τους σε ανοιχτό χώρο. Αυτό σημαίνει πως ένα κάθισμα ή ακόμα και ολόκληρο το σαλόνι που στη φωτογραφία μπορεί να φαίνεται μια χαρά, μπορεί να είναι μούσκεμα, με σκουριασμένο σκελετό και βλάβη που τελικά το καθιστά άχρηστο. ¶λλος ένας λόγος για να γίνεται επιτόπιος έλεγχος πριν την αγορά.
 
5. Η προμήθεια ανταλλακτικών από το internet ενέχει τον κίνδυνο της ζημιάς κατά τη μεταφορά. Προτιμήστε να προμηθευτείτε κάτι από εδώ, αφού το έχετε δει και είναι ετοιμοπαράδοτο, δίνοντας κάτι παραπάνω σε τιμή, παρά να ψωνίσετε διαδικτυακά ελπίζοντας σε μεγαλύτερη οικονομία και τελικά να χρειάζεστε επιπλέον δουλειά για την επαναφορά του, αν φτάσει χτυπημένο.
  
6. Ακόμα και μετά την επισκευή, το αυτοκίνητο μπορεί να αποκαλύψει κι άλλες ανάγκες που με την αναζήτηση των ανταλλακτικών και την αρχική αποτίμηση της ζημιάς, δεν φαινόντουσαν. Ο χρήστης πρέπει να τα περιμένει όλα, ειδικά όταν για την επισκευή δεν έχει απευθυνθεί σε κάθετη μονάδα επίσημης αντιπροσωπείας.
 
7. Καμία επίσημη αντιπροσωπεία δεν θα διακινδυνεύσει το κύρος της, κάνοντας ακατάλληλη επιλογή στα ανταλλακτικά. Η λογική του εργοστασιακού ανταλλακτικού διασφαλίζει αυτό ακριβώς που φαντάζεται κανείς στο επίπεδο της ποιότητας της εκάστοτε επισκευής. Όταν όμως εμπλέκονται πολλά ανταλλακτικά, αυξάνουν και οι πιθανότητες να εμφανιστεί κάποιο κατασκευαστικό λάθος ή αστοχία υλικού που μπορεί να φέρει απογοήτευση στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου. Όμως, 99 στις 100 φορές, οι αντιπροσωπείες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διορθωθεί το όποιο πρόβλημα, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Και αυτό σίγουρα προσμετρά στα πλεονεκτήματα της επιλογής του επίσημου αντιπροσώπου για την όποια επισκευή.  
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ