All about Batteries

3138 Επισκέψεις στο άρθρο

Η μπαταρία είναι η πηγή ενέργειας του αυτοκινήτου η οποία δίνει ζωή σε μια σειρά από περιφερειακά μέρη και ταυτόχρονα αποτελεί το νο.1 λόγο για να «μείνει το αυτοκίνητό σου». Mάθε μερικά βασικά πράγματα γι` αυτήν.

ELECTRA HELLAS A.E. BILSTEIN
KOLOVENTZOS
Οι τύποι των μπαταριών

Οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα επιβατικά, ταξινομούνται σε τρεις υποκατηγορίες: Στις συμβατικές μπαταρίες, στις μπαταρίες τύπου GEL, δηλαδή με σταθεροποιημένο ηλεκτρολύτη κλειστού τύπου, όπου δεν συμπληρώνεται ηλεκτρολύτης και σε αυτές ξηρού τύπου, χωρίς ηλεκτρολύτη (ΑGM).

Επιπλέον ανάλογα με τον τρόπο συντήρησής τους, οι μπαταρίες ταξινομούνται σε 

• Ανοικτού τύπου (Serviceable). 
Κλειστού τύπου (Maintenance free).
Μπαταρίες VRLA (Valve-Regulated Lead-Acid).

Από τι αποτελείται;
Μια μπαταρία αποτελείται από πέντε βασικά τμήματα:

1. Ένα πλαστικό ή ελαστικό δοχείο.
2. Τις θετικές και αρνητικές εσωτερικές πλάκες μολύβδου.
3. Τις ενδιάμεσες διαχωριστικές πλάκες κατασκευασμένες από πορώδες συνθετικό υλικό.
4. Τον ηλεκτρολύτη,
ένα αραιό διάλυμα θειικού οξέος και νερού, γνωστό ως οξύ της μπαταρίας (αποτελείται από 4 μέρη θειικού οξέος κα 11 μέρη αποσταγμένου νερού).
5. Τους πόλους μόλυβδου και τους συνδετήρες των πλακών. Τόσο οι θετικές πλάκες όσο και οι αρνητικές, συνδέονται μεταξύ τους με ένα έλασμα που καταλήγει σε έναν ακροδέκτη, τον πόλο της μπαταρίας. Η συνδεσμολογία των θετικών πλακών καταλήγει στον θετικό πόλο και η συνδεσμολογία των αρνητικών πλακών καταλήγει στον αρνητικό πόλο.
Ποια όμως είναι η κατάλληλη για το αυτοκίνητο σου;
 
Κατ αρχήν μια συμβατική μπαταρία (οξέος-μολύβδου) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις κατηγορίες των οχημάτων. Όμως η επιλογή της σωστής μπαταρίας ανάλογα με τις απαιτήσεις του οχήματος είναι σημαντική, αφού εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία και μακροζωία της μπαταρία. Στη συνεχεία αναφέρονται μερικές βασικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την σωστή επιλογή.
 
Έλεγξε για τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του οχήματος (σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο του οχήματός 

Έλεγξε εάν το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα Start-Stop, αναγεννητική πέδηση η άλλες ανάλογες τεχνολογίες. Η μπαταρία θα πρέπει να εξασφαλίζει υψηλή ισχύ εκκίνησης, να επαναφορτίζεται γρήγορα και να είναι ανθεκτική στους πολλαπλούς κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης.

Μάθε τις διαστάσεις. Πολλά οχήματα μπορούν να υποδεχτούν διάφορα μεγέθη μπαταριών.

Τσέκαρε την θέση των πόλων. Η θέση των καλωδίων σε πολλά οχήματα μειώνει τις επιλογές μπαταριών.

Δες την τιμή του ρεύματος ψυχρής εκκίνησης CCA (Cold cranking amps) - Το CCA είναι βασικό για τη σωστή ικανότητα εκκίνησης. Είναι ή αριθμός των ampere που μπορεί να αποδώσει μια μπαταρία οξέος μολύβδου στους -17.8oC για 30 δευτερόλεπτα και να διατηρήσει τουλάχιστον μια τάση 1.2 volt ανά στοιχείο.

Σιγουρέψου για την χωρητικότητα της. Χωρητικότητα είναι η ικανότητα της πλήρως φορτισμένης μπαταρίας να αποδώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρισμού, μετρούμενο σε Ah (αμπερώρια) όταν εκφορτιστεί με ένα δεδομένο αριθμό (Amp, A) για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο (Hr).

• Ελέγξτε την ονομαστική χωρητικότητα RC (Reserve Capacity Rating). Είναι ο αριθμός των λεπτών που μια νέα, πλήρως φορτισμένη μπαταρία, θα αποδώσει 25 ampere σε 26.7C και θα διατηρήσει την τάση των ακροδεκτών ίση ή υψηλότερη από 1.75 volt ανά στοιχείο. Αυτή η ικανότητα χαρακτηρίζει το χρόνο που η μπαταρία εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον βασικό εξοπλισμό, εάν ο εναλλακτήρας ή η γεννήτρια του οχήματος δεν λειτουργεί.
 
Ποιες είναι οι λειτουργίες της;
 
1.Παρέχει ρεύμα στο σύστημα ανάφλεξης και εκκίνησης για την εκκίνηση του κινητήρα.
 
2.Παρέχει την επιπλέον ισχύ που απαιτείται όταν το ηλεκτρικό φορτίο του οχήματος υπερβαίνει την προσφορά από το σύστημα φόρτισης. Οι απαιτήσεις αυτές σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά και αφορούν:
 
  • τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης του κινητήρα και των συστημάτων του αυτοκινήτου (κινητήρας, μετάδοση κίνησης, θερμαινόμενα φίλτρα αιθάλης, κλπ.)
  • τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης ενεργητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου (Σύστημα πέδησης-ABS, ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αναρτήσεις, ηλεκτρική ή ηλεκτροϋδραυλική υποβοήθηση, συστήματα δυναμικής ευστάθειας, συστήματα αντιολίσθησης, συστήματα τετρακίνησης, κ.α.)
  • τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης παθητικής ασφάλειας του αυτοκινήτου, (Σύστημα μονάδων αερόσακων ασφαλείας, ζωνών με προεντατήρες κ.α.)
  • τα συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης άνεσης στην καμπίνα των επιβατών (κλιματισμός, πολυμέσα ήχου και εικόνας, ηλεκτρικά παράθυρα, κλειδαριές, ρυθμίσεις καθισμάτων, ραντάρ, κάμερες οπισθοπορείας κλπ.)
3. Παρέχει ρεύμα στο σύστημα Start-Stop.
4. Λειτουργεί σαν ένας σταθεροποιητής τάσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Η μπαταρία εξισώνει αιχμές τάσης και αποτρέπει βλάβες στο ηλεκτρικό σύστημα.

Τι ισχύει με το σύστημα Start & Stop

Όταν το όχημα σταματήσει, π.χ. στο κόκκινο φανάρι ή σε μποτιλιάρισμα, το σύστημα Start-Stop σβήνει τον κινητήρα, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2. Για να ωφεληθεί ο χρήστης από τα πλεονεκτήματα του συστήματος Start-Stop, θα πρέπει ο κινητήρας, να λειτουργεί μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητος και αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την μπαταρία.

Η μπαταρία σε αυτά τα μοντέλα είναι «ενισχυμένη» και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την τροφοδοσία του ηλεκτρικού εξοπλισμού του αυτοκινήτου, όπως π.χ. το σύστημα εξαερισμού, το ραδιόφωνο, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης κ.α. Επιπλέον, θα πρέπει η μπαταρία να είναι επαρκώς φορτισμένη για να επιτρέπει τη λειτουργία απενεργοποίησης του κινητήρα (engine off).
 
Χάλασε; Μην τη πετάς στα σκουπίδια!

Προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη περιβαλλοντική προστασία, η συγκέντρωση, η μεταφορά και η ανακύκλωση των μπαταριών πρέπει να γίνεται με την τήρηση καθορισμένων διαδικασιών και πάντα σύμφωνα με τα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα.
Ευθύνη για τον κύκλο ζωή των συσσωρευτών φέρουν όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι, εισαγωγείς και κατασκευαστές συσσωρευτών, οι εισαγωγείς οχημάτων, οι επισκευαστές οχημάτων, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, οι διάφορες βιοτεχνίες και βιομηχανίες.
 
Ιδιαίτερα στην Ελλάδα οι επισκευαστές οχημάτων για την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας θα πρέπει να συνεργάζονται με ένα Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης. Θα πρέπει να προμηθεύονται μπαταρίες από συμβεβλημένους εισαγωγείς/κατασκευαστές μπαταριών, επιχειρήσεις καθώς και να βεβαιώνουν ότι το εν λόγω εμπορικό σήμα είναι δηλωμένο και άρα σύννομο. Σε αντίθετη περίπτωση απαγορεύεται ρητά η διακίνηση και η τοποθέτηση τους. Μια σειρά «εντύπων παρακολούθησης αποβλήτων», χρησιμοποιούνται από τους εμπλεκομένους για την «ιχνηλασιμότητα» των αποβλήτων.