Οι κατασκευαστές καλύπτουν με εγγύηση τις μπαταρίες των ηλεκτρικών συνήθως για 8 χρόνια ή για 160.000 χιλιόμετρα.

Οι κατασκευαστές καλύπτουν με εγγύηση τις μπαταρίες των ηλεκτρικών συνήθως για 8 χρόνια ή για 160.000 χιλιόμετρα.

Μπαταρία με αυτονομία - τούμπανο στο ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο. Δες πως.

2022 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/1/2022

Πήρες ή σκέφτεσαι να πάρεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τι πρέπει να ξέρεις για τις μπαταρίες ώστε να εξασφαλίσεις την μακροζωία τους; Είναι οι μπαταρίες τους όπως αυτή του κινητού σου; Τι λες;

ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ ΔΑΜ. ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ (kritos.gr)
KOLOVENTZOS

Το πιο ακριβό στοιχείο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι οι μπαταρίες. Αυτές είναι ιόντων λιθίου και όπως και στα κινητά μας smartphone ο τρόπος φόρτισής τους επηρεάζει τη μακροζωία τους. Οι κατασκευαστές καλύπτουν με εγγύηση τις μπαταρίες των ηλεκτρικών τους οχημάτων συνήθως για 8 χρόνια ή για 160.000 χιλιόμετρα κάτι που σημαίνει πως αν η χωρητικότητα των στοιχείων τους έχει μειωθεί σε ποσοστό 30% επί της αρχικής τιμής τους, αντικαθίστανται. Συνήθως με τις μπαταριές αναμένονται 500 έως 1.000 κύκλοι φόρτισης, οι οποίοι αντιστοιχούν σε μια απόσταση από 50.000 έως 100.000 χιλιομέτρων με μέση αυτονομία 100 χιλιομέτρων ανά διαδικασία φόρτισης. Ωστόσο, η χωρητικότητα μειώνεται στο 70 με 80% με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τον τύπο φόρτισης, τον αριθμό των κύκλων φόρτισης ή το στιλ οδήγησης, ενώ κατά μέσο όρο οι μπαταρίες ενός BEV αυτοκινήτου, χάνουν το 2,3% της χωρητικότητάς του κάθε έτος. Αυτό σημαίνει πως με τη σωστή φόρτιση στη σωστή στιγμή, μπορούμε να κερδίσουμε τα διπλά χρόνια ζωής για την μπαταρία του. Ας δούμε πως γίνεται αυτό.

Κοινοποίησέ το »

Κύκλος λειτουργίας (φόρτισης-εκφόρτισης)

Ο κύκλος λειτουργίας μιας μπαταρίας, είναι η διαδικασία κατά την οποία διεξάγεται μία πλήρης φόρτιση και εκφόρτιση σε συγκεκριμένο ποσοστό της χωρητικότητας και σε καθορισμένες συνθήκες. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό εκφόρτισης, τόσο λιγότεροι οι κύκλοι ζωής της μπαταρίας. Κάθε φορά λοιπόν που συνδέουμε την πρίζα στο αυτοκίνητο, ξεκινάμε έναν νέο κύκλο φόρτισης. Σκεφτείτε πως ένας κύκλος με βάθος εκφόρτισης 80%, ισοδυναμεί στην πράξη με δύο κύκλους με βάθος εκφόρτισης 40% ή με δέκα κύκλους με βάθος εκφόρτισης 8%. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να κάνουμε μεγάλους και πλήρεις κύκλους παρά συχνούς, μικρούς κύκλους.

Κοινοποίησέ το »