Συ-μπλέξαμε;

2641 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/2/2020

Συμπλέκτης, αμπραγιάζ, ντεμπραγιάζ… όλες μπορεί να τις έχεις ακούσει και όλες μιλάνε για το ίδιο πράγμα. Το πετάλι που βρίσκεται τέρμα αριστερά κάτω από τα πόδια σου, στην περίπτωση που δεν το έχεις γυρίσει κι εσύ σε αυτόματο και πώς να του φερθείς για να σώσεις και τον ίδιο και την τσέπη σου!

 
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Με μία πρόταση ο συμπλέκτης είναι το μέσο που μεταφέρει την περιστροφική ισχύ από τον κινητήρα στους κινητήριους τροχούς. Αποτελείται από δύο βασικά κομμάτια, το πλατό που βρίσκεται βιδωμένο στο σφόνδυλο του κινητήρα και αποτελεί συνέχεια του στροφαλοφόρου άξονα, οπότε κινείται με στροφές ίδιες με αυτές του κινητήρα και το δίσκο, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από υλικό με υψηλό συντελεστή  τριβής και είναι συνδεδεμένος με τον πρωτεύοντα άξονα του κιβωτίου ταχυτήτων, ώστε να πιέζεται από το πλατό πάνω στο σφόνδυλο, με την βοήθεια του μηχανισμού του συμπλέκτη. Έτσι με τη βοήθεια της τριβής ανάμεσα στο δίσκο, που περιστρέφεται μαζί με τον άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων, και το πλατό που εφάπτεται στο σφόνδυλο μεταφέρεται η παραγόμενη από τον κινητήρα ροπή στο κιβώτιο, για να μεταδοθεί από εκεί στο διαφορικό και τους τροχούς.

Όταν δεν ασκείται πίεση στο πεντάλ του συμπλέκτη, ο δίσκος πιέζεται από ελατήρια πάνω στο πλατό και περιστρέφεται μαζί μΆ αυτό. Με το πάτημα του πεντάλ, ο δίσκος απομακρύνεται, γλιστρώντας πάνω στον άξονα του κιβωτίου, απομονώνοντας έτσι το κιβώτιο ταχυτήτων από τον κινητήρα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το πετάλι που βλέπεις εσύ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Πώς θα κρατήσει για πολλά χιλιόμετρα;

Από την στιγμή που θα χρειαστεί αλλαγή ότι και να κάνεις, μπορεί να μην σου φαίνεται σημαντικό το πόσο θα κρατήσει, αλλά επειδή μπορεί να σου κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ να τον αντικαταστήσεις, καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείς πως του φέρεσαι. Παρακάτω είναι μερικά tips για να σε βοηθήσουν:
  1. ΜΗΝ αφήνεις το πόδι σου στον συμπλέκτη
Ένα συνήθειο πολλών οδηγών είναι να αφήνουν το πόδι τους πάνω από τον συμπλέκτη ακόμα και αν δεν τον χρησιμοποιούν. Και η ελάχιστη πίεση που μπορεί να του ασκείς, προκαλεί συνεχή φθορά με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής του. Ακουμπάμε τον συμπλέκτη μόνο αν χρειάζεται να αλλάξουμε ταχύτητα. Όλες τις υπόλοιπες ώρες άφηνε το πόδι σου αριστερά στον ΄τεμπέλη΄.
 
  1. Η νεκρά είναι φίλη σου
¶λλο ένα κακό συνήθειο πολλών είναι να έχουν μονίμως μία ταχύτητα επιλεγμένη στο κιβώτιο. Ακόμα και όταν βρίσκονται σε στάση. Λ¶ΘΟΣ. Εάν βρεθείς σε φανάρι ή σε κίνηση μην βάζεις πρώτη και περιμένεις. Έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με το 1. Προκαλείς αχρείαστη φθορά, που μόνο κακό κάνει.
 
  1. Όταν παρκάρεις, βάλε χειρόφρενο
Αφήνοντας το αυτοκίνητο παρκαρισμένο μόνο με ταχύτητα δημιουργεί πίεση στο σασμάν και τον συμπλέκτη ακόμα και αν ο κινητήρας δεν λειτουργεί. Πρωτίστως, χρησιμοποίησε το χειρόφρενο και αν δεν νιώθεις σίγουρος μπορείς να επιλέξεις και μία ταχύτητα.
 
  1. Μην επιβραδύνεις κατεβάζοντας ταχύτητες
Αν και πετυχαίνεις το στόχο του να μειώσεις ταχύτητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβραδύνεις το αυτοκίνητο σου κατεβάζοντας σχέσεις, ενώ δεν είναι έκτακτη ανάγκη(απώλεια φρένων). Ταλαιπωρείς άσκοπα το όχημα σου.
 

Πως ξέρω ότι κάτι πάει λάθος;

Με την πάροδο του χρόνου, όσο ο συμπλέκτης φθείρεται, χάνει την απόδοση του. Όταν αρχίσει και γίνεται αυτό, υπάρχουν κάποια συμπτώματα που μπορούν να το μαρτυρήσουν.
  • Θόρυβος και δονήσεις από το πεντάλ του συμπλέκτη.
 
  • ΄Πατινάρισμα΄, δηλαδή ο δίσκος να έχει φθαρεί τόσο, ώστε να γλιστράει πάνω στο πλατό, με αποτέλεσμα να μην δίνει την απαραίτητη ροπή στον κινητήριο άξονα.
 
  • Η σύμπλεξη γίνεται πολύ κοντά στο τέρμα της διαδρομής του πεντάλ.
 
Bonus Tip: Ενώ κινείσαι σε ανοιχτό δρόμο χωρίς αυτοκίνητα γύρω σου, έχοντας 3η σχέση στο κιβώτιο, κατέβασε σε 2α και άφησε απότομα το αμπραγιάζ. Αν οι στροφές του κινητήρα δεν ανέβουν απότομα, αλλά παραμείνουν χαμηλά, τότε δυστυχώς πρέπει να περάσεις βόλτα από το συνεργείο. Θες αλλαγή.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός