Τακάκια: Ποια σημάδια προδίδουν τη φθορά & πόσο κοστίζει η αλλαγή τους

Τακάκια: Ποια σημάδια προδίδουν τη φθορά & πόσο κοστίζει η αλλαγή τους

1334 Επισκέψεις στο άρθρο

- Ανάλογατο μοντέλο & τον τρόπο οδήγησης, θέλουν αλλαγή κάθε 25-90 χιλιάδες χλμ.
- Αν όταν φρενάρετε νιώθετε κραδασμό, ακούτε σφύριγμα θέλουν αλλαγή
- Αν αυξηθεί η απόσταση στο φρενάρισμα σας, υπολειτουργούν
- Από 35 - 120 ευρώ κάνει η αλλαγή τους, ανάλογα μάρκα-μοντέλο

Σ. ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.
RE-BATTERY A.E.

 
Τα τακάκια είναι ένα από τα πιο κομβικά εξαρτήματα στο σύστημα πέδησης (φρένα) των αυτοκινήτων. Είναι υπεύθυνα, μαζί με τους δίσκους, για την δημιουργία τριβής που ουσιαστικά οδηγεί στην ακινητοποίηση του οχήματος.

Τα τακάκια είναι συνήθως κατασκευασμένα από μεταλλικά, οργανικά, κεραμικά, ή σύνθετα υλικά και κάθε φορά που πατάμε το πεντάλ, «χάνουν» λίγο από το υλικό τους. Αν δεν  τα αντικαταστήσουμε εγκαίρως, θα λεπτύνουν τόσο που δεν θα μπορούν να προκαλέσουν αρκετή τριβή για να σταματήσουν το αυτοκίνητο και αντιλαμβανόμαστε όλοι τον κίνδυνο που δημιουργείται με μια τέτοια κατάσταση. Για αυτό και στην συντήρηση τους χρειάζεται να είμαστε σχολαστικοί. 

Ανάλογα το μοντέλο & τον τρόπο οδήγησης, θέλουν αλλαγή κάθε 25-90 χιλιάδες χλμ.

Συνήθως τα τακάκια αντικαθίστανται κάθε 25.000 με 90.000 χιλιόμετρα, εκτός αν ο κατασκευαστής του οχήματος ή των τακακίων ορίζει κάτι διαφορετικό. Φυσικά, ο τρόπος οδήγησης (γρήγορος με πολλά φρένα, «βαρύ πόδι» κλπ) του κάθε οδηγού παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο γρήγορα θα επέλθει η φθορά τους.

Απότομα φρεναρίσματα σε υψηλές ταχύτητες, άσκοπη χρήση φρένων και λοιπά, σημαίνει πως τα τακάκια του αυτοκινήτου σας θα χρειαστούν αλλαγή γρηγορότερα

Ας δούμε μερικές συμβουλές για το πώς να καταλάβετε αν ήρθε η ώρα για αλλαγή τους:

Τα σημάδια που προδίδουν την φθορά τους:

1. Ενεργοποίηση της λυχνίας ελέγχου για τα τακάκια των φρένων (αν έχει το αυτοκίνητο σας). Η πιο απλή και άμεση ένδειξη ότι τα τακάκια σας χρειάζονται έλεγχο και πιθανώς αντικατάσταση.

2. Ήχος σφυρίγματος κάθε φορά που φρενάρετε. Όταν τα τακάκια έχουν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό αρχίζουν να σφυρίζουν όταν πατάτε φρένο. Κάποια τακάκια διαθέτουν ένα μεταλλικό τμήμα που όταν το υλικό στα τακάκια φθαρεί αρκετά, αποκαλύπτεται και ακουμπά στο δίσκο βγάζοντας έναν οξύ χαρακτηριστικό ήχο κατά το φρενάρισμα.    

3. Κραδασμοί κατά το φρενάρισμα. Αν όταν φρενάρετε το αυτοκίνητο σας συμπεριφέρεται αλλιώς, δηλαδή αισθάνεστε να δονείτε είτε το αμάξωμα είτε το πετάλι, αυτό είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει πρόβλημα στο σύστημα φρένων και κατά πάσα πιθανότητα στα τακάκια τους.

4. Μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος. Αν δείτε ότι το αυτοκίνητο σας χρειάζεται περισσότερα μέτρα για να σταματήσει από ότι προηγουμένως, τότε μάλλον τα τακάκια σας έχουν «φαγωθεί» και δεν εκτελούν σωστά την δουλειά τους.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση τους:

Προφανώς  το κόστος για την αλλαγή τους, έχει να κάνει με την τιμή των ανταλλακτικών και το κόστος εργασίας του τεχνικού που θα κάνει την αντικατάσταση. Πάνω κάτω, για ένα μέσο οικογενειακό όχημα, η αλλαγή των μπροστινών τακακίων κυμαίνεται γύρω στα 35 με 75 ευρώ, ανάλογα τον κατασκευαστή

Για τους τέσσερις τροχούς η τιμή είναι διπλάσιαπροφανώς, μεταξύ 60 με 120 ευρώ, πάλι ανάλογα την μάρκα. 
Να είστε προετοιμασμένοι πως κατά την διάρκεια αντικατάστασης ο μηχανικός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε και αλλαγή στα υγρά των φρένων του αυτοκινήτου σας ή σε άλλα εξαρτήματα του συστήματος.