Τι λέει το χρώμα λαδιού για την υγεία του αυτοκινήτου σας;

4338 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/10/2020

Ο έλεγχος της στάθμης και του χρώματος του λαδιού του κινητήρα μπορεί να σας δώσει μία γρήγορη εικόνα για την υγεία του κινητήρα σας, βοηθώντας έτσι σας να εντοπίσετε πιθανά ζητήματα όπως μόλυνση λαδιού κινητήρα και διαρροές!

 
Το χρώμα του λαδιού του κινητήρα μπορεί να αλλάξει με τον χρόνο, την χρήση, τους ρύπους και τη θερμότητα. Συνήθως, το ολοκαίνουργιο λάδι κινητήρα έχει ένα ελαφρώς ημιδιαφανές πορτοκαλί χρώμα. Ωστόσο λόγω διάφορων παραγόντων αλλάζει χρώμα. Ας δούμε αναλυτικά την κάθε περίπτωση.

Αποχρώσεις του κεχριμπαριού
Το καθαρό λάδι κινητήρα μπορεί να εμφανίζεται ως διαφορετικές αποχρώσεις του κεχριμπαριού, ανάλογα με τον τύπο λαδιού στο αυτοκίνητό σας και την ηλικία του οχήματός σας. Σκουραίνει επίσης καθώς απορροφά υποπροϊόντα από την καύση. Εξαιτίας αυτού, οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κεχριμπαριού από μόνες τους δεν αποτελούν σίγουρο σημάδι ότι το λάδι του κινητήρα σας είναι παλιό ή βρώμικο.

Μαύρο λάδι
Το λάδι κινητήρα που έχει μετατραπεί από μια σκοτεινή απόχρωση κεχριμπαριού σε μαύρο μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι το λάδι σας είναι παλιό, ειδικά αν είναι παχύ ή λάσπη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υποδεικνύει ένα φράξιμο στη γραμμή επιστροφής καυσίμου, το οποίο θα μπορούσε να αφήσει ρύπους στον κινητήρα, προκαλώντας κακή απόδοση του και πιθανώς βλάβη.

Τι δείχνει το καφέ ή γκρι λάδι κινητήρα;
Εάν το λάδι του κινητήρα σας γίνεται καφέ ή γκρι, ίσως χρειαστεί να το ψάξετε εκτενέστερα. Το καφέ λάδι κινητήρα δεν πρέπει να αποτελεί άμεση αιτία συναγερμού. Ωστόσο, το καφέ ή γκριζωπό λάδι κινητήρα με γαλακτώδη ή αφρώδη σύσταση μπορεί να είναι ένδειξη μόλυνσης από διαρροή ψυκτικού ή ένδειξη ότι ο κινητήρας βρίσκεται σε αδράνεια υπερβολικά και σπάνια φτάνει τη θερμοκρασία λειτουργίας - κάτι που τείνει να συμβεί σε αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνο για μικρές χρονικές περιόδους .

Τι προκαλεί το χρώμα σκουριάς;
Όσοι διαθέτουν παλαιότερα οχήματα και ζουν σε περιοχές με πιο υγρό ή πιο δροσερό καιρό μπορεί να δουν το λάδι κινητήρα στο χρώμα της σκουριάς. Αυτό οφείλεται συνήθως στις υγρές συνθήκες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση σκουριά στην επιφάνεια του μεταλλικού δείκτη μέτρησης του λαδιού.
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός