Το «καλό» και το «κακό» φρέον

1594 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/9/2020

Το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου χρησιμοποιεί το λεγόμενο φρέον για να δημιουργηθεί ο δροσερός αέρας που μας προστατεύει από τον καλοκαιρινό καύσωνα. Ποιο είναι όμως αυτό το ψυκτικό μέσο; Και ποια εταιρία στην Ελλάδα λέει ναι στο «καλό κλίμα»;

 
To φρέον είναι ένα υγρό που μέσω της συμπίεσης γίνεται αέριο και αντίστροφα, το οποίο βρίσκεται μέσα στα κλιματιστικά, στα ψυγεία και γενικά σε διάφορες άλλες συσκευές που παράγουν ψύξη. Έχει την ιδιότητα όταν υγροποιείται να ζεσταίνεται και όταν αεριοποιείται υπό πίεση να γίνεται παγωμένο. Οπότε κυκλοφορώντας μέσα σε ένα κλειστό κύκλωμα (πχ ενός κλιματιστικού), με τα κατάλληλα μέσα, παράγεται ψύξη ή θέρμανση.
Αυτό το υγρό χρησιμοποιείται και στο αυτοκίνητό και έχει απώλειες περίπου κατά 15% κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση στην απόδοση του κλιματιστικού. Η διαρροή του φρέον μπορεί να μειώσει την απόδοση του κλιματιστικού. Η διαρροή μπορεί να προέρχεται: α) από το ψυγείο, β) από τον εξαερωτήρα και γ) από τις σωληνώσεις.

Το επιβλαβές R134a και το φιλικό προς το περιβάλλον R1234yf

Μέχρι το 2017 τα συστήματα κλιματισμού των αυτοκινήτων χρησιμοποιούσαν ως ψυκτικό μέσο το R134a, το οποίο όμως αποδείχθηκε ότι είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, αφού η καύση του συνέβαλε στην δημιουργία της τρύπας του όζοντος και το φαινόμενου του θερμοκηπίου. Με νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία τρία χρόνια τα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν το φιλικό προς το περιβάλλον R1234yf, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι, 350 φορές λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον σε σχέση µε το R134a, η διάρκεια ζωής του στην ατμόσφαιρα είναι µόνο 11 µέρες και έχει δείκτη πλανητικής θέρμανσης GWP 4, έναντι 1430 του R134a.

Ωστόσο είναι πάρα πολύ επικίνδυνο στην διαχείριση του, αφού είναι ιδιαίτερα εύφλεκτο. Γι' αυτό λοιπόν χρειάζονται ειδικά μηχανήματα πλήρωσης, τα οποία θα παρέχουν υψηλή στεγανότητα και ασφάλεια.

Οι συσκευές πλήρωσής με R1234yf και που θα τις βρείτε

Τα συνεργεία θα πρέπει να εξοπλισμένα με μηχανήματα πλήρωσης με R1234yf. Μία από τις πιο γνωστές μάρκες παγκοσμίως είναι η CTR. Ανήκει στον όμιλο DENSO, ο οποίος ελέγχει και πιστοποιεί την ποιότητα των μηχανημάτων που εξάγονται σε όλον το κόσμο. Τα μηχανήματα κατασκευάζονται με πολύ υψηλές προδιαγραφές και εγγυόνται την απόλυτη ασφάλεια και στεγανότητα κατά την χρήση τους

Στην Ελλάδα θα τις βρείτε από την ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΜΟΝ. ΕΠΕ, μία από τις πιο γνωστές εταιρίες στο χώρο εμπορίας ηλεκτρικών ειδών αυτοκινήτων – μηχανημάτων – ανταλλακτικών a/c και μπαταριών.

Καλέστε: 2109215814
 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Γράψε τι ψάχνεις
Κατάσταση
Ψάξε ανά κατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός