Ένας κινητήρας για να λειτουργεί σωστά και να «ζήσει» αρκετά χρόνια, πρέπει να λιπαίνεται σωστά. Η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι μείζονος σημασίας.

Ένας κινητήρας για να λειτουργεί σωστά και να «ζήσει» αρκετά χρόνια, πρέπει να λιπαίνεται σωστά. Η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι μείζονος σημασίας.

Μύθοι & αλήθειες για τα λιπαντικά αυτοκινήτου

46990 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/1/2023

Σίγουρα τις έχεις ακούσει. Ωστόσο είσαι σίγουρος ότι ισχύουν στην πραγματικότητα;

Βρείτε το καλύτερο συνεργείο

ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - Χ-TUNING
ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

-το W δεν σημαίνει βάρος
-δεν χρειάζεται αλλαγή το λιπαντικό, όταν μαυρίζει
-τα πρόσθετα βελτιώνουν την απόδοση του λιπαντικού
-τα συνθετικά λάδια προκαλούν διαρροές
Ασχολείσαι με την επιλογή λιπαντικού ή το αφήνεις «εν λευκώ» στο συνεργείο σου;


Ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης αποτελείται από πολλά μηχανικά μέρη, τα οποία με τη χρήση καταπονούνται αρκετά. Κάθε φορά που εμείς βυθίζουμε το γκάζι, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα, και αυτά τα μέρη κινούνται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα ανάμεσα τους να αναπτύσσονται τριβές, άρα και υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό. Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος, μιας και εντός του κινητήρα κάνει διαφορετικές εργασίες. Το λιπαντικό εισχωρεί ανάμεσα στα μηχανικά μέρη για να μειώσει τις τριβές, άρα και να εμποδίσει την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα μειώνει και το θόρυβο από την επαφή των κινούμενων μερών. 

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που δεν είναι καλά ενημερωμένοι γύρω από τα λιπαντικά και την λειτουργία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις, γύρω από αυτά. Ας δούμε λοιπόν μερικούς «μύθους».

Το W στον κωδικό σημαίνει βάρος

Μπορεί να ακούγεται εξωφρενικό, ειδικά για άτομα που είναι γνώστες του αντικειμένου, αλλά έχει δημιουργηθεί σε κάποιους η εντύπωση πως το W στον κωδικό του λιπαντικού μεταφράζεται σε βάρος. Για παράδειγμα, για ένα προϊόν με κωδικό 10W-30, ορισμένοι νομίζουν ότι το W σημαίνει Weight. Εννοείται πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, το W αναφέρεται στην εποχή και στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει χειμώνας.
 
Όταν μαυρίσει το λάδι, θέλει αλλαγή

Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Αν τα λάδια που χρησιμοποιείς έχουν απορρυπαντικά πρόσθετα (είναι πολύ λίγα αυτά που ΔΕΝ έχουν πια), εγκλωβίζουν «μέσα τους» τις βρωμιές και τα διάφορα σωματίδια ώστε να κρατήσουν καθαρό τον κινητήρα. Γι΄ αυτό το λόγο προκύπτει το σκούρο χρώμα. Φυσικά, η αλλαγή είναι απαραίτητη ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 Μόλις βάλεις συνθετικό δεν μπορείς να βάλεις συμβατικό ξανά

Άλλη μια λανθασμένη αντίληψη καθώς η επιστροφή στα συμβατικά δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον κινητήρα. Μάλιστα, τα συνθετικά μείγματα λιπαντικών περιέχουν συνθετικά και συμβατικά λάδια.

 Τα πρόσθετα βελτιώνουν την απόδοση

Τα προσθετικά βοηθούν όντως στη βελτίωση απόδοσης των λιπαντικών. Μόνο που δε χρειάζεται να συμπληρώσεις εσύ τίποτα καθώς, πλέον, βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτά που αγοράζεις, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις προϊόντων παλαιότερης τεχνολογίας.

Τα συνθετικά λάδια προκαλούν διαρροές

Πρόκειται για κάτι που δεν είναι απολύτως αβάσιμο καθώς συνέβαινε…κάποτε! Πλέον, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα συνθετικά λιπαντικά χρησιμοποιούνται χωρίς κανένα πρόβλημα. Η μόνη περίπτωση προβλήματος είναι αν έχεις αυτοκίνητο 15ετίας και αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις ξαφνικά συνθετικά λάδια.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ