Daihatsu Terios 1,3 VS Lada Niva 1,7 VS Suzuki Jimny 1,3
Στο δρόμο : Ευέλικτα στην πόλη - το Niva ξεχωρίζει εκτός δρόμου
Κοινό γνώρισμα και των τριών εκτός δρόμου οχημάτων είναι η ευελιξία που παρουσιάζουν στις αστικές μετακινήσεις, χάρη στις μικρές εξωτερικές τους διαστάσεις. Παράλληλα η αυξημένη απόσταση των αμαξωμάτων τους από το έδαφος βελτιώνει την περιμετρική ορατότητα, εμπνέοντας περισσότερη ασφάλεια στον οδηγό.Στις ανωμαλίες των δρόμων και στις λακκούβες, το Jimny και το Terios κυρίως είναι πιο κουραστικά, καθώς οι αναρτήσεις τους αντιδρούν με πιο ξερό τρόπο. Η πραγματοποίηση μεγάλων αποστάσεων δεν είναι ό,τι καλύτερο με τα τρία αυτά οχήματα, καθώς εμφανίζουν τάσεις πλεύσης σε δρόμους με συνεχείς ανωμαλίες, ενώ η σταθερότητά τους διαταράσσεται από τους πλευρικούς ανέμους, περιορίζοντας τον οδηγό να κινηθεί με αυξημένες ταχύτητες. Περισσότερη ασάφεια εμφανίζει το τιμόνι του Niva, το οποίο παράλληλα παρουσιάζει έντονες κλίσεις στις στροφές.Το καλύτερό τους εαυτό τον αποδεικνύουν εκτός δρόμου. Το Jimny και το Niva περισσότερο, είναι σε θέση να κινηθούν σε εδάφη όπου πολλά ακριβότερα 4x4 θα συναντήσουν δυσκολίες. Σε αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο οι αυξημένες διαδρομές των αναρτήσεών τους, οι μικροί πρόβολοι των αμαξωμάτων και η δυνατότητα επιλογής κοντών σχέσεων μετάδοσης. Με άνεση θα κινηθεί σε χωμάτινες διαδρομές και το Terios με το "κλείδωμα" της τετρακίνησης. Σε κακοτράχαλους δρόμους, η ανάρτηση του Niva είναι η πιο αποτελεσματική γιατί κουράζει λιγότερο τους επιβάτες.
Εσωτερικό : Πιο καλή εικόνα και ποιότητα στο εσωτερικό του Terios και του Jimny
Το ταμπλό του Terios διαθέτει καλή ποιότητα. Ωστόσο δεν λείπουν τα εργονομικά ατοπήματα.
Μεταξύ των τριών πιο προσιτών σε τιμή εκτός δρόμου αυτοκινήτων, τα ιαπωνικά μοντέλα είναι πιο σύγχρονα αισθητικά χωρίς ωστόσο να εμφανίζουν καποια πρωτότυπα στοιχεία και με καλύτερη ποιότητα υλικών και συναρμολόγησης από ότι στο Lada.Οι καμπύλες επιφάνειες αποτελούν κυρίαρχο χαρακτηριστικό στο ταμπλό τόσο του Daihatsu όσο και του Suzuki. Στο Jimny τα συρόμενα χειριστήρια του εξαερισμού θεωρούνται σχετικά ξεπερασμένα αισθητικά και με όχι ιδιαίτερα καλή εργονομία. Στο Terios η θέση των διακοπτών για τα ηλεκτρικά παράθυρα είναι άβολη ενώ παράλληλα ορισμένοι διακόπτες αριστερά από το τιμόνι δεν είναι άμεσα ορατοί. Ο θάλαμος των επιβατών του Niva δείχνει έντονα την ηλικία του όσο αφορά την αισθητική του. Παράλληλα οι διάσπαρτοι διακόπτες για τις επιμέρους λειτουργίες του οχήματος απαιτούν διάστημα εξοικείωσης από τον οδηγό. Τα σκληρά πλαστικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο το ταμπλό του Terios και του Jimny είναι καλής ποιότητας, ενώ και η συναρμολόγηση είναι εξίσου ικανοποιητική, αποτρέποντας τους ενοχλητικούς τριγμούς ακόμα και κατά την εκτός δρόμου κίνησή τους. Στο Lada το φινίρισμα και η συναρμολόγηση στο ταμπλό είναι επιεικώς μέτριας ποιότητας, αφού σε σχέση με το πρώτο μοντέλο που παρουσιάστηκε πριν από 28 χρόνια περίπου, οι αλλαγές είναι ελάχιστες. Όσο αφορά τον διάκοσμο είναι συντηρητικός ειδικά στο Niva με τα μαύρα γυαλιστερά πλαστικά τμήματα.
Χώροι επιβατών - αποσκευών : Mεγαλύτεροι χώροι για τέσσερις επιβάτες στο Lada
Το Niva έχει πιο άνετους χώρους, όπως και μεγαλύτερο πορτ μπαγκάζ.
Η φιλοξενία τεσσάρων επιβατών στα τρία φθηνότερα εκτός δρόμου οχήματα είναι εφικτή με ορισμένες παραχωρήσεις.Λιγότερες θα γίνουν στο Lada, το οποίο έχει το μεγαλύτερο εσωτερικό πλάτος. Μεταξύ του Terios και του Jimny, το δεύτερο εμφανίζει περισσότερο χώρο για τα γόνατα πίσω και ωφέλιμο πλάτος. Πιο πολλές αποσκευές χωράει ο αποθηκευτικός χώρος του Lada (265 λτ.), ακολουθεί το Terios με 205 λτ., ενώ οι πιο πολλές παραχωρήσεις θα γίνουν στο Jimny (100 λτ.). Το Daihatsu κερδίζει σε πρακτικότητα, καθώς διαθέτει δύο ακόμα πόρτες, διευκολύνοντας την είσοδο και έξοδο των επιβατών από την καμπίνα.
Κινητήρες
Τα σύγχρονης τεχνολογίας μηχανικά σύνολα των Terios και Jimny έχουν χωρητικότητα 1,3 λτ. και αποδίδουν 86 και 82 ονομαστικούς ίππους αντίστοιχα. Ο κινητήρας του Niva είναι παλαιότερης τεχνολογίας, και παρ' όλο το μεγαλύτερο κυβισμό του (1,7 λτ.) εμφανίζει χαμηλότερη ισχύ (81 ίππους). Καλύτερες επιδόσεις διαθέτει το Daihatsu, το Jimny ακολουθεί με μικρή διαφορά σε χρόνους, ενώ αρκετά πιο αργό είναι το Lada. Αισθητό θόρυβο και τραχύτητα σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής παρουσιάζουν και οι τρείς κινητήρες, περισσότερο του Niva, του οποίου παράλληλα δείχνει απροθυμία να ανεβάσει εύκολα στροφές.
Συστήματα 4x4
Το Terios είναι μόνιμα τετρακίνητο. Το κεντρικό διαφορικό κλειδώνει σε ποσοστό 50/50 ανά άξονα μέσω ενός διακόπτη στο ταμπλό. Στην έκδοση SX το πίσω διαφορικό είναι μπλοκέ. Μόνιμη κίνηση σε όλους τους τροχούς έχει και το Niva. Επίσης διαθέτει τρία διαφορικά, από τα οποία το κεντρικό κλειδώνει, καθώς και κοντές σχέσεις μετάδοσης. Το Jimny είναι πισωκίνητο, ενώ μέσω του δεύτερου επιλογέα ταχυτήτων εμπλέκεται η κίνηση σε όλους τους τροχούς, καθώς και οι κοντές σχέσεις.
Daihatsu Terios Τεχνικά χαρακτηριστικά ΣΥΝ : Το πιο προσιτό 5θυρο 4x4, επιδόσεις, κατανάλωση, ευελιξία, αξιοπιστία ΠΛΗΝ : Στενό εσωτερικό, εργονομικές ατέλειες, σταθερότητα αμαξώματος
Lada Niva Τεχνικά χαρακτηριστικά ΣΥΝ : Εκτός δρόμου δυνατότητες, τιμή αγοράς ΠΛΗΝ : Παλαιότητα μοντέλου, αισθητική, ποιότητα, τεχνολογία, ασφάλεια, εξοπλισμός