ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Θέματα αγοράς Μεταχειρισμένων

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  5/10/2004
Ημερομηνία δημοσίευσης: 5/10/2004
Θέματα αγοράς mtx
“Καίνε” τα τέλη κυκλοφορίας, συγκρατημένες αυξήσεις στα ασφάλιστρα
Συνέντευξη με τον κ. Κ. Μπερτσιά
Ο κύριος Κώστας Μπερτσιάς, Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλίσεων Αυτοκινήτων και Αστικής Ευθύνης της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος).
Προκειμένου, όμως, να διαμορφωθεί μια σαφής εικόνα των επικείμενων εξελίξεων στην ασφαλιστική αγορά του αυτοκινήτου το 2005, το περιοδικό ήρθε σε επαφή με τον κύριο Κώστα Μπερτσιά, Πρόεδρο της Επιτροπής Ασφαλίσεων Αυτοκινήτων και Αστικής Ευθύνης της ΕΑΕΕ (Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος) ο οποίος μίλησε εφ’ όλης της ύλης:
Α.Τ: Ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων των ασφαλίστρων τη νέα χρονιά;
Κ.Μ: "Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 50 ασφαλιστικές εταιρίες στον κλάδο αυτοκινήτων και υπάρχουν 50 διαφορετικά τιμολόγια ασφαλίστρων και επομένως είναι αδύνατον να εκτιμηθεί σήμερα αν θα γίνουν και σε τι ύψος αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για τον επόμενο χρόνο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όπως λειτουργεί σήμερα η αγορά, οι αυξήσεις που γίνονται είναι κατά πολύ μικρότερες από τις αναγκαίες και τις περισσότερες φορές είναι στα όρια του πληθωρισμού".
Α.Τ: Tυχόν μείωση των τροχαίων είναι ικανή να συγκρατήσει την αύξηση των ασφαλίστρων; Υπάρχει στο μέλλον η περίπτωση συγκρατημένων αυξήσεων στα ασφάλιστρα; Αν ναι, ποιοι είναι οι λόγοι που θα βοηθήσουν σε αυτό;
Κ.Μ: "Σίγουρα τα τροχαία ατυχήματα και το συνεπαγόμενο κόστος τους είναι ο κύριος παράγοντας που ρυθμίζει το ύψος των ασφαλίστρων. Σαφώς η μείωση των ατυχημάτων μπορεί να οδηγήσει και στη συγκράτηση του κόστους των ασφαλίστρων και σε πολλές περιπτώσεις και σε σχετική μείωση. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται οι ασφαλιστικές εταιρίες, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από χρόνο σε χρόνο. Ενδεικτικά πέρυσι είχαμε 10% περισσότερα ατυχήματα από τη προηγούμενη χρονιά".
Α.Τ: Σήμερα ο κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτων εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος;
Κ.Μ: "Δυστυχώς και σήμερα όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο κλάδος καταγράφει ζημιές από την ασφάλιση της αστικής ευθύνης των αυτοκινήτων, περίπου σε κάθε 100 ευρώ ασφάλιστρο 100 ευρώ είναι η ζημιά που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στους πελάτες τους και στους ζημιωθέντες τρίτους. Αν συνυπολογίσουμε και το σχετικό κόστος για τη διαχείριση αυτών των ζημιών και των ασφαλιστηρίων, η ζημιά ανέρχεται περίπου στο 25% επί των ασφαλίστρων",
Α.Τ: Ποιο είναι το ποσοστό των εταιρειών, σήμερα, που έχουν εφαρμόσει το παραμετρικό σύστημα ασφαλίστρων;
Κ.Μ: "Αρκετές εταιρίες εφαρμόζουν σήμερα και στη χώρα μας διάφορα είδη συστημάτων τιμολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, με σκοπό πάντα το ασφάλιστρο που θα πληρώνει ο κάθε οδηγός να είναι αυτό που του αναλογεί λόγω της αναμενόμενης οδηγικής του συμπεριφοράς και της ποιότητας του οχήματος που οδηγεί. Η εμπειρία και η στατιστική ανάλυση οδηγούν πολλές φορές τις εταιρείες στις αναγκαίες αλλαγές, για την επίτευξη του παραπάνω στόχου".
Α.Τ: Με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει ο υποψήφιος ασφαλιζόμενος να επιλέγει την εταιρεία όπου θα ασφαλιστεί; Τι θα πρέπει να προσέξει για να μην "πέσει" σε εταιρεία - φάντασμα;
Κ.Μ: "Βασικά θα πρέπει να ζητά πληροφορίες για την εταιρεία, τη φερεγγυότητά της και κυρίως τη φήμη της, όσον αφορά τις αποζημιώσεις. Να προσέχει ιδιαίτερα το ασφαλιστικό πρόγραμμα που θα επιλέξει, αν καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες του και κυρίως να συνεργάζεται με επαγγελματία ασφαλιστή, τον οποίον εμπιστεύεται και οποίος μπορεί να τον συμβουλεύσει σωστά και να του προσφέρει την εξυπηρέτηση που είναι αναγκαία".
Α.Τ: Τι θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες, ώστε να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πελάτες τους;
Κ.Μ: "Τα προφανή, δηλαδή καλή εξυπηρέτηση, γρήγορη και δίκαιη τακτοποίηση των ζημιών. Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια, έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα αυτό και με το σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού και με την εισαγωγή και στη χώρα μας πρωτόγνωρων υπηρεσιών προς τον οδηγό, όπως είναι η επιτόπου εξυπηρέτηση του οδηγού, σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος".
Α.Τ: Ποιο είναι το ποσοστό των ελληνικών εταιρειών που δεν τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή κάλυψη των πελατών τους; Πώς ζημιώνουν αυτές τις νόμιμες εταιρείες;
Κ.Μ: "Είναι προφανές ότι όλες οι εταιρείες που δουλεύουν στη χώρα μας και δεν τους έχει αφαιρεθεί η άδεια από το Υπουργείο, είναι νόμιμες. Βέβαια γνωρίζουμε όλοι ότι στην αγορά υπάρχουν και καλές εταιρείες που είναι η πλειονότητα και κάποιες κακές, που πρέπει και ο ίδιος ο καταναλωτής να τις απομονώσει".
Α.Τ: Πιστεύετε ότι οι έλεγχοι που γίνονται από το κράτος στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτων επαρκούν για την σωστή λειτουργία του χώρου; Αν όχι, τι παραπάνω θα πρέπει να κάνει η πολιτεία ώστε να επιτευχθεί αυτό;
Κ.Μ: "Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα με τη σωστή και προληπτική εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και σίγουρα η νέα εποπτική αρχή που έχει δρομολογηθεί, αν λειτουργήσει σύντομα, θα αλλάξει πιστεύουμε άρδην όλο το σκηνικό. Ελπίζουμε ότι η νέα εποπτική αρχή θα κινήσει τις διαδικασίες εκείνες, ώστε εταιρείες προβληματικές να τοποθετήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ή να αποσυρθούν από την αγορά και γενικότερα να φροντίσει ώστε ο καταναλωτής να μην ξαναπέσει θύμα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, όταν στα προηγούμενα 20 χρόνια, σε πάνω από 35 εταιρείες ανακλήθηκε η άδειά τους".

 
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Aσφάλιστρα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
Συνέντευξη με τον κ. Κ. Μπερτσιά
Τέλη κυκλοφορίας
Ανταλλακτικά
Παραμετρικό σύστημα