Πώς λειτουργεί

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  29/1/2008
ΔΙΑΦΟΡΑ
Νέας γενιάς κυψέλες καυσίμου από την GM
Διαβάστηκε από 1435 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:29/1/2008
Εναλλακτική ενέργεια
Τα τελευταία χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν συνεχώς νέα συστήματα εναλλακτικής ενέργειας, προκειμένου να καταπολεμήσουν και αυτές με τη σειρά τους το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η GM αποτελεί μια εκ των πρωτοπόρων στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου. Το νέο πρωτότυπο όχημα Provoq διαθέτει τεχνολογία κυψελών καυσίμου 5ης γενιάς, προσφέροντας μεγάλη αυτονομία, μηδενικές εκπομπές ρύπων και ικανοποιητικές επιδόσεις.
Αεροδυναμικές καινοτομίες
Αν και υιοθετεί πολλά σχεδιαστικά από τη νέα Cadillac CTS, το Provoq concept έχει ένα αρκετά πιο αεροδυναμικό σχήμα. Σε αυτό συντελούν οι ειδικές εισαγωγές αέρα, που ανοίγουν μόνο όταν υπάρχει ανάγκη ψύξης του κελιού υδρογόνου, αλλά και οι εξωτερικές λαβές για τις πόρτες, που εμφανίζονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Το μέγεθος του κελιού υδρογόνου του Provoq concept είναι μόλις το ένα τρίτο του αντίστοιχου του Chevrolet Equinox. Επίσης, οι μπροστινοί τροχοί του Provoq concept κινούνται από έναν ηλεκτροκινητήρα 9 ίππων (7 KW), ενώ ο καθένας από τους πίσω τροχούς κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 40 ίππων (30 KW). Η τελική ταχύτητα του Provoq ανέρχεται σε 160 χλμ./ώρα, ενώ για να επιταχύνει από 0-100 χλμ./ώρα χρειάζεται 8,5 δευτερόλεπτα.
Kυψέλες καυσίμου υδρογόνου
Τι είναι οι κυψέλες καυσίμου
Οι κυψέλες καυσίμου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, επιτυγχάνοντας μία χημική αντίδραση υδρογόνου / οξυγόνου. Το υδρογόνο διοχετεύεται σε ένα αρνητικό ηλεκτρόδιο της κυψέλης καυσίμου, όπου ένας καταλύτης αφαιρεί τα ηλεκτρόνια από τα άτομα του υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια περνάνε από το αρνητικό στο θετικό ηλεκτρόδιο της κυψέλης, παράγοντας έτσι ηλεκτρική ενέργεια. Εν τω μεταξύ, τα άτομα του υδρογόνου που έχουν αποβάλλει τα ηλεκτρόνιά τους, μετατρέπονται σε ιόντα υδρογόνου και περνάνε από μία ηλεκτρολυτική μεμβράνη πολυμερών, για να καταλήξουν στο θετικό ηλεκτρόδιο. Εκεί, με τη βοήθεια του καταλύτη, τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα του υδρογόνου αναμιγνύονται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και σχηματίζουν νερό. Με λίγα λόγια, οι κυψέλες καυσίμου είναι κάτι σαν μικροσκοπικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, παράγοντας καθαρή ενέργεια.