Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κρατά τα χέρια και το μυαλό σας απασχολημένα.
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση κρατά τα χέρια και το μυαλό σας απασχολημένα.

6 πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε

(1/6/2012)

Κατά την οδήγηση, το βλέμμα αλλά και το μυαλό του οδηγού πρέπει να είναι συγκεντρωμένα απόλυτα στο δρόμο. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αποσπάται η προσοχή μας από το δρόμο.

Χρήση κινητού τηλεφώνου

Η χρήση του ηχοσυστήματος εν κινήσει είναι μία από τις πιο κλασικές αιτίες απόσπασης της προσοχής του οδηγού.

Η χρήση του ηχοσυστήματος εν κινήσει είναι μία από τις πιο κλασικές αιτίες απόσπασης της προσοχής του οδηγού.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Η χρήση κινητού τηλεφώνου είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για τη δημιουργία ατυχήματος. Κρατώντας ο οδηγός το τηλέφωνο, έχει σίγουρα το ένα του χέρι απασχολημένο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο χειρισμό του αυτοκινήτου. Εκτός από το χέρι του, όμως, απασχολεί και το μυαλό του, αφού πρέπει να ακούσει και να απαντήσει στο συνομιλητή.

Επιλογή ραδιοφωνικού σταθμού
Το ραδιόφωνο είναι μία από τις αιτίες που κρατά απασχολημένους τους περισσότερους οδηγούς. Καλό θα είναι να έχουμε αποθηκεύσει τους σταθμούς στη μνήμη του ραδιοφώνου, πριν θέσουμε τον κινητήρα σε λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν ενσωματωμένα στο τιμόνι τα πλήκτρα για τις κυριότερες λειτουργίες του ηχοσυστήματος. Καλό είναι, λοιπόν, να εξοικειωθούμε με τη χρήση τους για τη δική μας ασφάλεια.

Ρύθμιση καθίσματος
Η ρύθμιση του καθίσματος πρέπει να γίνεται από τον οδηγό πριν ξεκινήσει την πορεία του. Η προσπάθεια ρύθμισης εν κινήσει μειώνει την ικανότητα των χειρισμών, μιας και το ένα χέρι είναι απασχολημένο, αλλά ταυτόχρονα αποσπά την προσοχή του οδηγού. Επιπλέον, μια πιθανή αστοχία ρύθμισης, μας τοποθετεί σε μία ακατάλληλη θέση για οδήγηση.

Ρύθμιση των καθρεφτών
Κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η ρύθμιση των καθρεφτών του αυτοκινήτου από τον οδηγό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη, μιας και αποσπά το βλέμμα του αλλά και το μυαλό του. Επίσης, αν το αυτοκίνητό σας δε διαθέτει ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους καθρέφτες, θα χρειαστεί να κάνετε «ασκήσεις γυμναστικής», ώστε να καταφέρετε να ρυθμίσετε τον καθρέφτη του συνοδηγού.

Ανάγνωση εφημερίδας ή χάρτη
Ο συνδυασμός ανάγνωσης κάποιου εντύπου και οδήγησης καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε χάρτη για να φτάσετε στον προορισμός σας, θα πρέπει να σταματάτε κάθε φορά που θέλετε να τον συμβουλευτείτε.

Κάπνισμα και οδήγηση
Η στιγμή κατά την οποία ο οδηγός ανάβει το τσιγάρο του και ταυτόχρονα προσπαθεί να μην απομακρύνει τα χέρια του από τη στεφάνη του τιμονιού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι αν συμβεί κάτι μπροστά από το όχημά του και χρειαστεί να αντιδράσει, πιθανότατα να μη τα καταφέρει, έχοντας δυσάρεστα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα αν το άναμμα γίνει με αναπτήρα χειρός και όχι με τον αναπτήρα που διαθέτει το αυτοκίνητο, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Τέλος, η προσπάθεια που κάνει ο οδηγός ώστε να εντοπίσει το τασάκι του αυτοκινήτου και να σβήσει το τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, διότι αποσπά το βλέμμα του αλλά και το μυαλό του από το δρόμο για να το καταφέρει.
Toyota
test center