• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Η Mercedes A-Class είναι αντικειμενικά η πιο ποιοτική επιλογή, στη συγκεκριμένη παρέα.

Η ροπή προς την άνεση και ο οικονομικός κινητήρας είναι τα ισχυρά σημεία του Megane.

Παραδοσιακά "γαλλικό" το Peugeot 308, παραδίδει μαθήματα σε ο,τι αφορά την άνεση.

Η οδική συμπεριφορά και οι χώροι είναι ορισμένα από τα ισχυρά σημεία του Ford Focus.

Η Alfa Romeo Giulietta ξεχωρίζει σε σχεδίαση και οδική συμπεριφορά.

5 ταξιδιάρικα μικρομεσαία diesel

89.726 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 4/1/2013

Τα σύγχρονα μικρομεσαία αυτοκίνητα είναι τόσο ολοκληρωμένα που μπορούν να καλύψουν πολλές και ετερόκλητες ανάγκες. Εφοδιασμένα με κινητήρες diesel, αναδεικνύουν τις ταξιδιάρικες ικανότητές τους.

 
Η δημοφιλής κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων εξυπηρετεί όχι μόνο τους… εργένηδες που θέλουν κάτι περισσότερο από ένα μικρό μοντέλο, αλλά και τους οικογενειάρχες, διότι τα μικρομεσαία επαρκούν για τις μεταφορικές ανάγκες μιας 4μελούς «φαμίλιας». Στην 2η περίπτωση, συνήθως, το καθημερινό πρόγραμμα μετακινήσεων είναι πιο επιβαρυμένο, λόγω των πολλών διαδρομών για τη δουλειά, το σχολείο, τα ψώνια, το φροντιστήριο κ.ο.κ., όμως εξίσου μεγάλες απαιτήσεις υπάρχουν και για τα ταξίδια, όπου επικεντρωθήκαμε. 

Έτσι, επιλέξαμε τα Alfa Romeo Giulietta, Ford Focus, Mercedes A-Class, Peugeot 308 και Renault Megane, στις βασικές diesel εκδόσεις τους και τα αξιολογούμε στους τομείς που αφορούν στις επιδόσεις τους στο ταξίδι. Αναφερόμαστε στον κινητήρα και τις επιδόσεις του, τη μέση κατανάλωση, τις εκπομπές ρύπων που ορίζουν και τα τέλη κυκλοφορίας, τους χώρους στο εσωτερικό αλλά και το χώρο αποσκευών. Στις περισσότερες από αυτές τις αξιολογήσεις βασιζόμαστε στις μετρήσεις του Auto Τρίτη. 

Η άνεση και το γρήγορο προσπέρασμα προσφέρουν ασφάλεια
Σε ένα ταξίδι, τα σημαντικότερα στοιχεία που θα αναζητηθούν, όχι μόνο από το οικογενειακό κοινό, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση και η ικανότητα του αυτοκινήτου να προσπερνά γρήγορα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις τίθεται θέμα ασφάλειας, αφού όσο πιο άνετο είναι το αυτοκίνητο (από την ανάρτηση, καθίσματα, το θόρυβο του κινητήρα), τόσο πιο ξεκούραστος είναι και ο οδηγός και έχει την προσοχή του στο δρόμο, ενώ στην προσπέραση, όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτή, τόσο λιγότερο είναι «εκτεθειμένο» το αυτοκίνητο στο αντίθετο ρεύμα. 

Επιπλέον, η σωστή ρύθμιση της ανάρτησης, χωρίς να αποβαίνει εις βάρος της άνεσης, καθώς και η αίσθηση και αποτελεσματικότητα των συστημάτων διεύθυνσης και πέδησης, συντελούν σημαντικά με την σειρά τους στην ενεργητική ασφάλεια. 

Value for money: Το Megane έχει την καλύτερη σχέση τιμής – εξοπλισμού 
Τα μοντέλα του θέματος δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα όσον αφορά στην τιμή τους, καθώς το εύρος τιμής μεταξύ τους φτάνει και τις 10.000 ευρώ. Ωστόσο, τοποθετούνται στην ίδια λίγκα, αν κριθούν ως diesel μικρομεσαία με ταξιδιάρικο χαρακτήρα και ανέσεις για 4-5 επιβάτες. Έτσι, η αξιολόγηση του value for money δεν είναι ποσοτική, αλλά ποιοτική. Αυτό δεν καθιστά αυτομάτως το φθηνότερο και το πιο καλό, ούτε το ακριβότερο το λιγότερο συμφέρον. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Megane φαίνεται να έχει την καλύτερη αναλογία. 

Η τιμή του είναι η φθηνότερη όλων, ενώ από τον εξοπλισμό του δε λείπει τίποτα πέραν των τροχών αλουμινίου. Παράλληλα, προσφέρεται με 5 χρόνια εγγύηση, έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση και μηδενικά τέλη. 

Τα Focus και Peugeot έχουν ανάλογη σχέση τιμής – αξίας, με ανάλογα χαρακτηριστικά και εξίσου πλήρη εξοπλισμό, ενώ η διαφορά στην τιμή των 1.000 ευρώ υπέρ του Peugeot, δικαιολογείται από το γεγονός ότι το Ford είναι πολύ νεότερο του Peugeot. Η Alfa είναι λίγο ακριβή αλλά ο κινητήρας της έχει κορυφαία απόδοση, ενώ η ακριβότερη όλων A-Class, δικαιολογεί την τιμή της από την ευγενική καταγωγή της και τις τεχνολογίες (ενεργητικής ασφαλείας) που προσφέρει στο βασικό της εξοπλισμό.