Αφήνουν το diesel για την ηλεκτροκίνηση οι εταιρείες

11.401 Επισκέψεις στο άρθρο (26/1/2021)

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής diesel κινητήρων στον κόσμο θα αρχίσει σύντομα να παράγει ηλεκτρικά μοτέρ και φαίνεται πως αυτή η εξέλιξη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.


Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής πετρελαιοκινητήρων στον κόσμο που βρίσκεται στο Tremery, στην ανατολική Γαλλία, σταματά την ενασχόλησή του με τα μοτέρ αυτά και σύντομα θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρικούς κινητήρες, αφού η ζήτηση για αυτοκίνητα diesel μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ οι αυστηροί νέοι κανονισμοί της ΕΕ για τους ρύπους, πιέζουν τις εταιρείες να κατασκευάσουν περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα.

«Το 2021 πρόκειται να είναι καθοριστική χρονιά, καθώς θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ουσιαστική μετάβαση προς τον κόσμο των ηλεκτρικών μοντέλων», δήλωσε η Laetitia Uzan, εκπρόσωπος της ένωσης CFTC στο Tremery.

Για τους 3.000 εργαζόμενους του εργοστασίου του Tremery και για την ευρύτερη αυτοκινητοβιομηχανία, υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες έχουν μόνο το ένα πέμπτο των μηχανικών μερών ενός παραδοσιακού κινητήρα diesel, θέτοντας έτσι ερωτηματικά για το μέλλον πολλών θέσεων εργασίας. Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του εργοστασίου Tremery, η Stellantis, εταιρεία που δημιουργήθηκε στις 16 Ιανουαρίου από τη συγχώνευση του PSA Groupe με την Fiat-Chrysler (FCA Group), δήλωσε πάντως ότι δεν θα κλείσει κανένα εργοστάσιο και θα επιδιώξει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας.

Οι πωλήσεις diesel αυτοκινήτων μειώνονται σε σημαντικό βαθμό στην Ευρώπη, όταν αποτελούσαν τουλάχιστον το 50% των συνολικών πωλήσεων μόλις το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της ερευνητικής ομάδας JATO Dynamics. Πλέον, τουλάχιστον 20 γνωστά μοντέλα δεν θα προσφέρονται με εκδόσεις diesel το 2021, από το Volkswagen Polo και το Renault Scenic έως το Nissan Micra και το Honda Civic, σύμφωνα με τους ερευνητές της IHS Markit.

Τον Σεπτέμβριο, οι καταχωρήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ε.Ε. (πλήρως ηλεκτρικά, υβριδικά Plug-in ή υβριδικά)  ξεπέρασαν τις πωλήσεις diesel αυτοκινήτων για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της JATO. Οι πωλήσεις υβριδικών οχημάτων, πλήρως ηλεκτρικών και Plug-in υβριδικών αυξήθηκαν 122% στην Ε.Ε τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, την ίδια στιγμή που οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων μειώθηκαν 29% λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% περίπου των συνολικών πωλήσεων και υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την διαθεσιμότητα των σημείων φόρτισης και το υψηλό κόστος αγοράς πολλών ηλεκτρικών μοντέλων.

OPEL NEA MONTELA
test center