All Season ελαστικά: Οι νέες τεχνολογίες που τα κάνουν... all weather
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

All Season ελαστικά: Οι νέες τεχνολογίες που τα κάνουν... all weather

14.562 Επισκέψεις στο άρθρο (21/3/2023)

Εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970, τα τελευταία χρόνια όμως είναι στα... high τους. Τα All Season ελαστικά διαρκώς εξελίσσονται, αναβαθμίζονται και αποκτούν νέες τεχνολογίες που τα κάνουν ευθέως ανταγωνιστικά απέναντι στα θερινά ελαστικά. Ποιες είναι αυτές οι τεχνολογίες που τους κερδίζουν μερίδια αγοράς;

Με ετήσια αύξηση πωλήσεων 3% και συνολικό μερίδιο κοντά στο 10%

Μερικές φορές οι αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια. Μία αύξηση πωλήσεων στο 3% μέσα σε μία 2ετία ίσως στα μάτια των περισσοτέρων να μην έχει μεγάλη αξία. Στην πράξη όμως, σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που... δεν κάνει κρύο, όταν τα All Season ελαστικά αγγίζουν το 10% σε συνολικά μερίδια, σίγουρα υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που εξηγούν γιατί πουλάνε.
 
Η προφανής αιτία για την ανοδική αυτή πορεία είναι το κατάλληλο «πάντρεμα» ιδιοτήτων. Το λέει και το όνομά της κατηγορίας τους, τα ελαστικά 4 εποχών συνδυάζουν ιδιότητες από θερινά και χειμερινά ελαστικά, είναι δηλαδή μία μεσοβέζικη λύση που προσαρμόζεται τόσο στις καλοκαιρινές, όσο και στις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Πίσω από την συγκεκριμένη εξήγηση, όμως, βρίσκουμε τεχνολογίες και χαρακτηριστικά που επιτρέπουν αυτόν τον πετυχημένο all around χαρακτήρα. Τι πρέπει να ξέρω για την τεχνική φύση των all season ελαστικών;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Με ενδιάμεση ένωση καουτσούκ, από ρητίνη και πυρίτιο

Καταρχάς, τα ελαστικά 4 εποχών είναι κατασκευασμένα από μία ενδιάμεση ένωση καουτσούκ χάρη στην οποία εξασφαλίζεται βέλτιστη πρόσφυση σε κάθε καιρική συνθήκη. Η σύνθεσή της είναι ελαφρώς πιο σκληρή, όχι όπως στα θερινά, για αυτό κιόλας έχουν και μικρότερη διάρκεια ζωής από τα καλοκαιρινά λάστιχα. Τι υλικό χρησιμοποιείται; Έχουμε να κάνουμε με ένα μείγμα συστατικών που περιλαμβάνουν μία ειδική ρητίνη που αποδίδει καλύτερα σε κρύο καιρό, καθώς και περισσότερο πυρίτιο το οποίο βοηθά το ελαστικό να είναι εύκαμπτο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Περισσότερες εγκοπές και σταθερό βάθος πέλματος

Από εκεί και πέρα, τα All Season ελαστικά έχουν ασύμμετρη σχεδίαση και διαθέτουν σταθερό βάθος πέλματος που είναι άκρως προσαρμοστικό στις εξωτερικές συνθήκες. Δεν είναι ούτε πολύ βαθύ (όπως τα χειμερινά), ούτε πολύ ρηχό (όπως στα θερινά). Με αυτό τον τρόπο είναι αποτελεσματικά στην υδρολίσθηση. Ακόμη υιοθετούν μία εξελιγμένη γεωμετρία αυλακώσεων με ανοιχτούς ώμους, ελάχιστες σκιές και έξτρα αυλακώσεις (μικροσκοπικά ανοίγματα) για να διώχνουν το νερό και τη λάσπη. Επιπλέον, έχουν περισσότερες εγκοπές από ένα θερινό ελαστικό. Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούν στην ασφαλέστερη οδήγηση με καλύτερη πρόσφυση σε βρεγμένες αλλά και χιονισμένες επιφάνειες. Ταυτόχρονα, όμως, τα μπλοκ του πέλματος έχουν και αρκετά άκαμπτη σύνθεση για σταθερό κράτημα σε στεγνούς δρόμους.

Αντέχουν σε θερμοκρασία -10 °C έως +30 °C

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά σε τι θερμοκρασίες αντέχει ένα All Season ελαστικό; Εμπειρικά ξέρουμε ότι τα καλοκαιρινά ελαστικά λειτουργούν στο βέλτιστο από τους 7 Βαθμούς Κελσίου και πάνω. Αντίστοιχα, τα χιονολάστιχα είναι ασφαλή προς χρήση από 7 Βαθμούς Κελσίου και κάτω.
 
Τα ελαστικά 4 εποχών ενδείκνυνται σε μέσες καιρικές συνθήκες. Έχουν, δηλαδή, μεγαλύτερο εύρος σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες, καθώς αντέχουν σε θερμοκρασία -10 °C έως +30 °C. Είναι δηλαδή μια «έξυπνη» επιλογή αν ζείτε κάπου με ήπια καλοκαίρια, ήπιους χειμώνες και περιστασιακές χιονοπτώσεις.

Καλύπτουν το νόμο με αλυσίδες αν...

Από όλα τα παραπάνω και αναλόγως του ελαστικού, υπάρχει το εξής πλεονέκτημα: Δεν είσαι υποχρεωμένος να φέρεις αντιολισθητικές αλυσίδες αν τα All Season ελαστικά σου φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S. Τι είναι αυτό; Ξεκινάμε από την ένδειξη «M+S» (Mud and Snow) η οποία υποδηλώνει ελαστικά προσφέρουν αρκετή πρόσφυση σε επιφάνειες καλυμμένες με λάσπη, χιόνι και πάγο. Ένα ελαστικό με σήμανση M+S πρέπει να πληροί συγκεκριμένες γεωμετρικές προδιαγραφές. Χρειάζεται να έχει αρκετά μεγάλα αυλάκια, με αφετηρία την άκρη του πέλματος και έκταση ως το κέντρο του ελαστικού. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, το 25% της επιφάνειας του ελαστικού πρέπει να έχει αυλακώσεις.  
 
Εφόσον ένα ελαστικό 4 εποχών φέρει επιπρόσθετα και το αλπικό σύμβολο (τρεις βουνοκορφές με μία χιονονιφάδα) εξασφαλίζεται υψηλή απόδοση σχετικά με την ασφάλεια και τον έλεγχο στο χιόνι, σε παγωμένους δρόμους και γενικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μόνο ο συνδυασμός των δύο ενδείξεων σε γλιτώνει από το πρόστιμο των αντιολισθητικών αλυσίδων (όταν αυτές απαιτούνται). Νόμιμα μπορεί κανείς να οδηγεί στο χιόνι και με ελαστικά Mud & Snow. Αυτό μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2024, καθώς από τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς μόνο χιονολάστιχα και ελαστικά με το αλπικό σύμβολο θα επιτρέπονται για οδήγηση στο χιόνι.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
Kalitero aytokinito
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel