ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Λέτε να είναι κάπως έτσι το πρόσωπο του BMW Urban X; Προς το παρόν πάντως, αυτό που βλέπετε έχει την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου. Αλλά έρχονται και αλλαγές στο τμήμα Σχεδίασης, που σημαίνει ότι ίσως αλλάξει. Πάλι.

Στο πίσω μέρος τα φώτα εκτείνονται προς τα μέσα και τονίζουν τις σπορτίφ και compact αναλογίες του μοντέλου.

Αποκλειστικό: BMW Urban X

8.601 Επισκέψεις στο άρθρο (27/9/2019)

Αληθινό X, ιδανικό για την πόλη: Η BMW ετοιμάζει ένα νέο μικρό SUV που στόχο έχει να καλύψει τις εκτός δρόμου και αστικές ανάγκες του χρήστη, αλλά και να αποτελέσει ένα επιπλέον όπλο στη φαρέτρα των Βαυαρών απέναντι στις Audi και Mercedes.

autotriti team


Όταν το 2009 η BMW παρουσίασε την X1, οι ανταγωνιστές της ήταν ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού. Το 2011 η Audi αποκάλυψε το Q3, ενώ δύο χρόνια μετά ήρθε και η Mercedes GLA. Όπως καταλαβαίνετε αυτό της έδωσε ένα προβάδισμα παίζοντας μπάλα μόνη της. Στο σήμερα όμως, βλέπουμε ότι οι ανταγωνιστές είναι πολλοί και ότι μια νέα κατηγορία έχει δημιουργηθεί που ακούει στον όρο «SUV πόλης» (βλ. VW T-Cross, Peugeot 2008, Hyundai Kona κτλ.). Οι έρευνες μάλιστα λένε ότι το 2020 θα είναι η κατηγορία που θα κάνει το μπαμ σε πωλήσεις, αγγίζοντας τις 7,5 εκ. πωλήσεις, νούμερο 7πλάσιο προ μίας 10ετίας!

Και έτσι ερχόμαστε στο πρόβλημα της BMW. Έχουνε μεν το Mini Countryman, όμως αυτό δεν «πιάνει» σε όλες τις χώρες του κόσμου, γιατί για τους παραδοσιακούς πελάτες BMW είναι πολύ μικρό, ενώ για τους πελάτες MINI αρκετά μεγάλο. Όμως σε κάθε «πρόβλημα» υπάρχει η λύση.

Η ιδέα για ένα μικρότερο SUV της X1 υπάρχει εδώ και μια 5ετία, όπως και η τεχνική βάση η οποία είναι η πλατφόρμα UKL2, η οποία είναι μια βελτιωμένη εκδοχή της υπάρχουσας. Σημειώστε μάλιστα ότι ο επόμενος ¶σος βασίζεται σε αυτήν. Και χάρη σε αυτή η BMW μπορεί να κατασκευάσει ένα μικρότερο SUV κοντά στα 4,2 μέτρα, με λίγα λόγια το μικρό αδελφάκι της X1 που λείπει.

Όσον αφορά στο όνομα, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να είναι το «X0,5» για αυτό και η BMW θα χρησιμοποιήσει το Urban Χ (στα ελληνικά: αστικός), ώστε να δείξει ακριβώς και το χαρακτήρα του μοντέλου. Δηλαδή ότι πρόκειται για ένα αληθινό X, αλλά και ένα αληθινό αυτοκίνητο πόλης.

Από mild hybrid έως ηλεκτρικό 
Περνώντας στο τεχνικό κομμάτι, να αποκαλύψουμε πως το μοντέλο πέραν του ότι θα βασίζεται στην πλατφόρμα UKL2, θα είναι mild-hybrid με 48βολτο σύστημα, θα έχει Plug-in έκδοση για σβέλτες επιδόσεις και οικονομία, όπως επίσης θα είναι και αμιγώς ηλεκτρικό με μία αυτονομία περίπου στα 400 χιλιόμετρα. Ως Plug-in υβριδικό μάλιστα θα έχει τις απαραίτητες οπτικές πινελιές, ενώ θα προσφέρεται και ως 4κίνητο, με το ίδιο concept που φιλοξενείται στην 2άρα Active Tourer.

Το συναρπαστικότερο πρόβλημα είναι η… σχεδίαση!
Ενώ οι αποφάσεις για τα τεχνικά μέρη και τη βάση έχουν ήδη ληφθεί, στο κομμάτι της σχεδίασης υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ερωτηματικό. Και αυτό γιατί εσωτερικά, στο τμήμα σχεδιασμού της μάρκας, υπάρχουν αρκετές ανακατατάξεις ή και «έριδες» (βλ. Jozef Kaban με Andrian van Hooydonk. Πληροφορίες μας λένε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα υπάρχουν αλλαγές στο τμήμα του Design. Και όπως καταλαβαίνετε στο εν λόγω τμήμα δεν υπάρχει σαφής σχεδιαστική κατεύθυνση. Λέτε να προσπαθήσουν να περάσουν τα «νεφρά» της X7 στο μικρότερο μοντέλο; Ή θα επιλεχθούν πιο καθαρές γραμμές; Ούτε στην BMW δεν το γνωρίζουν. Πρέπει όμως να αποφασίσουν, γιατί αυτή η κατηγορία θα γίνει σύντομα πολύ πετυχημένη εμπορικά.

Η άποψή μας
Το μοντέλο θα κάνει καλό στην BMW γιατί η X1 είναι για κάποιους μεγάλη, και το Mini Countryman δεν είναι BMW. Η τεχνική βάση είναι έτοιμη, μένει να αποφασίσουν γρήγορα τη σχεδίαση, ώστε σε δύο χρόνια το μοντέλο να κυκλοφορεί στους δρόμους.

Autotriti.gr