Η Gordon Murray Design, η Delta Motorsport και η itMoves έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πάνω στο MOTIV.

Η αυτονομία κίνησης φτάνει περί τα 100 χιλιόμετρα ή πέντε ώρες συνεχούς λειτουργίας.

Αυτόνομο όχημα δια χειρός Gordon Murray

1.986 Επισκέψεις στο άρθρο (11/2/2020)

Ένα νέο αυτόνομο όχημα σχεδιασμένο για προσωπική κινητικότητα και παραδόσεις σε κοντινές διαδρομές, έκανε την εμφάνισή του φέροντας την υπογραφή του κορυφαίου σχεδιαστή Gordon Murray. Το όνομα αυτού MOTIV.

Η Gordon Murray Design, η Delta Motorsport και η itMoves έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους πάνω στο MOTIV. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν το αυτόνομο όχημα έχει ως στόχο του να δώσει τη λύση σε ότι αφορά την αστική κινητικότητα, καθώς μπορεί να προσαρμοστεί είτε ως μονοθέσιο επιβατικό όχημα, είτε ως όχημα διανομής.
 
Το MOTIV έχει μήκος μόνο 2.537 χιλιοστά, πλάτος 1.310 χιλιοστά και ύψος 1.628 χιλιοστά, όντας περίπου 100 χιλιοστά μικρότερο και 300 χιλιοστά στενότερο από ένα Smart ForTwo. Έχει σχεδιαστεί για να συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ασφάλεια των επιβατικών οχημάτων και η Gordon Murray Design αναφέρει ότι θα προσφέρει εναλλακτικές διαμορφώσεις για το εσωτερικό, τόσο για πολλούς επιβάτες, όσο και για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
 
Δεδομένου ότι είναι ένα αυτόνομο όχημα, το εσωτερικό του MOTIV είναι διαφορετικό από αυτό ενός συμβατικού αυτοκινήτου. Αντί για τιμόνι, πετάλια και οτιδήποτε άλλο, υπάρχει μία 24άρα οθόνη αφής, μέσω της οποία χειρίζονται οι επιβάτες  τις λειτουργίες πλοήγησης και ψυχαγωγίας.
 
Η πλατφόρμα MOTIV μπορεί να προσαρμοστεί περαιτέρω για να χρησιμοποιηθεί ως αυτόνομο ελαφρύ επαγγελματικό όχημα. Σε αυτήν την εφαρμογή, αφαιρείται το εσωτερικό και ο χώρος αποθήκευσης του αυτοκινήτου αυξάνεται σε μέγιστη χωρητικότητα 1.100 λίτρων.
 
Το MOTIV είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο με το βάρος του να φτάνει τα 450 κιλά χωρίς να υπολογίζεται το πακέτο μπαταριών. Παράλληλα διαθέτει συμβατική ανάρτηση MacPherson, δισκόφρενα μπροστά, φρένα με σύστημα ανάκτησης ενέργειας στο πίσω μέρος και ζάντες 13 ιντσών.
 
Τροφοδοτείται από ένα ηλεκτρικό μοτέρ τοποθετημένο στο πίσω μέρος και από μια μπαταρία 17,3kWh που παίρνει θέση κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου. Η ισχύς του φτάνει περίπου τους 30 ίππους με την κορυφαία ταχύτητα να ανέρχεται περίπου στα 64 χλμ./ώρα. Η αυτονομία κίνησης φτάνει περί τα 100 χιλιόμετρα ή πέντε ώρες συνεχούς λειτουργίας. Αναφορικά με τη φόρτιση, όταν το MOTIV συνδεθεί με ένα ταχυφορτιστή θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά για να φτάσει από το 20% στο 80% πληρότητα.  

Toyota
moto