Βρέθηκε η λύση για τις «νεκρές γωνίες» (+video)

9.940 Επισκέψεις στο άρθρο (4/11/2019)

Οι νεκρές γωνίες των πλαϊνών καθρεπτών είναι ένα άλυτο πρόβλημα που μπορεί με μικρές απροσεξίες να προκαλέσει από ζημιές στο αυτοκίνητο, μέχρι σοβαρά ατυχήματα. Όμως μια 14χρονη αμερικανίδα φαίνεται να βρήκε τη λύση!


Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας των αυτοκινήτων έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό ενώ έχουμε ήδη φτάσει στο σημείο να μιλάμε για αυτόνομη οδήγηση. Μερικές δεκαετίες πριν θα φαινόταν αστείο σε κάποιον αν η συζήτηση ερχόταν στο ότι τα αυτοκίνητα θα σε προστατεύουν από την ακούσια αλλαγή λωρίδας, ή θα φρενάρουν μόνα τους όταν αναγνωρίζουν έκτακτη ανάγκη ή ακόμα και ότι θα σε ειδοποιούν για το αν βρίσκεται κάτι στην «νεκρή γωνία» του πλαϊνού σου καθρέπτη. Επικεντρώνοντας στο τελευταίο, πολλές εταιρείες εφαρμόζουν το σύστημα των φωτεινών ενδείξεων στον εκάστοτε καθρέπτη που πληροφορούν τον οδηγό ότι υπάρχει κάτι σε σημείο που δεν μπορεί να δει από τον πλαϊνό του καθρέπτη. Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως έλυσε οριστικά μια 14χρονη μαθήτρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Καταρχάς, σημειώστε πως ως «νεκρή γωνία» ορίζεται η περιοχή περιμετρικά του οχήματος με στην οποία ο οδηγός δεν έχει καμία άμεση ή έμμεση οπτική επαφή. Γι΄ αυτό το λόγο έχουν εφευρεθεί συγκεκριμένα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που προειδοποιούν ή αποτρέπουν την κίνηση του οχήματος προς την κατεύθυνση που υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στη «νεκρή γωνία». Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας (NHTSA) των Η.Π.Α. περισσότερα από 840.000 τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε αυτό το «σφάλμα» των αυτοκινήτων. Ένα νεαρό κορίτσι 14 ετών, η Alaina Gassler, που προφανώς δεν έχει άδεια οδήγησης ακόμα και δεν γνωρίζει να οδηγεί, βρήκε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα!

Αναλυτικότερα, η Gassler από το West Grove της Πενσυλβάνια παρουσίασε την εφεύρεσή της στον διαγωνισμό Broadcom Masters (Μαθηματικά, Εφαρμοσμένη Επιστήμη, Τεχνολογία και Μηχανική για Ανερχόμενα Αστέρια) για παιδιά Γυμνασίου της Εταιρείας Επιστημών. Το πρότζεκτ της ονομάζεται «Βελτίωση της Ασφάλειας Αυτοκινήτου με την αφαίρεση των τυφλών σημείων» και λειτουργεί με σχετικά απλό τρόπο. Όπως η ίδια εξηγεί: «Το έκανα τοποθετώντας μια κάμερα έξω από το αυτοκίνητο, η οποία στέλνει το βίντεο σε έναν προβολέα που προβάλλει την εικόνα πάνω στη γωνιά του αμαξιού. Ουσιαστικά έτσι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην όραση και κάνει τον οδηγό να βλέπει πλάι και πίσω του». Με αυτό τον τρόπο είναι ουσιαστικά σαν οι κολόνες του αυτοκινήτου να είναι αόρατες και ο οδηγός να έχει οπτική επαφή προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τέλος, για να ολοκληρωθεί η εφεύρεση, χρησιμοποιήθηκαν εύκολα προσβάσιμα υλικά όπως μια action camera, ένας προτζέκτορας και 3D τυπωμένα υλικά που προβάλλουν την θέα από το εξωτερικό του αυτοκινήτου στα τυφλά σημεία του αυτοκινήτου.

BRIDGESTONE TURANZA 6
moto