
Δασμοί 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων.
Σημαντική μείωση από το 27,5% που ίσχυε προηγουμένως στην Βόρεια Αμερική.
Μέρος της συμφωνίας «ενεργειακά deals» και επενδύσεις τις Ε.Ε. στις ΗΠΑ για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα.
«Ελεγχόμενη ζημιά» για την Ε.Ε., αποφεύχθηκε η απειλή για δασμούς 30-50%.
autotriti team
Δασμός 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων
Έπειτα από μεγάλο διάστημα διαπραγματεύσεων, στις 27 Ιουλίου 2025, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν μείζονα εμπορική συμφωνία διάρκειας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Σύμφωνα με αυτήν, η Αμερική επιβάλλει καθολικό δασμό 15% σε πολλές ευρωπαϊκές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοκινήτων, έναντι της προηγούμενης απειλής για 30% ή ακόμη και 50%.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «τη μεγαλύτερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ», ενώ η φον ντερ Λάιεν την αποκάλεσε «τεράστια συμφωνία» για την οικονομική σταθερότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Σημαντική μείωση από το 27,5% που ίσχυε προηγουμένως στην Βόρεια Αμερική
Για τις ευρωπαϊκές μάρκες, μέχρι πρόσφατα επιβαλλόταν στη Βόρεια Αμερική δασμός 27,5% στα αυτοκίνητα και τα εξαρτήματά τους. Η υπογραφή της συμφωνίας μειώνει αυτόν τον συντελεστή στο 15%, μειώνοντας αισθητά το κόστος. Και πάλι, όμως, απέχει σημαντικά από το 2-3% που ίσχυε κατά την προ-Τραμπ εποχή. Παρότι είναι βελτίωση, πολλοί στην Ευρώπη εκτιμούν ότι δεν ήταν εφικτή η επίτευξη μηδενικών δασμών («zero-for-zero»), όπως είχε επιδιωχθεί αρχικά.
Μέρος της συμφωνίας «ενεργειακά deals» και επενδύσεις τις Ε.Ε. στις ΗΠΑ για να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα
Ως μέρος της συμφωνίας, η Ε.Ε. δεσμεύθηκε να αγοράσει συνολικά 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά προϊόντα ενέργειας (πετρέλαιο, LNG, πυρηνικά καύσιμα, ημιαγωγούς) κατά τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, επενδύσεις ύψους 600 δισ. δολαρίων από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, μαζί με αγορές στρατιωτικού υλικού. Ο Τραμπ επαίνεσε τη συμφωνία ως λύση στις εμπορικές ανισορροπίες, ειδικά στο πλαίσιο του εμπορικού ελλείμματος των 235 δισ. δολαρίων με την Ε.Ε. το 2024.
«Ελεγχόμενη ζημιά» για την Ε.Ε., αποφεύχθηκε η απειλή για δασμούς 30-50%
Ουσιαστικά, σε ό,τι αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, η νέα αυτή εμπορική συμφωνία μειώνει μεν τον άμεσο κίνδυνο εμπορικού πολέμου, αλλά διατηρεί το κόστος εξαγωγής σημαντικά υψηλότερο από τα προ του 2020 επίπεδα. Για μεγάλες ευρωπαϊκές μάρκες όπως η BMW, η Mercedes και η Volkswagen, η συμφωνία λειτουργεί ως μια «ελεγχόμενη ζημιά», καθώς αποφεύγουν την καταστροφική επιβάρυνση 30% ή και 50%, αλλά συνεχίζουν να επιβαρύνονται με αυξημένα κόστη που θα πρέπει είτε να απορροφήσουν είτε να μεταφέρουν στον καταναλωτή, αυξάνοντας τις τιμές.