Η γαλλική εταιρεία θέλει να αντικαταστήσει με ξύλο τα στοιχεία που έχουν βάση το πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ελαστικών.

Eλαστικά από... ξύλο!

3.598 Επισκέψεις στο άρθρο (9/7/2018)

Μια πολύ ριζοσπαστική λύση ερευνά η Michelin για να αντικαταστήσει τα παράγωγα πετρελαίου που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ελαστικών. Διαβάστε τι μαθαίνουμε.

Πάνω σε μια νέα καινοτομία που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φέρει την επανάσταση στον τομέα των ελαστικών εργάζεται η Michelin σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία θέλει να αντικαταστήσει με ξύλο τα στοιχεία που έχουν βάση το πετρέλαιο και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ελαστικών. Αυτή τη στιγμή, το 80% των υλικών που χρησιμοποιούνται στα ελαστικά προέρχονται από πετρέλαιο και η εταιρεία ελπίζει να παρουσιάσει το πρώτο ξύλινο ελαστικό το 2020. Αν γίνει κάτι τέτοιο γίνει δυνατόν, η Michelin θα μπορεί να παίρνει την πρώτη ύλη που χρειάζεται από τα δέντρα και όχι από το πετρέλαιο που κοστίζει φυσικά αρκετά περισσότερο και δεν υπάρχει σε τόσο μεγάλη αφθονία στην φύση.
 
«Έχουμε ένα project που ασχολείται με το ξύλο. Θα χρησιμοποιήσουμε τα απόβλητα από τη βιομηχανία ξύλου για να δημιουργήσουμε ελαστομερή που θα χρησιμοποιηθούν σε ελαστικά», δήλωσε η Cyrille Roget της Michelin, η παγκόσμια διευθύντρια Επιστημονικής και Καινοτομικής Επικοινωνίας.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία κάνει τις δοκιμές στη Βραζιλία, όπου έχει δημιουργήσει ένα είδος φυτείας που επιτρέπει την καλλιέργεια μπανάνας και κακάου μαζί με καουτσούκ. Η εταιρεία διεξάγει επίσης δοκιμές σε 3D printed ελαστικά, τα οποία λέγεται πως θα αλλάξουν την βιομηχανία ελαστικών σε 10 με 15 χρόνια.

Tέλος, επιστρέφοντας στα ελαστικά από ξύλο, αν και δεν φαίνεται πιθανό να δούμε άμεσα αποτελέσματα, μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση στο μέλλον, μιας και οι ειδικοί αναφέρουν πως, όχι μόνο η λύση αυτή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και ότι τα ελαστικά αυτά νέας τεχνολογίας μπορούν να προσφέρουν καλύτερη απόδοση και ανθεκτικότητα από τα ελαστικά που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο εμπόριο