
Είναι ομορφότερα αλλά δεν είναι πάντα καλύτερα.
Πλεονεκτήματα: Καλύτερα σε επιτάχυνση, φρένα και κράτημα, αρκεί να τα «σηκώνει» το αυτοκίνητο.
Μειονεκτήματα: Αυξάνουν την αντίσταση κύλισης, καις παραπάνω και είναι ακριβότερα.
Σε ελαφρύ αμάξι αυξάνουν τις πιθανότητες για… «τσουλήθρα» στο νερό.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Είναι ομορφότερα αλλά δεν είναι πάντα καλύτερα
Από αισθητικής άποψης, τα φαρδύτερα λάστιχα κάνουν σχεδόν πάντα το αυτοκίνητο ομορφότερο. Αν μάλιστα υπολογίσουμε πως κάθε sport αυτοκίνητο που σέβεται τον εαυτό του, «φοράει» φαρδιά λάστιχα, τότε είναι λογικό να έχει περάσει στο υποσυνείδητό μας πως όσο φαρδύτερο το λάστιχο και η ζάντα, τόσο το καλύτερο. Αλλά πόσο ισχύει αυτό στην πράξη;
Αλήθεια είναι πως τα φαρδύτερα λάστιχα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα, όμως υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα, οπότε αν σκέφτεσαι να κάνεις την παραπάνω «αναβάθμιση» στο αμάξι σου, διάβασε προσεκτικά τα παρακάτω.
Πλεονεκτήματα: Καλύτερα σε επιτάχυνση, φρένα και κράτημα, αρκεί να τα «σηκώνει» το αυτοκίνητο
Τα φαρδύτερα λάστιχα θεωρούνται απαραίτητα για να «περάσει» όλη η δύναμη ενός αυτοκινήτου στον δρόμο. Πιθανότατα θα έχετε προσέξει πως τα αυτοκίνητα dragster έχουν συνήθως θηριώδη λάστιχα στους τροχούς που δίνουν την κίνηση, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα «σπινάρουν» δίχως τέλος και θα χάνουν πολύτιμο χρόνο στον αγώνα. Αν όμως το αυτοκίνητό σου δεν έχεις μπόλικα άλογα, τότε τα φαρδιά λάστιχα μάλλον θα σου… κλέψουν περισσότερα άλογα, καθώς θα αυξήσουν την αντίσταση κύλισης και άρα θα νιώθεις το αυτοκίνητο… ψόφιο.
Όσον αφορά το φρενάρισμα, η «λογική» λέει πως όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια των ελαστικών, τόσο περισσότερη η πρόσφυση στο φρενάρισμα, κάτι που ισχύει και στην πράξη. Όμως, όπως στην περίπτωση της ισχύος του κινητήρα, έτσι και με τα φρένα, απαιτείται να έχεις ισχυρά φρένα που δεν θα τους επαρκούν τα λεπτότερα λάστιχα και άρα θα χρειάζονται πιο φαρδιά. Σε αντίθετη περίπτωση, τα φαρδύτερα λάστιχα θα προσθέσουν περισσότερο «βάρος» στα φρένα (περισσότερη μάζα περιστροφής), δίνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα.
Και μπορεί να αναφερθήκαμε ήδη στην πρόσφυση και το φρενάρισμα, όμως τι γίνεται με το κράτημα στις στροφές; Εκεί προφανώς τα φαρδύτερα ελαστικά είναι αισθητά καλύτερα, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνειά τους αυξάνει σημαντικά την πλευρική πρόσφυση.
Μειονεκτήματα: Αυξάνουν την αντίσταση κύλισης, καις παραπάνω και είναι ακριβότερα
Όπως γίνεται με τα πάντα στη ζωή, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και καλύτερο. Βλέπεις φαρδύτερα λάστιχα σημαίνει και μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης, η οποία μεταφράζεται στο να αισθάνεσαι το αυτοκίνητο πιο «βαρύ» στο δρόμο κατά την χρήση.
Αυτό το… «βάρος», περνά και στον κινητήρα, αυξάνοντας το φορτίο του, κάτι που μεταφράζεται και σε σημαντική επιβάρυνση της κατανάλωσης εκτός από τις επιδόσεις.
Και ενώ τα παραπάνω φαντάζουν για πολλούς… μύθοι, το επόμενο μειονέκτημα θα φανεί στον καθένα «με το καλημέρα». Βλέπεις τα φαρδύτερα λάστιχα είναι και σημαντικά ακριβότερα. Δεν είναι μόνο το παραπάνω υλικό και τα αυξημένα μεταφορικά, αλλά και η «μικρότερη κίνηση» σε τέτοιες διαστάσεις που αυξάνουν την τιμή κατά πολύ.
Σε ελαφρύ αμάξι αυξάνουν τις πιθανότητες για… «τσουλήθρα» στο νερό
Τέλος, τα φαρδύτερα λάστιχα έχουν ένα ακόμα ρίσκο. Μπορεί στην στεγνή άσφαλτο να «κρατάνε» πολύ καλύτερα, όμως σε πολύ νερό θα δυσκολευτούν, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνειά τους μειώνει την πίεση στο δρόμο και αντίστοιχα και την απομάκρυνση του νερού από το πέλμα. Ειδικότερα σε ελαφριά αυτοκίνητα, τα φαρδιά λάστιχα στην βροχή αυξάνουν τις πιθανότητες υδρολίσθησης.
Συνοψίζοντας λοιπόν, τα φαρδύτερα λάστιχα είναι σίγουρα ομορφότερα. Όμως εκτός από την ομορφιά πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και την χρηστικότητα αλλά και την ασφάλεια στο δρόμο. Έτσι αν το αυτοκίνητό σου έχει τα «γκάζια» να σηκώσει ένα φαρδύτερα λάστιχο τότε ίσως αξίζει να το σκεφτείς. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, καλό είναι «να κάτσεις στα αυγά σου», δηλαδή στις «εργοστασιακές» διαστάσεις.