Κοκομπλόκο στο αυτόματο φρενάρισμα του Jimny! (+video)

19.267 Επισκέψεις στο άρθρο (20/12/2018)

Κατά τη διάρκεια οδήγησης του νέου Suzuki Jimny σε ανοιχτό δρόμο και με ταχύτητα περί τα 80-90 χλμ./ώρα ξεκίνησε να «χτυπάει» συνεχόμενα το ESP και να ενεργοποιείται χωρίς λόγο το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος. Διαβάστε τι είπε η Suzuki.

Αυτό είναι το τρίτο καμπανάκι που χτυπάει για τη νέα γενιά του Suzuki Jimny σε θέματα οδικής ασφάλειας μετά την βαθμολόγηση του με 3 αστέρια από τον ανεξάρτητο οργανισμό EuroNCAP και τα 48 μέτρα που χρειάζεται για να φρενάρει από τα 100 χλμ./ώρα (σ.σ. οι μοντέρνοι εκπρόσωποι των μικρών crossover/SUV σταματάνε σε 37-38 μέτρα).

Αν έχετε βιώσει την εμπλοκή του ESP (ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας) σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του συστήματος αυτόματου φρεναρίσματος, με ταχύτητες κοντά στα 100 χλμ./ώρα, σημαίνει πως είτε έχετε κάνει κάποια απότομη οδηγική ενέργεια (π.χ. αποφυγή κινδύνου), ή για άλλους λόγους (βρεγμένο οδόστρωμα, φθαρμένα ελαστικά κ.λπ.) χάθηκε η πρόσφυση και η τεχνολογία προσπαθεί να σώσει την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση είτε ως οδηγός, είτε ως επιβάτης, δεν τη λες και ευχάριστη εμπειρία. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτό συμβαίνει μια ηλιόλουστη μέρα, σε καλό -φαινομενικά- οδόστρωμα και χωρίς κανένα εμπόδιο μπροστά; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
 

Η Suzuki έστειλε δύο ολοκαίνουργια Jimny από τη Γερμανία στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τα οδηγήσουν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι στα πλαίσια της ψηφοφορίας για το World Car of the Year. Ο συντάκτης του αυστραλιανού Μέσου CarAdvice παρατήρησε πως εν όσο βρισκόταν στη δεξιά λωρίδα κινούμενος με ταχύτητα περί τα 80-90 χλμ./ώρα ξεκίνησε να «χτυπάει» σαν τρελό το ESP, με το αυτοκίνητο να κάνει έναν περίεργο ήχο και τα σχετικά γκελ, αφού ενεργοποιήθηκε το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος. Στο δημοσίευμα του αυστραλιανού Μέσου, μάλιστα, τονίζεται πως η βιντεοσκόπηση έγινε μετά από δύο περάσματα από αυτό το σημείο, όπου συνέβη το ίδιο πράγμα. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, δεν ήταν η μοναδική φορά που συνέβη αυτό στη διαδρομή στα προάστια του Λος Αντζελες, απλά στη συγκεκριμένη στροφή ήταν πιο έντονο και διήρκησε περισσότερα δευτερόλεπτα (περίπου 8 δλ.), ενώ το ίδιο πρόβλημα εντοπίστηκε και στο δεύτερο αυτοκίνητο της αποστολής.

Από την πλευρά της, η Suzuki έστειλε τον αρχιμηχανικό της, Hiroyuki Yonezawa, με δύο ακόμη μηχανικούς από την Ιαπωνία για να ελέγξουν τα αυτοκίνητα. Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν κατάφερε να επαναλάβει αυτή τη προβληματική συμπεριφορά του Jimny κατά την οδήγηση. Παρόλα αυτά πήραν το βίντεο, που θα δείτε παρακάτω, και το προώθησαν σε υψηλόβαθμα στελέχη της ιαπωνικής μάρκας.

Η επίσημη απάντηση, λοιπόν, ήταν πως, οι σένσορες του συστήματος αυτόματου φρεναρίσματος «διάβασαν» τα προστατευτικά κιγκλιδώματα ως πιθανό κίνδυνο για πρόσκρουση και γι΄αυτό το ενεργοποίησαν. Προβληματισμό δημιουργεί όμως η ανακοίνωση της μάρκας: «Υπάρχει μια πιθανότητα να ενεργοποιηθεί στιγμιαία το σύστημα ευστάθειας λόγω της κλίσης του αυτοκινήτου κατά την αναχώρηση στο μέσο ενός "S" και κατόπιν να παραμείνει ενεργοποιημένο επειδή το όχημα στρίβει με υψηλή ταχύτητα. Η παρέμβαση του συστήματος ελέγχου ευστάθειας μπορεί να δώσει μια αίσθηση δυσφορίας στον οδηγό, αλλά δεν επηρεάζει την κατεύθυνση του οχήματος». Βάσει αυτής της δήλωσης, δηλαδή, στην Ελλάδα, που οι συνεχείς στροφές δεν είναι κάτι σπάνιο, τα Jimny ενδέχεται να ενεργοποιούν κάθε λίγο και λιγάκι το ESP τους απλά επειδή περνάει ο οδηγός τους από S και έχει προστατευτικό κιγκλίδωμα δεξιά. Σε κάθε περίπτωση, το ιαπωνικό στρατόπεδο ερευνά την πιθανότητα αναβάθμισης του λογισμικού, η οποία θα λύσει αυτή την αστοχία του συστήματος.

Εσείς πως σχολιάζετε αυτό το συμβάν για το ιαπωνικό σκληροτράχηλο SUV; Επηρεάζει τη γνώμη σας για το μοντέλο; Δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί και πείτε μας την άποψή σας.
 

FORD E-TRANSIT
OPEL