
Ηλεκτρικά Vs βενζίνης-diesel: Ποιο έχει φθηνότερες επισκευές;
Η διαφορά κόστους επισκευής μεταξύ ηλεκτρικών και θερμικών στο παρελθόν ήταν μεγάλη.
Περιορισμένες γνώσεις και ανταλλακτικά ο βασικός λόγος.
Σήμερα οι τιμές έχουν έρθει σχεδόν στα ίσα.
Πολύ περισσότερα συνεργεία για ηλεκτρικά και η αύξηση πωλήσεων φαίνεται πως έριξαν τις τιμές.
autotriti team
Η διαφορά κόστους επισκευής στο παρελθόν ήταν μεγάλη
Όσο νεότερη μια τεχνολογία τόσο πιο δύσκολο είναι για τα συνεργεία να εμπλακούν σε αυτή. Αυτός είναι ένας γενικότερος κανόνας του πώς λειτουργεί η αγορά στον τομέα των επισκευών. Βλέπεις ένας σύγχρονος μηχανικός ή επισκευαστής χρειάζεται να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μη μένει πίσω στις εξελίξεις. Και καθότι αυτό δεν γινόταν ιδιαίτερα στο παρελθόν, βρεθήκαμε πριν από μερικά χρόνια να πηγαίνεις με το ηλεκτρικό σου σε ένα συνεργείο της γειτονιάς και να σε κοιτάει ο μάστορας καλά καλά.
Περιορισμένες γνώσεις και ανταλλακτικά ο βασικός λόγος
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα πιο δυσεύρετα ανταλλακτικά, έκαναν μια επισκευή σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ιδιαίτερα δύσκολη και ακριβή υπόθεση. Δύσκολα θα έβρισκε ο ιδιοκτήτης λύση σε ένα μη εξουσιοδοτημένο συνεργείο, ενώ ακόμα και σε αυτά, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοι τον κοίταγαν καλά καλά. Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία ασφάλισης, μόλις τον περασμένο χρόνο, το κόστος επισκευής σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε σχέση με ένα αντίστοιχο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ήταν σχεδόν 25% υψηλότερο.
Σήμερα οι τιμές έχουν έρθει σχεδόν στα ίσα
Φέτος, η κατάσταση δείχνει να έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς πλέον η διαφορά κόστους έχει πέσει ακόμα και 10% σε σχέση με πέρσι, από 15-20%. Η διαφορά αυτή δεν αφορά μόνο ζημιές στα μηχανικά μέρη, αλλά και σε επισκευές φανοποιίας (από τρακάρισμα κλπ.). Πού οφείλεται όμως η συγκεκριμένη πτώση;
Ο λόγος είναι τα πολύ περισσότερα συνεργεία για ηλεκτρικά και η αύξηση πωλήσεων
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ομοσπονδίας δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την μείωση. Αρχικά τα ηλεκτρικά οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, σε σχέση με 2-3 χρόνια πριν, είναι πολύ περισσότερα. Μόνο φέτος, έχουν πουληθεί σχεδόν 11 εκατομμύρια EVs, ενώ στην Ευρώπη η αύξηση σε σχέση με πέρσι αγγίζει το 30%. Μάλιστα μόνο στη Γερμανία, κυκλοφορούν σήμερα περίπου 1.650.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δηλαδή 5 φορές πάνω σε σχέση με το 2021.
Από την άλλη, η τεχνογνωσία πάνω στην ηλεκτροκίνηση δεν έχει καμία σχέση με πριν 5 χρόνια. Με τόσα πολλά ηλεκτροκίνητα στους δρόμους είναι λογικό να έχει αυξηθεί και η τεχνογνωσία πάνω σε αυτά. Από τους εργαζόμενους στις οδικές βοήθειες και τους εμπειρογνώμονες, έως τους πυροσβέστες και τελικά τους ίδιους τους επισκευαστές, σήμερα τα ηλεκτρικά δεν είναι… εξωγήινη τεχνολογία , αλλά μέρος της καθημερινότητας στον χώρο. Έτσι λοιπόν, είναι λογικό οι τιμές να πέφτουν συνεχώς, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν θα αργήσει η στιγμή που το κόστος θα είναι στα ίδια επίπεδα.