Δοκιμάζουμε 5 μοντέλα στον τομέα της άνεσης, με σεισμογράφους, ντεσιμπελόμετρα και καφέ που ξεχειλίζει από το ποτήρι. Εσένα σε νοιάζει η άνεση ή θα έκανες εκπτώσεις για χάρη του δυναμισμού;
Σκοπός κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να εξελίξει την ανάρτηση με τέτοιο τρόπο, ώστε οι κραδασμοί να μην περνούν μέσα στην καμπίνα και διαταράσσουν τους επιβαίνοντες, χωρίς βέβαια να επηρεάζονται τα οδηγικά χαρακτηριστικά.
1. Το Citroen C3 Aircross έχει τις λιγότερες αναταράξεις 2. Η ανάρτηση του Hyundai Bayon είναι η πιο ήσυχη 3. Το Ford Puma συνδυάζει καλύτερα άνεση και δυναμισμό 4. Ισορροπημένο το 2008, δυναμικά τα χαρακτηριστικά του Juke
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πάνω στον οποίο επενδύουν εκατομμύρια ευρώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η άνεση των επιβατών. Και είναι πολύ λογικό, καθώς το αυτοκίνητο είναι ένας χώρος που περνάμε αρκετό χρόνο από τη ζωή μας. Θα συμφωνήσετε με εμάς πως κανείς δεν θέλει να κοιμάται σε ένα άβολο στρώμα ή να εργάζεται σε μια καρέκλα που τον κάνει να πιάνεται. Συνεπώς, γιατί να μην θέλει και ένα αυτοκίνητο που θα του παρέχει τη μεγαλύτερη οδηγική άνεση; Ποιος θέλει ένα αυτοκίνητο που κάθε φορά που περνάει από λακκούβα θα ταρακουνιέται ολόκληρο ή θα κοπανάει σαν να έπεσε σε… τάφρο;
Τι εξετάζουμε στο Mega Test άνεσης ανάρτησης
Ήδη στο παρελθόν σας έχουμε παρουσιάσει την επίδοση 17 οικογενειακών SUV (διαβάστε περισσότερα εδώ), οπότε αυτή τη φορά «καταπιανόμαστε» με μια επίσης hot κατηγορία, αυτή των μικρών SUV. Στο πρώτο μέρος, λοιπόν, αναλύουμε-δοκιμάζουμε με τα Peugeot 2008, Ford Puma, Nissan Juke, Citroen C3 Aircross, Hyundai Bayon, ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα μοντέλα της κατηγορίας. Για να εξετάσουμε λοιπόν πόσο άνετη είναι η ανάρτηση κάθε μοντέλου, το Test Center του AutoΤρίτη καθιέρωσε το Mega Test άνεσης ανάρτησης. Οι τομείς που εξετάζουμε είναι η λειτουργία της ανάρτησης και το πόσο αποτελεσματικά θα αποσβέσει διαδοχικές εγκάρσιες ανωμαλίες (όπως σαμαράκια, λακκούβες, φρεάτια κ.λπ) στο δρόμο και τι θόρυβος θα περάσει μέσα στην καμπίνα κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. Τόσο με τα όργανα, όσο και στην πράξη και την αίσθηση που αφήνει το καθένα μοντέλο.
Τα μοντέλα της δοκιμασίας καλούνται να περάσουν πάνω από 6 σαμαράκια με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα.
Το τεστ μας περιλαμβάνει ένα σεισμογράφο, ο οποίος καταγράφει τις αναταράξεις που γίνονται μέσα στην καμπίνα, κρατώντας το υψηλότερο σημείο δονήσεων της κλίμακας Μερκάλι (ΜΜΙ) που καταγράφηκε, έστω και στιγμιαία. Επιπλέον σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας με τη χρήση ντεσιμπελόμετρου καταγράφουμε τον θόρυβο που περνάει στην καμπίνα, σημειώνοντας την υψηλότερη ένδειξη που έδωσε ο μετρητής. Συγχρόνως, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (εκεί οι αναταράξεις είναι εντονότερες) τοποθετούμε μια ειδική βάση με ένα γεμάτο ποτήρι με νερό (290 γρ.) και μετά το πέρας της διαδικασίας, με χρήση ηλεκτρονικής ζυγαριάς ζυγίζουμε πόσο νερό χύθηκε.
Ο σεισμογράφος καταγράφει τις αναταράξεις που γίνονται μέσα στην καμπίνα κρατώντας το υψηλότερο σημείο δονήσεων της κλίμακας Μερκάλι (ΜΜΙ).
Όλα τα μοντέλα της δοκιμασίας καλούνται να περάσουν πάνω από 6 διαδοχικά σαμαράκια. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία τα τέσσερα πρώτα σαμαράκια έχουν τοποθετηθεί σε σχήμα πλάγιου παραλληλόγραμμου. Έτσι πιέζουμε την ανάρτηση εναλλάξ, από κάθε πλευρά, φροντίζοντας να μη βρεθούν ποτέ δύο τροχοί πάνω σε σαμαράκι την ίδια στιγμή. Τα δύο τελευταία είναι τοποθετημένα στην ίδια ευθεία, ώστε να περάσουν συγχρόνως οι δύο τροχοί από πάνω του.
Με κάθε μοντέλο λοιπόν παίρνουμε φόρα στο νοητό διάδρομο που βρίσκονται τα σαμαράκια και κρατάμε σταθερή πορεία με 40 χλμ./ώρα. Σε αυτή την ταχύτητα ο συνοδηγός σημειώνει την ένδειξη του ντεσιμπελόμετρου, ώστε να την αντιπαραβάλει με τη μέγιστη ένδειξη κατά τη διάρκεια του τεστ και να βγει η τελική διαφορά. Κατόπιν αφού περάσουμε τα 6 σαμαράκια σταματάμε και σημειώνουμε τα δεδομένα από το σεισμογράφο, το ντεσιμπελόμετρο, αλλά και από την ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας που ζυγίζουμε το ποτήρι με το νερό.
Μπαίνοντας στο «κυρίως» πιάτο, ήρθε η στιγμή να δούμε τι κατάφεραν τα 5 μοντέλα στις δοκιμές μας.
Το Citroen C3 Aircross αποδείχθηκε το κορυφαίο B-SUV στην απόσβεση των αναταράξεων που παράγονται από την ανάρτησή του.
Χωρίς πολλά πολλά, νικητής στη δοκιμασία του σεισμογράφου, αλλά και στο «τεστ του καφέ» αναδείχτηκε το Citroen C3 Aircross. Αποτέλεσμα που σίγουρα δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην άνεση που προσφέρουν τα μοντέλα της γαλλικής φίρμας. ¶λλωστε και το C5 Aircross, είχε πρωτεύσει αντίστοιχα στα C-SUV. To C3 Aircross λοιπόν σημείωσε μέγιστη δόνηση 8,4 ΜΜΙ χύνοντας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας 37 γρ. νερού. Η μαλακή ρύθμιση, σε συνάρτηση με τις μεγάλες διαδρομές στην ανάρτηση και το απαλό rebound ήταν το μυστικό της επιτυχίας, καθώς απορροφούσε αποτελεσματικά τους κραδασμούς πριν εισέλθουν στην καμπίνα, μετά το πέρασμα από το σαμαράκια.
Εδώ να αναφέρουμε κάποιες σημαντικές πληροφορίες για να γίνει πιο κατανοητό το έργο του σεισμογράφου. Η κλίμακα Μερκάλι μετρά την ένταση του σεισμικού φαινομένου σε συγκεκριμένη τοποθεσία. Δεν εξαρτάται δηλαδή από στοιχεία όπως επίκεντρο, εστιακό βάθος κ.λπ.. Η κλίμακα μετράται από 0 έως 12 βαθμούς, με τους 12 να επιφέρουν ολική καταστροφή, ενώ δεν υπάρχει αναλογία στην κλίμακα. Δηλαδή ένας σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι δεν έχει διπλάσια ένταση από ένα άλλο δύο βαθμών, αλλά πολύ μεγαλύτερη. Συνεπώς σε αυτές τις κλίμακες ακόμα και αύξηση της τάξης του 0,1 είναι σημαντική και αισθητή στους επιβάτες.
Παρά το γεγονός πως το Puma πλέον διατίθεται μόνο με την πιο σφιχτή ST-Line ανάρτηση, απέδειξε πως εκτός από στριφτερό, μπορεί να είναι και άνετο.
Ας δούμε λοιπόν πως τα πήγαν και τα υπόλοιπα μοντέλα στο θέμα μας όσον αφορά στις αναταράξεις. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση την είδαμε στο Ford Puma, το οποίο μάλιστα εφοδιαζόταν με την πιο σφιχτή ανάρτηση της έκδοσης ST-Line. ΠαρΆ όλα αυτά τα αμορτισέρ επέδειξαν πολύ καλή φόρτιση στο αρχικό τράνταγμα, μην αφήνοντας το πιο σφιχτό set-up να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την άνεση. Η επίδοση του ήταν 8,6 ΜΜΙ και χύθηκαν 42 γρ. υγρού. 6 γρ. παραπάνω (48 στο σύνολο) από το Peugeot 2008, το οποίο είχε μέγιστες αναταράξεις στα 8,8 ΜΜΙ. Το γαλλικό μοντέλο έδειξε ισορροπημένο κατά τη φόρτιση-αποφόρτιση του ελατηρίου.
Το Peugeot 2008 μοντέλο έδειξε ισορροπημένη συμπεριφορά κατά τη φόρτιση-αποφόρτιση του ελατηρίου της ανάρτησης.
Πιο πίσω στην κατάταξη, θα συναντήσουμε το Hyundai Bayon, με τον σεισμογράφο μας να καταγράφει 8,9 ΜΜΙ και η ζυγαριά να δείχνει 49 γρ. χυμένου «καφέ». Η σχετικά σφικτή ανάρτηση του Juke μπορεί να δίνει ένα ευχάριστο οδηγικό τέμπο στο δρόμο, ωστόσο από την άλλη αυτό έχει επίπτωση στον τομέα της άνεσης. Έτσι οι μέγιστες αναταράξεις έφτασαν τα 9,0 ΜΜΙ και το νερό που χύθηκε στα 51 γρ..
Για να καταλάβετε την ποσότητα του καφέ που χύθηκε θα σας δώσουμε δύο παραδείγματα. Ένα καπάκι από μπουκάλι νερού περιέχει 7 γρ. καφέ, ενώ ένα σφηνοπότηρο περίπου 35 γρ. καφέ. Δύο σταγόνες πάντως φτάνουν για να λερώσουν τα ρούχα σας…
H ανάρτηση του Hyundai Bayon αποδείχθηκε η πιο ήσυχη κατά το πέρασμα από τα σαμαράκια.
Πάμε στον επίσης πολύ σημαντικό τομέα της άνεσης, αυτόν που αφορά στο πόσο θόρυβο κάνει η ανάρτηση, όταν περνά συνεχείς ανωμαλίες στο δρόμο. Εμείς καταγράψαμε πάλι το μέγιστο βαθμό θορύβου που δημιουργήθηκε κατά τα διαδικασία. Όπως θα δούμε υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην κατάταξη, καθώς πλέον παίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ρόλο, όπως φυσικά και η ηχομόνωση της καμπίνας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ντεσιμπέλ (dB), είναι μονάδα μέτρησης λογαριθμική. Αυτό σημαίνει ότι άνοδος της κλίμακας κατά τρία dΒ σε κάποιο ύψος θορύβου συνεπάγεται διπλασιασμό της έντασης του θορύβου. Το διπλάσιο, για παράδειγμα, των 85 dB δεν είναι τα 170 dB, αλλά τα 88 dB. Aρα για παράδειγμα αν ένα μοντέλο από τα 50 db πάει στα 60 και ένα άλλο από τα 60 στα 70, δεν έχουν και τα δύο ίση αύξηση.
Καλύτερο μοντέλο σε αυτή τη δοκιμασία αναδείχτηκε το Hyundai Bayon με τα μέγιστα decibel να φτάνουν στον αριθμό των 79,9. Δεύτερο λιγότερο θορυβώδες ήταν το Ford Puma, με 80,5 db μέγιστο θόρυβο, ενώ αλλάζει να αναφερθεί πως μεταξύ των μοντέλων του τεστ ήταν αυτό που κατέγραψε τη λιγότερη αύξηση συγκριτικά με τον παραγόμενο ήχο στην ταχύτητα των 40 χλμ./ώρα. Συνολικά και σε συνάρτηση με την προηγούμενη διαδικασία βλέπουμε πως η Ford έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα της άνεσης.
Ο «πρωταθλητής» στα σαμαράκια C3 Aircross εδώ βρίσκεται στη μέση της κατάταξης με 81,1 db, ακολουθούμενο από το Nissan Juke με 81,9 db. Από εκεί και πέρα, η πεντάδα κλείνει με το 2008 στο οποίο το μέγιστο επίπεδο ήχου έφτασε στα 83,2 db.