• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Το μεγάλο ρεπορτάζ του AutoΤρίτη έγινε σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, στο οποίο ελέγξαμε όλα τα αυτοκίνητα που σταμάτησαν να βάλουν καύσιμα.

Η ισχνή πλειοψηφία των οδηγών αλλάζει τα ελαστικά του σε λιγότερο από τα 3 προβλεόμενα χρόνια ή 45.000 χλμ..

25% των οδηγών είναι αυτοί που είχαν ενημερωθεί-κοιτάξει τι πίεση ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου τους, για τα ελαστικά.

Ζητήσαμε από τους οδηγούς να μας απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα ελαστικά, καταγράφοντας κάθε απάντηση.

Το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους έχουν ακατάλληλα λάστιχα.

Το μεγάλο ρεπορτάζ-αυτοψία του autoΤρίτη

Διαβάστηκε από 37715 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/12/2018
 

Το περιοδικό AutoΤρίτη πραγματοποίησε ρεπορτάζ σχετικά με την καταλληλότητα των ελαστικών. Έτσι πήγαμε σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και ελέγξαμε όσα αυτοκίνητα σταμάτησαν για να βάλουν καύσιμα, ενώ ζητήσαμε και από τους οδηγούς να μας απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα ελαστικά, καταγράφοντας κάθε απάντηση. Σε κάθε επιβατικό αυτοκίνητο λοιπόν, μετρήσαμε την πίεση του αέρα των ελαστικών και την κατάσταση που βρισκόταν το πέλμα τους. Το ποσοστό των αυτοκινήτων που πληρούσαν και τις δύο προϋποθέσεις ήταν μόλις 20%. Νούμερο αποθαρυντικό. Με άλλα λόγια λοιπόν, το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι επικίνδυνα.
 
Το 40% είχε σωστή πίεση και μόλις το 15% ξέρει να την ελέγχει σωστά
Αναλυτικότερα το 60% των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να έχουν πίεση χαμηλότερη από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής, ενώ μάλιστα από αυτούς το 15% έχουν ελαστικά με πολύ χαμηλή πίεση αέρα (τουλάχιστον 0,5 bar κάτω από τη προτεινόμενη πίεση) και το 5,0% θέτουν την ασφάλεια τους σε μεγάλο κίνδυνο, οδηγώντας με ελαστικά με χαμηλή πίεση (τουλάχιστον 0,75 bar κάτω από την προτεινόμενη πίεση). Μάλιστα σε αυτά τα νούμερα προσθέστε και ένα ποσοστό 10%, οι οποίοι παρουσίαζαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές του ενός ελαστικού, συγκριτικά με αυτές των άλλων. Εξίσου ιδιαίτερη εντύπωση παρουσιάζει ωστόσο και οι απαντήσεις που λάβαμε από τους ίδιους τους οδηγούς σχετικά με τις γνώσεις τους σχετικά με το θέμα. Έτσι μόλις το 15% γνώριζε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μετρήσουν την πίεση των ελαστικών τους (πριν ζεσταθεί ο αέρας στο εσωτερικό τους και διογκωθεί), ενώ λίγο περισσότεροι, 25% ήταν αυτοί που είχαν ενημερωθεί-κοιτάξει τι πίεση ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου τους.
 
4 στους 10 με φθαρμένα ελαστικά, τυπικοί στην αντικατάσταση
Λίγο μικρότερο, αλλά εξίσου μεγάλο, ήταν το ποσοστό αυτών που οδηγούσαν με φθαρμένα ελαστικά, (βάθος πέλματος κάτω από 3 χλστ.), το οποίο έφτασε το 40%. Από την άλλη βέβαια οι οδηγοί ήταν πιο τυπικοί στην αντικατάσταση των ελαστικών αφού το 55% προχωρά στην αντικατάσταση τους σε λιγότερο από 3 χρόνια ή 45.000 χλμ., ενώ το 25% το κρατάει από 5 χρόνια και άνω.

Καθόλου τυπικοί στον έλεγχο
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε η έρευνα που κάναμε είναι πως οι Έλληνες οδηγοί αμελούν πλήρως τον έλεγχο των ελαστικών τους. Για την ακρίβεια μόλις 1 στους 10 κοιτάζουν σε μηνιαία βάση την πίεση των ελαστικών τους, ενώ το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν ελέγχει ποτέ τη φθορά τους.    
Στις επόμενες σελίδες θα διαβάσετε και τα αποτελέσματα στις δοκιμές κατανάλωσης και φρεναρίσματος που κάναμε σε πραγματικές συνθήκες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρώτη επαφή: Νέο Toyota Yaris

Top Φθινοπωρινοί προορισμοί - Βυτίνα!

Πως θα προστατεύσετε τον καταλύτη

Βήμα βήμα μετατροπή σε CNG!

Η κίνηση στους δρόμους

5 ανακρίβειες για τα λιπαντικά

Τι ξέρεις από μπαταρίες;

Oι τιμές του νέου Mazda CX-30 στην Ελλάδα

Το Daihatsu Copen GR Sport

Nέες εικόνες του επερχόμενου VW Golf

Αποκλειστικό: Το νέο Audi TT

Οδηγούμε το νέο VW T-Roc R με 300 PS

Citroen C3 VS Ford Fiesta VS Nissan Micra

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Διαβάστε live 30 δοκιμές

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Τιμές… «όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε»

SEAT: Μοντέλα φυσικού αερίου που καίνε 3,5€/100 χλμ.

RENAULT: Ανακάλυψε το CAPTUR με το νέο turbo κινητήρα βενζίνης 1.3 TCe

FORD: No 1 σε πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων για 3η συνεχόμενη χρονιά. Πηγή ΣΕΑΑ

FORD: Πλήρης έλεγχος για το μεταχειρισμένο που θέλεις

περισσότερα »