• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Το μεγάλο ρεπορτάζ του AutoΤρίτη έγινε σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων, στο οποίο ελέγξαμε όλα τα αυτοκίνητα που σταμάτησαν να βάλουν καύσιμα.

Η ισχνή πλειοψηφία των οδηγών αλλάζει τα ελαστικά του σε λιγότερο από τα 3 προβλεόμενα χρόνια ή 45.000 χλμ..

25% των οδηγών είναι αυτοί που είχαν ενημερωθεί-κοιτάξει τι πίεση ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου τους, για τα ελαστικά.

Ζητήσαμε από τους οδηγούς να μας απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα ελαστικά, καταγράφοντας κάθε απάντηση.

Το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους έχουν ακατάλληλα λάστιχα.

Το μεγάλο ρεπορτάζ-αυτοψία του autoΤρίτη

Διαβάστηκε από 37230 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/12/2018
 

Το περιοδικό AutoΤρίτη πραγματοποίησε ρεπορτάζ σχετικά με την καταλληλότητα των ελαστικών. Έτσι πήγαμε σε ένα πρατήριο υγρών καυσίμων και ελέγξαμε όσα αυτοκίνητα σταμάτησαν για να βάλουν καύσιμα, ενώ ζητήσαμε και από τους οδηγούς να μας απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα ελαστικά, καταγράφοντας κάθε απάντηση. Σε κάθε επιβατικό αυτοκίνητο λοιπόν, μετρήσαμε την πίεση του αέρα των ελαστικών και την κατάσταση που βρισκόταν το πέλμα τους. Το ποσοστό των αυτοκινήτων που πληρούσαν και τις δύο προϋποθέσεις ήταν μόλις 20%. Νούμερο αποθαρυντικό. Με άλλα λόγια λοιπόν, το 80% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους είναι επικίνδυνα.
 
Το 40% είχε σωστή πίεση και μόλις το 15% ξέρει να την ελέγχει σωστά
Αναλυτικότερα το 60% των αυτοκινήτων που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να έχουν πίεση χαμηλότερη από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής, ενώ μάλιστα από αυτούς το 15% έχουν ελαστικά με πολύ χαμηλή πίεση αέρα (τουλάχιστον 0,5 bar κάτω από τη προτεινόμενη πίεση) και το 5,0% θέτουν την ασφάλεια τους σε μεγάλο κίνδυνο, οδηγώντας με ελαστικά με χαμηλή πίεση (τουλάχιστον 0,75 bar κάτω από την προτεινόμενη πίεση). Μάλιστα σε αυτά τα νούμερα προσθέστε και ένα ποσοστό 10%, οι οποίοι παρουσίαζαν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις τιμές του ενός ελαστικού, συγκριτικά με αυτές των άλλων. Εξίσου ιδιαίτερη εντύπωση παρουσιάζει ωστόσο και οι απαντήσεις που λάβαμε από τους ίδιους τους οδηγούς σχετικά με τις γνώσεις τους σχετικά με το θέμα. Έτσι μόλις το 15% γνώριζε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μετρήσουν την πίεση των ελαστικών τους (πριν ζεσταθεί ο αέρας στο εσωτερικό τους και διογκωθεί), ενώ λίγο περισσότεροι, 25% ήταν αυτοί που είχαν ενημερωθεί-κοιτάξει τι πίεση ορίζει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου τους.
 
4 στους 10 με φθαρμένα ελαστικά, τυπικοί στην αντικατάσταση
Λίγο μικρότερο, αλλά εξίσου μεγάλο, ήταν το ποσοστό αυτών που οδηγούσαν με φθαρμένα ελαστικά, (βάθος πέλματος κάτω από 3 χλστ.), το οποίο έφτασε το 40%. Από την άλλη βέβαια οι οδηγοί ήταν πιο τυπικοί στην αντικατάσταση των ελαστικών αφού το 55% προχωρά στην αντικατάσταση τους σε λιγότερο από 3 χρόνια ή 45.000 χλμ., ενώ το 25% το κρατάει από 5 χρόνια και άνω.

Καθόλου τυπικοί στον έλεγχο
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ανέδειξε η έρευνα που κάναμε είναι πως οι Έλληνες οδηγοί αμελούν πλήρως τον έλεγχο των ελαστικών τους. Για την ακρίβεια μόλις 1 στους 10 κοιτάζουν σε μηνιαία βάση την πίεση των ελαστικών τους, ενώ το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν ελέγχει ποτέ τη φθορά τους.    
Στις επόμενες σελίδες θα διαβάσετε και τα αποτελέσματα στις δοκιμές κατανάλωσης και φρεναρίσματος που κάναμε σε πραγματικές συνθήκες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό VW ID.3

Δοκιμή: Nissan Qashqai diesel

Νέο Scala: Αλλάζει ο χαρακτήρας με ένα όνομα;

ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ: Το κόστος Service 5ετίας των best seller μικρών

Η κίνηση στους δρόμους

Με 7 διαφορετικές εκδόσεις το νέο Audi A3

Peugeot 208 GT-Line VS VW Polo R-Line

Δοκιμή: Honda Civic Sedan με 182 PS

Tι έχει το Yaris που δεν έχουν οι άλλοι;

Έτσι θα «γυαλίζουν» οι τροχοί

Αμορτισέρ: check ή αντικατάσταση;

Clima vs A/C! Ποιο είναι καλύτερο;

Η«σπιίθα» του κινητήρα σου!

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

Yellow Pages: Λιπαντικά - Προδιαγραφές!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

HONDA: Civic σεντάν με 182 PS από 22.325€

SEAT: Tarraco το νέο μεγάλο SUV της Seat

NISSAN: Έως 1.500 ευρώ έκπτωση στο Qashqai

CITROEN: Reverse Sales και στα SUV

PEUGEOT: Mοναδικές τιμές για όλα τα μοντέλα μέχρι τις 31 Ιουλίου

RENAULT: CLIO από 10.990€ και ...θα σκάσει ο τζίτζικας που δεν μπορεί να το αποκτήσει. Εσύ όμως μπορείς!

περισσότερα »