Μην παρατάς την πόρτα ανοιχτή | Μεγάλος κίνδυνος και πρόστιμο

1.739 Επισκέψεις στο άρθρο (27/5/2024)
Μην παρατάς την πόρτα ανοιχτή | Μεγάλος κίνδυνος και πρόστιμο
2 Φωτογραφίες »

- Πολλοί οδηγοί παρκάρουν και ανοίγουν την πόρτα χωρίς να ελέγξουν
- Μεγάλος κίνδυνος για μηχανάκια και ποδήλατα
- Πρόστιμο ακόμα και αν αφήνεις την πόρτα ανοιχτή και φεύγεις
- Ο σωστός τρόπος να ανοίγεις την πόρτα με ασφάλεια

Πολλοί οδηγοί παρκάρουν και ανοίγουν την πόρτα χωρίς να ελέγξουν

Δυστυχώς σε όλους μας έχει συμβεί ενώ οδηγούμε, να βλέπουμε κάποιον οδηγό που μόλις πάρκαρε ή σταμάτησε στην άκρη του δρόμου να ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου χωρίς να ελέγξει και να μας αναγκάζει σε απότομο φρενάρισμα ή παρατιμονιά για να τον αποφύγουμε. Ίσως κιόλας να το έχουμε κάνει και εμείς οι ίδιοι. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι πολύ εύκολο να προκληθεί τροχαίο ατύχημα.

Πολύ επικίνδυνο για μηχανάκια και ποδήλατα

Λίγο η απροσεξία και η βιασύνη αυτού που ανοίγει την πόρτα, λίγο η αφηρημάδα/κούραση του περαστικού οχήματος, το ατύχημα δεν είναι απίθανο. Μάλιστα, ακόμα πιο επικίνδυνη είναι αυτή η κατάσταση αν εμπλέκεται οδηγός μηχανής ή ποδηλάτου, μιας και αυτοί συνηθίζουν να κινούνται σε διήθηση μέσα από ακινητοποιημένα 4τροχα. Σε περίπτωση σύγκρουσης ο οδηγός του δίτροχου διατρέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο για σοβαρό τραυματισμό.

Μια άλλη κακή και επικίνδυνη συνήθεια πολλών οδηγών είναι να αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες του αυτοκινήτου όταν φορτώνουν/ξεφορτώνουν ψώνια και αποσκευές. Και αυτή η συνήθεια εκτός από παράνομη, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς η ανοικτή πόρτα στη μεριά του δρόμου αποτελεί εμπόδιο.


Μην ανοίγεις την πόρτα χωρίς να κοιτάξεις. Εκτός από πολύ επικίνδυνο είναι και παράνομο.
2 Φωτογραφίες »

Μην ανοίγεις την πόρτα χωρίς να κοιτάξεις. Εκτός από πολύ επικίνδυνο είναι και παράνομο.

Πρόστιμο ακόμα και αν αφήνεις την πόρτα ανοιχτή και φεύγεις

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. αυτή η συμπεριφορά είναι παράνομη ενώ προβλέπεται και πρόστιμο. Πιο συγκεκριμένα, στο ¶ρθρο 30 του Κ.Ο.Κ. αναφέρεται πως «Απαγορεύεται σε όλους να ανοίγουν ή να αφήνουν τις πόρτες του οχήματος ανοικτές ή να εισέρχονται/εξέρχονται αυτού, αν προηγουμένως δεν βεβαιωθούν ότι, εκ των ενεργειών τους, δεν προκαλείται κίνδυνος στους χρήστες της οδού». Το πρόστιμο σε μια τέτοια περίπτωση είναι 40 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος είναι υπαίτιος ο οδηγός που ανοίγει την πόρτα.

Ο σωστός τρόπος να ανοίγεις την πόρτα με ασφάλεια

Ο πιο σωστός και ασφαλής τρόπος για να ανοίξεις την πόρτα είναι να πιάσεις τη χειρολαβή με το εξωτερικό χέρι και το χερούλι της κλειδαριάς (πετούγια) με το ανάποδο χέρι. Αφού ελέγξεις αρχικά από τον καθρέπτη και μετά γυρίζοντας το κεφάλι, ανοίγεις σιγά σιγά την πόρτα και αφού δεις ότι το πεδίο είναι ελεύθερο, μόνο τότε βγαίνεις από το αυτοκίνητο.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως μιας και πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, πλέον πολλοί κατασκευαστές τοποθετούν ειδική ένδειξη στον καθρέπτη, που ανάβει όταν υπάρχει διερχόμενο όχημα για να προειδοποιήσει τους επιβάτες.

SARAKAKIS HONDA LEASING
moto