Nέα Lancia Ypsilon: Ηλεκτρική με 156 άλογα, έρχεται και ήπια υβριδική
19 Φωτογραφίες »

Nέα Lancia Ypsilon: Ηλεκτρική με 156 άλογα, έρχεται και ήπια υβριδική

10.663 Επισκέψεις στο άρθρο (15/2/2024)

- Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Lancia.
- Νέα σχεδιαστική γλώσσα με έμπνευση το παρελθόν της Lancia και ιταλική φινέτσα.
- Εσωτερικό με έμφαση στην πολυτέλεια και 2 οθόνες 10,25 ιντσών.
- Ηλεκτρική με 156 άλογα, έρχεται και ήπια υβριδική έκδοση.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Lancia

Πρεμιέρα έκανε η νέα Lancia Ypsilon, αποκαλύπτοντας στο κοινό την ειδική και περιορισμένη έκδοση Cassina. Η ιταλική μάρκα θα κατασκευάσει μόλις 1.906 μονάδες του συγκεκριμένου μοντέλου, πριν ακολουθήσουν οι ηλεκτρικές και ήπια υβριδικές εκδόσεις. Σε κάθε περίπτωση η νέα Ypsilon είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία της Lancia, σκοπεύοντας να είναι και το πρώτο που θα φέρει την πολυαναμενόμενη «αναγέννησή» της.

Νέα σχεδιαστική γλώσσα με έμπνευση το παρελθόν της Lancia και ιταλική φινέτσα

Η τέταρτη γενιά της Ypsilon δανείζεται πολλά στοιχεία από τα Peugeot 208 και Opel Corsa, αφού όλα προέρχονται από τον Όμιλο Stellantis. Εξωτερικά, όπως γνωρίζουμε και από τις εικόνες που έχουν διαρρεύσει, η ειδική και περιορισμένη έκδοση Cassina παρουσιάστηκε σε μια σκούρα απόχρωση του μπλε και έχει μια σειρά από μαύρες πινελιές, όπως η παχιά λωρίδα στο χείλος του καπό με το όνομα της μάρκας «Lancia» πάνω της. Από κάτω υπάρχουν τρεις λεπτές λωρίδες LED, ενώ οι προβολείς βρίσκονται στις δύο άκρες του μπροστινού προφυλακτήρα, ο οποίος διακοσμείται με έναν μεγάλο κεντρικό αεραγωγό και δύο μικρότερους κάθετους, δεξιά κι αριστερά. Το πίσω μέρος διαθέτει κυκλικά φώτα,  με σαφείς καταβολές από την θρυλική Lancia Stratos, τα οποία φέρουν εντός τους δύο οριζόντια «Υ» ως φωτιζόμενη «υπογραφή». Η νέα Ypsilon διαθέτει επίσης μια μικρή αεροτομή στο τέλος της οροφής.
 
Αναφορικά με τις διαστάσεις της νέας Ypsilon, να πούμε πως έχει μήκος 4,08 μέτρα, πλάτος 1,76 μέτρα και ύψος 1,44 μέτρα. Αυτές οι διαστάσεις αντιπροσωπεύουν αύξηση 240 χιλιοστά σε μήκος, 120 χιλιοστά σε πλάτος και μείωση 70 χιλιοστά σε ύψος σε σύγκριση με το σημερινό μοντέλο. Το βάρος της ηλεκτρικής Lancia Ypsilon μετράται στα 1.584 κιλά.

Εσωτερικό με έμφαση στην πολυτέλεια και 2 οθόνες 10,25 ιντσών

Όσον αφορά το εσωτερικό της νέας Ypsilon, η Lancia σημειώνει πως δημιουργήθηκε με σκοπό να θυμίζει ιταλικό σαλόνι και αυτός είναι ο λόγος που συνεργάστηκε με την Cassina, μια ιταλική μάρκα επίπλων υψηλής ποιότητας, η οποία συνέβαλε στην επιλογή υλικών και χρωμάτων. Τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν τα βελούδινα επενδυμένα καθίσματα και την κυκλική κεντρική κονσόλα με σκοπό να θυμίζει τραπεζάκι σαλονιού. Από κει και πέρα η νέα Ypsilon εξοπλίζεται με δύο οθόνες στο ταμπλό 10,25 ιντσών, μία ως ψηφιακός πίνακας οργάνων και ακόμα μία για το σύστημα infotainment. Το τελευταίο θα ονομάζεται SALA (Sound Air Light Augmentation). Το σύστημα ψυχαγωγίας της νέας Ypsilon έχει σχεδιαστεί για να μπορούν οι χρήστες να αλληλεπιδράσουν μαζί του αγγίζοντας την οθόνη ή χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές.

Ηλεκτρική με 156 άλογα, έρχεται και ήπια υβριδική έκδοση

Η πλήρως ηλεκτρική έκδοση της Lancia Ypsilon είναι εξοπλισμένη με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο μπροστά, απόδοσης 156 ίππων και 260 Nm ροπής. Η ενέργεια αντλείται από μια μπαταρία 51 kWh, η οποία προσφέρει αυτονομία (WLTP) έως και 403 χιλιόμετρα. Όταν συνδέεται σε συμβατό φορτιστή DC, η μπαταρία μπορεί να φτάσει από το 20 στο 80 τοις εκατό σε 24 λεπτά, σύμφωνα με τη Lancia.

Το ηλεκτρικό hatchback θα ακολουθηθεί από μια υβριδική έκδοση που θα είναι το τελευταίο μοντέλο της Lancia με κινητήρα εσωτερικής καύσης, αφού στην πορεία η ιταλική φίρμα θα γίνει αμιγώς ηλεκτρική! Η Ypsilon Hybrid αναμένεται να εξοπλιστεί με τον ήπια υβριδικό τρικύλινδρο κινητήρα 1,2 λίτρων, που βρίσκουμε και στο Jeep Avenger.

Συνέχεια του άρθρου >>>
LINGLONG STOXOS TOP 5
test center