Πώς δουλεύει η νέα τετρακίνηση e-4ORCE της Nissan; (+video)
4 Φωτογραφίες »

Πώς δουλεύει η νέα τετρακίνηση e-4ORCE της Nissan; (+video)

7.910 Επισκέψεις στο άρθρο

- Αποκλειστικά σχεδιασμένη για υβριδικά & ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- Μηχανική τετρακίνηση στο Qashqai, ηλεκτρική λόγω «e» σε X-Trail & Ariya
- Λέγεται e-4FORCE και αποτελείται από δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα
- «Διαβάζει» το δρόμο και δίνει ροπή-φρενάρει κάθε τροχό ξεχωριστά

Μηχανική τετρακίνηση στο Qashqai, ηλεκτρική λόγω «e» σε X-Trail & Ariya

Όσο πιο πολύ μπαίνει στην ζωή μας ο εξηλεκτρισμός, τόσο περισσότερες τεχνολογίες «πρέπει» να μαθαίνουμε. Βλέπουμε το Nissan Qashqai, στην ισχυρή mild hybrid έκδοση των 158 ίππων να προσφέρεται με κίνηση σε όλους τους τροχούς (4WD). Κίνηση σε όλους τους τροχούς προσφέρουν τα X-Trail και Ariya, όμως η δική τους 4κίνηση ονομάζεται  e-4ORCE. Μία επιλογή που δεν έχει εμπορική σκοπιμότητα. ΟΚ, προφανής είναι η σημασία του «4ORCE», καθώς το σημαντικό είναι το γράμμα «e». Δεν αναφερόμαστε σε μηχανική 4κίνηση όπως το Qashqai αλλά σε αμιγώς ηλεκτρικής φύσεως, αντίστοιχης λογικής με άλλες εταιρείες.

Ανεξάρτητη ροπή & φρενάρισμα σε κάθε τροχό

Το σύστημα e-4FORCE αποτελείται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες. Έχουν τοποθετηθεί στον εμπρός και τον πίσω άξονα του αυτοκινήτου και αντλούν ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου. Αμφότεροι υποστηρίζουν αναγεννητική πέδηση, ταυτόχρονα όμως έχουν ανεξάρτητη λειτουργία και έλεγχο. Το σύστημα ανιχνεύει τις συνθήκες οδήγησης και την ποιότητα του οδοστρώματος και παρέχει όση ροπή χρειάζεται σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η πρόσφυση του ελαστικού, μειώνοντας τις επιπτώσεις της υπερστροφής και της υποστροφής του κινητήρα. Παράλληλα, και το φρενάρισμα ελέγχεται ξεχωριστά, για κάθε έναν από τους τέσσερις τροχούς.

Στην όλη διαδικασία συμβάλλει και η σχεδόν τέλεια κατανομή βάρους εμπρός-πίσω, για ακόμη μεγαλύτερη σταθεροποίηση του αμαξώματος. Το σύστημα εξασφαλίζει ισορροπημένο έλεγχο πλαισίου, ανίχνευση γραμμής και ακρίβεια διεύθυνσης, με το αυτοκίνητο να ακολουθεί την προβλεπόμενη γραμμή στροφής. Δεν υπάρχει, δηλαδή, μεγάλη ανάγκη διόρθωσης διεύθυνσης από πλευράς οδηγού παρά ελάχιστη συμμετοχή του.


Στο full υβριδικό Nissan X-Trail e-POWER έχει τοποθετηθεί ένας ηλεκτροκινητήρας 204 ίππων στον εμπρός άξονα και ένας 136 αλόγων είναι συνδεδεμένος με τον πίσω άξονα.
4 Φωτογραφίες »

Στο full υβριδικό Nissan X-Trail e-POWER έχει τοποθετηθεί ένας ηλεκτροκινητήρας 204 ίππων στον εμπρός άξονα και ένας 136 αλόγων είναι συνδεδεμένος με τον πίσω άξονα.

Το σύστημα αντιδρά έως και 10.000 φορές το δευτερόλεπτο - Έλεγχος βύθισης

Ο ακριβής έλεγχος και οι δυνατότητες διανυσματικής ροπής πέδησης διατηρούν το όχημα εντός πορείας, ανεξαρτήτως επιφάνειας. Είτε κινείται σε βρεγμένο και γλιστερό οδόστρωμα, είτε σε δρόμο με χιόνια. Το σύστημα e-4ORCE αντιδρά έως και 10.000 φορές το δευτερόλεπτο, πολύ πιο γρήγορα από τα παραδοσιακά μηχανικά συστήματα, πετυχαίνοντας ισορροπημένη κατανομή ισχύος από τους δύο ηλεκτροκινητήρες.
 
Κάπως έτσι, σε μία ορεινή διαδρομή «παίρνει μπροστά» το Intelligent Torque Control (Έξυπνος Έλεγχος Ροπής), το οποίο βοηθά τον οδηγό να στρίβει τους τροχούς και να αλλάζει φορά με ελάχιστη προσπάθεια, περιστρέφοντας το τιμόνι ομαλά, καθώς το αυτοκίνητό σας παραμένει ακούνητο στην άσφαλτο. Από την άλλη πλευρά, μέσα στην πόλη σε έναν κυκλικό κόμβο, το όχημα μένει στον αυτοκινητόδρομο, επιταχύνει με ευκολία και φρενάρει ομαλά χάρη στην ομοιόμορφη κατανομή βάρους.
 
Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζονται από άνεση για όλους τους επιβάτες. Χάρη στο e-4ORCE με την ισχυρή αναγεννητική του πέδηση υπάρχει ελάχιστη διαμήκης «βουτιά» του αμαξώματος σε μία επιβράδυνση. Οι δύο ηλεκτροκινητήρες σε εμπρός και πίσω άξονα λειτουργούν ισορροπημένα και κάνουν ομοιόμορφη ανάκτηση ενέργειας, εξασφαλίζοντας ομαλές αντιδράσεις ακόμη και σε ένα ξαφνικό φρενάρισμα.
 

Σελίδα 2Nissan X-Trail & Ariya: Πόσα άλογα έχουν & τι πρέπει να ξέρω;
ALL SEASON FALKEN VS GOODYEAR
skoda