Ρώσοι προσπάθησαν να καταστρέψουν την Τesla

2.421 Επισκέψεις στο άρθρο (27/8/2020)

Μια ομάδα Ρώσων χάκερς λέγεται πως έφτασε κοντά στο να υποκλέψει πολλά δεδομένα της εταιρείας, ώστε να απαιτήσει λύτρα από την μάρκα για να μην τα διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

Ένας Ρώσος με το όνομα Egor Igorevich Kriuchkov φαίνεται πως προσπάθησε να δωροδοκήσει έναν υπάλληλο της Tesla για να τον πείσει να εισαγάγει κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές της εταιρείας, σύμφωνα με το DriveTeslaCanada.ca. Αυτό θα επέτρεπε την υποκλοπή των δεδομένων της Tesla με σκοπό την απαίτηση λύτρων από την εταιρεία, ώστε να μην τα διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

Κατ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως το FBI δεν αναφέρουν πουθενά πως ο υπάλληλος εργαζόταν για λογαριασμό της Τesla αλλά κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί, αφού ο Kriuchkov επισκέφτηκε την Καλιφόρνια, όπου η μάρκα έχει τα κεντρικά της γραφεία.

Ο Ρώσος χάκερ επικοινώνησε αρχικά με τον εργαζόμενο της Tesla στις 16 Ιουλίου μέσω Whatsapp λέγοντας πως έχουν κοινούς γνωστούς και ότι θα τον επισκεπτόταν κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Ο Kriuchkov έφτασε στις ΗΠΑ στις 28 Ιουλίου, αγόρασε ένα αμερικανικό κινητό τηλέφωνο, ενοικίασε ένα αυτοκίνητο και τελικά συναντήθηκε μαζί με άλλους κοινούς γνωστούς και τον ίδιο τον εργαζόμενο την 1η Αυγούστου.

Λίγες μέρες αργότερα συναντήθηκαν εκ νέου για να μιλήσουν για «δουλειές». Τότε ο Kriuchkov αποκάλυψε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος για το ταξίδι του στις ΗΠΑ. Είπε ότι εργάζεται σε "ειδικά project" με μια ομάδα που ειδικεύεται στην εγκατάσταση ransomware σε συγκεκριμένες φίρμες και ότι μπορεί να του δώσει 500.000 δολάρια αν τους βοηθήσει να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές της εταιρείας το λογισμικό που θα του φέρουν.

Ο εργαζόμενος απάντησε πως θα το σκεφτεί αλλά αμέσως ήρθε σε επικοινωνία με το FBI. Στην συνέχεια έγιναν και άλλες συναντήσεις όπου ο Ρώσος του αποκάλυψε και άλλες «δουλειές» που είχαν κάνει στο παρελθόν και πως αυτοί που είχαν συνεργαστεί, συνέχιζαν να εργάζονται για τις εταιρείες τους. Ο εργαζόμενος όμως σε συνεννόηση με το FBI, ζήτησε τα διπλάσια χρήματα για συνεργαστεί, πράγμα που έκανε τον Ρώσο να ζητήσει περισσότερο χρόνο για να πει το ναι.

Μετά από πολλές άλλες συναντήσεις που έκαναν οι δύο άνδρες,  ο εργαζόμενος κατάφερε να δει το όνομα του άνδρα με τον οποίο μιλούσε ο Kriuchkov στο τηλέφωνο. Ήταν ο Sasha Skarobogatov, ένας άνδρας που εμπλέκεται σε πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις για εγκατάσταση ransomware σε εταιρείες.

Στις 22 Αυγούστου, ο Kriuchkov συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να φύγει από τις ΗΠΑ. Περιμένει τώρα την δίκη του και πιθανότατα θα βοηθήσει το FBI να βρει και τα άλλα μέλη της ομάδας του…
 

Toyota
test center