2 φωτογραφίες »

Τα ακουστικά σε βάζουν σε κίνδυνο (+vid)

1.881 Επισκέψεις στο άρθρο (13/5/2021)

Έρευνα της Ford καταδεικνύει την επικινδυνότητα που υπάρχει όταν κινούμαστε στο δρόμο χρησιμοποιώντας ακουστικά για να ακούμε μουσική. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κατά την κίνησή τους στους δρόμους, χρησιμοποιούν ακουστικά για να ακούνε μουσική. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν επίσης ότι τα ακουστικά τους βοηθούν να συγκεντρώνονται ή να χαλαρώνουν, απομονώνοντας τους εξωτερικούς θορύβους και περισπασμούς.

 
Ωστόσο ένα νέο ηχητικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ford δείχνει ότι οι όλοι οι άνθρωποι, μεταξύ αυτών και οι οδηγοί, δικυκλιστές, αναβάτες πατινιών ή ακόμα και πεζοί, που ακούνε μουσική μέσω ακουστικών αργούν, κατά μέσο όρο, πάνω από 4 δευτερόλεπτα να αναγνωρίσουν πιθανούς κινδύνους στο δρόμο από εκείνους που δεν ακούνε μουσική. Αυτός άλλωστε είναι και ένας βασικός λόγος που σε κάποιες χώρες η χρήση τους απαγορεύεται από το νόμο, όπως στη Γαλλία όπου απαγορεύεται η χρήση ακουστικών από οδηγούς και δικυκλιστές.
 
Αποτελώντας μέρος της γνωστής καμπάνιας «Share The Road» της Ford, η έρευνα σχεδιάστηκε για να αναδείξει το ρόλο που διαδραματίζει η ακοή στην ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να αντιδρούμε σε κινδύνους στο δρόμο.
 
Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν η χρήση του δρόμου και οι ακουστικές συνήθειες περισσοτέρων των 2.000 ατόμων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να ριψοκινδυνεύουν όταν οδηγούν αυτοκίνητο, κάνουν ποδήλατο, περπατούν ή κινούνται με πατίνι. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είπαν ότι χρησιμοποιούν ακουστικά εν κινήσει. Από αυτούς το 56% παραδέχεται ότι παραλίγο να εμπλακεί ή έχει εμπλακεί σε ατύχημα, με το 27% μάλιστα να φορά ακουστικά σε αυτά τα περιστατικά.
 
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να «τρέξουν» στα κινητά τους την ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή τεχνολογίας «8D» Share The Road: Safe & Sound προκειμένου να μετρήσουν την επίδραση που έχει η χρήση ακουστικών στην ικανότητα αντίδρασής τους σε ακουστικά ερεθίσματα του δρόμου, όπως για παράδειγμα ένα όχημα πρώτων βοηθειών που πλησιάζει από πίσω.
 
Οι χρόνοι αντίδρασης των συμμετεχόντων σε τέτοιους κινδύνους μετρήθηκαν σε τρία διαφορετικά σενάρια, τόσο με αναπαραγωγή μουσικής μέσα από τα ακουστικά του χρήστη, όσο και χωρίς αυτή. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες ήταν 4,2 δευτερόλεπτα πιο αργοί στην αναγνώριση και αντίδραση ενός κινδύνου στο δρόμο, όταν άκουγαν μουσική.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την δοκιμή, το 44% των ατόμων δήλωσε ότι δεν θα φορούσαν ακουστικά εν κινήσει. Μετά την δοκιμή, το 58% των ατόμων δεσμεύτηκε ότι δεν θα τα φορούσε ποτέ ξανά – τιμή αυξημένη κατά 31%. Εν τω μεταξύ, λιγότεροι κατά 64% δήλωσαν ότι θα άκουγαν μουσική μέσω ακουστικών ενώ είναι εν κινήσει.
 

peugeot
citroen