Από το 2020 BMW i3: Ομολογουμένως μοιάζει με Σειρά 3. Το επόμενο i3 θα έχει μικρή σχέση με το σημερινό μοντέλο με το ίδιο όνομα.

Από το 2021 BMW i3X: Αρχικά το i3x προοριζόταν μόνο για την Κίνα, ωστόσο το πλάνο άλλαξε και το ηλεκτρικό crossover θα έρθει και στην Ευρώπη.

Από το 2022 BMW i1: O αληθινός διάδοχος του σημερινού i3. Μικρών διαστάσεων πεντάθυρο όχημα με μεγάλο σαλόνι και ξεχωριστή εμφάνιση. Ξεχνάμε τα ανθρακονήματα, το αλουμίνιο και τον κινητήρα πίσω: εδώ θα μπει η επόμενη γενιά της προσθιοκίνητης ηλεκτρικής δομής του Mini E.

Από το 2022 BMW i1x: Μόνο για την Κίνα Μια αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή της Χ1 δε θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο από μια καλά εξοπλισμένη τετρακίνητη εκδοχή του μοντέλο με συμβατικό κινητήρα. Προορίζεται όμως μόνο για την Κίνα για να βελτιώσει τους εκεί μέσους όρους ρύπων της BMW.

Νέες BMW i3 & i1

9.356 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/8/2018

Μπορεί το όνομα να είναι το ίδιο με σήμερα, όμως η δεύτερης γενιάς BMW i3 θα έχει λίγα κοινά στοιχεία με το σημερινό μοντέλο. Το Auto Tρίτη έχει όλες τις λεπτομέρειες για το νέο αυτοκίνητο αλλά και γενικά για την «ηλεκτρική» ατζέντα της BMW.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ: Βρες ΕΔΩ τιμές, νέα μοντέλα, κόστος χρήσης & όλα όσα πρέπει να ξέρεις

To μέλλον είναι ηλεκτρικό. Αυτό το γνωρίζουν όλοι πια στην αυτοκινητοβιομηχανία και πρωτίστως η BMW η οποία ήδη από το 2011 έχει ασπαστεί την ηλεκτροκίνηση και πολύ ζεστά μάλιστα, με επενδύσεις τεράστιες. Η λογική αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και η Βαυαρική εταιρεία θα συνεχίσει να ποντάρει πολλά στο ηλεκτρικό χαρτοφυλάκιό της το οποίο φυσικά και θα διευρυνθεί. Το ζητούμενο είναι όμως να αρχίσει αυτό το κομμάτι της γκάμας να βγάζει και χρήματα. Η διεύρυνση των επιλογών είναι ένας στόχος πολύ κρίσιμος, γιΆαυτό και η ατζέντα της BMW αναπτύσσεται ως εξής: 
  • i3, 2020 
  • i3x, 2021
  • i4, 2021
  • iNext (ηλεκτρικό και αυτόνομο), 2021
  • i1/i1x, 2022
  • i5, 2023
  • i7, 2023
  • Nέο i8, 2024
  • i5x, 2024
  • i5x Long, 2025
Θα υπάρξει λοιπόν μια επέκταση προς κάθε κατεύθυνση και πρακτικά σε κάθε βασική κατηγορία μεγέθους η BMW θα διαθέτει τον ανάλογο ηλεκτρικό εκπρόσωπο. 

Nέο i3: Αλλαγή πλεύσης, μεγαλύτερο μέγεθος 
Στην περίπτωση του i3 το σχέδιο είναι λίγο περίπλοκο και για διάφορους λόγους το μοντέλο θα αλλάξει ταυτότητα. ΚατΆαρχάς θα μεγαλώσει επειδή από κάτω του θα πρέπει να γίνει χώρος για το i1 το οποίο θα είναι ουσιαστικά ο αληθινός και κατΆουσίαν συνεχιστής του σημερινού i3. Υπάρχει όμως και κάτι πιο σημαντικό ως κίνητρο για την αλλαγή: η BMW έχει επιλέξει να αλλάξει το i3 και να το φέρει ακριβώς στο πεδίο που κινείται το Tesla Model 3.  Αυτό φυσικά θα επιφέρει αλλαγές στην εμφάνιση καθώς ο compact χαρακτήρας θα δώσει τη θέση του σε ένα αμάξωμα της μεσαίας-μικρομεσαίας κλάσης με στοιχεία από σεντάν και χάτσαμπακ μοντέλα, όπως μπορούμε να δούμε και στην αποκλειστική φωτογραφία που δημοσιεύουμε εδώ. 

Δεν είναι όμως μόνο το σχήμα που πρόκειται να αλλάξει. Η BMW προτίθεται να κάνει σημαντικές διαφοροποιήσεις και κάτω από το «περιτύλιγμα» παρόλο που ακόμη δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση επΆαυτού. Ο βασικός άξονας είναι ο περιορισμός των πολύ εξωτικών υλικών και κυρίως των ανθρακονημάτων. Αυτό έδειξε πρόσφατα εξάλλου και η πώληση του μεριδίου που είχε στην κοινοπραξία SGL Automotive Carbon Fibers. Το εγχείρημα εκείνο στήριξε την ανάπτυξη της υποδιεύθυνσης «i» της BMW. Το δε «κάρμπον» θα συνεχίσει να απασχολεί τη BMW η οποία όμως θα στραφεί και σε άλλα υλικά, όπως το αλουμίνιο, για να κρατάει το βάρος χαμηλά. Όπως διαφαίνεται το i3 θα έχει έντονο τεχνικό δεσμό με τη νέα Σειρά 3, την οποία υπενθυμίζεται ότι, με βάση πολλές πηγές, θα είναι έτοιμη για παρουσίαση φέτος, μέσα στο 2018. Η κίνηση θα συνεχίσει να δίνεται από τον πίσω άξονα ενώ από πλευράς συσσωρευτών το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, θα υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο. Μια μπαταρία λοιπόν για μεγάλες διαδρομές και μια δεύτερη για περισσότερη δύναμη και σπορ στοιχεία. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι το έτος λανσαρίσματος. Για τη BMW το 2020 χαρακτηρίζεται ως «εφικτό» και το 2021 ως «πιθανό». 

i3x: Η Crossover παραλλαγή 
Eίπαμε όμως, ότι η γκάμα των ηλεκτρικών πρέπει να αρχίσει να βγάζει ζεστό χρήμα για τον όμιλο της BMW. Κι αυτό συνεπάγεται σχεδόν αυτόματα την εξέλιξη έκδοσης για το χώρο των crossover και των SUV. Ας μην ξεχνάμε ότι η Mercedes από κάτι τέτοιο θέλει να ξεκινήσει, με την EQC που ετοιμάζει, σαν ένα ηλεκτρικό alter ego της συμβατικής GLC. Αυτό φυσικά ασκεί έξτρα πίεση στη BMW η οποία θα πρέπει να απαντήσει. Η λογική στο Μόναχο θα είναι ανάλογη και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται αυτοκίνητο με στοιχεία crossover, σαν μια λίγο πιο χαμηλή και «ασφάλτινη» Χ3. Τεχνικά, όπως και το i3, έτσι και το i3x θα έχει τον ηλεκτροκινητήρα εμπρός αλλά θα μεταδίδει την κίνηση πίσω – και μάλλον αποκλειστικά πίσω. Η ισχύς του κινητήρα θα είναι άνω των 300 ίππων και η μπαταρία θα έχει ενέργεια 70 kWh. H αυτονομία δε θα είναι σούπερ μεγάλη – εκτιμήσεις αναφέρουν 250 χλμ. αρχικά για το i3X.

16 διαθέσιμα άρθρα για BMW  i3