Ξέρεις πως θα γλιτώνεις λεφτά (και χρόνο) σαν κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Ξέρεις πως θα γλιτώνεις λεφτά (και χρόνο) σαν κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Αναπόφευκτα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Αναπόφευκτα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

  • Ξέρεις πως θα γλιτώνεις λεφτά (και χρόνο) σαν κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου;
  • Αναπόφευκτα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Save Money Coaching και στην Φόρτιση Ηλεκτροκίνητου!

2131 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/10/2022

Αρέσει ή δεν αρέσει σε πολλούς, το μέλλον της αυτοκίνησης έχει ήδη διαμορφωθεί και βαδίζει σε ηλεκτρικά «μονοπάτια». Αρκετοί είναι οι πολέμιοι της ηλεκτροκίνησης με επιχειρήματα όπως ότι τα ηλεκτρικά είναι ακριβά, ότι δεν υπάρχουν υποδομές φόρτισης κλπ., όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους!

ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΝΙΚ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
AUTO LINE A.E.

Πως θα γλιτώσεις χρήματα με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η κοινωνία και η ανθρωπότητα εξελίσσεται και μαζί της και η αυτοκίνηση, εξυπηρετώντας νέες ανάγκες και θέτοντας νέους στόχους. Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το νέο στοίχημα στην ιστορία του αυτοκινήτου, με το βλέμμα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον και οι κατασκευαστές φαίνεται πως κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.
 


Αναπόφευκτα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Αναπόφευκτα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τα ηλεκτρικά δεν είναι τόσο ακριβά όσο νομίζεις

Ναι, ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρήματα των πολέμιων της ηλεκτροκίνησης είναι πως τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ακριβά. Εννοείται πως κάθε νέα τεχνολογία όταν εμφανίζεται στην αγορά, κοστίζει και ακριβά, μέχρι να γίνει αρκετά διαδεδομένη και να μειωθεί αισθητά το κόστος λόγω της αυξημένης ζήτησης. Η ζήτηση λοιπόν των ηλεκτρικών ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο (και θα ανέβει κι άλλο), αφού είναι η νέα τάση στο χώρο του αυτοκινήτου αλλά και το μέλλον αυτής, αν αναλογιστεί κανείς πως το 2030-2035 είναι ο χρονικός ορίζοντας των εσωτερικών κινητήρων καύσης. Αναπόφευκτα δηλαδή, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στραφεί στα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα.

Ήδη, σχεδόν όλες οι μάρκες έχουν ξεκινήσει τον εξηλεκτρισμό της γκάμας τους, προσφέροντας πολυάριθμες επιλογές ηλεκτρικών σε όλες τις κατηγορίες, ενώ για όσους διστάζουν ακόμα να κάνουν το επόμενο βήμα, τα plug-in υβριδικά είναι εκεί για να καλύψουν το κενό. Τι γίνεται όμως με τα «πριζάτα» αυτοκίνητα και τις υποδομές φόρτισης; Υπάρχει στην Ελλάδα επαρκές δίκτυο φόρτισης για να καλύψει τις ανάγκες; Αξίζει η επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού;

Οι πάροχοι στο «παιχνίδι» της φόρτισης

Εταιρείες - πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μπει κι αυτές δυναμικά στο παιχνίδι της ηλεκτροκίνησης, σε έναν «αγώνα» για το ποιος έχει το μεγαλύτερο δίκτυο, τους περισσότερους ταχυφορτιστές και τις ανταγωνιστικότερες τιμές κιλοβατώρας, παρά την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την παγκόσμια αγορά. Ο μόνος κερδισμένος από αυτή τη μάχη είναι ο καταναλωτής. Ας πάμε όμως να γνωρίσουμε τους «παίκτες».

ΔΕΗ blue: Ο ηγέτης στην παροχή ηλ. ρεύματος με το μεγαλύτερο δίκτυο δημοσίων προσβάσιμων φορτιστών στην Ελλάδα, ενώ είναι η μόνη που προσφέρει και 180άρηδες ταχυφορτιστές.

nrg: Με το δίκτυο incharge παρέχει πρωτοποριακές λύσεις ηλεκτροκίνησης και αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ελλάδα.

Blink: πάνω από 350 σημεία φόρτισης σε  κομβικά σημεία Super Markets, Γυμναστήρια, Ξενοδοχεία κλπ. με το δίκτυο Blink Charging.

Τι σημαίνει Save Money Coaching στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Αρχικά, αν πάρετε την απόφαση να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο και κάνοντας την αίτηση σας στο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση σας πριμοδοτεί με 8.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της τιμής του αυτοκινήτου (χωρίς ΦΠΑ) , ενώ αν αποφασίσετε να αποσύρετε και το παλιό σας αυτοκίνητο παίρνετε επιπλέον 1000 ευρώ μπόνους, αλλά και 500 ευρώ ακόμα αν αγοράσετε έναν έξυπνο φορτιστή.

Προνόμια και ευκολίες μπορείτε να έχετε και σαν επιχειρηματίας, αν θέλετε να αποκτήσετε ένα στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την εταιρία σας.

Όσον αφορά τις εταιρίες, το ποσοστό επιδότησης φτάνει επίσης στο 30%  της τιμής του αυτοκινήτου (χωρίς ΦΠΑ) και πλέον ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δικαιούστε επιδότηση δεν  περιορίζεται πλέον αριθμητικά. Επίσης θα λάβετε μπόνους και για την αγορά και εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, με τον όρο όμως ότι αυτοί θα εξυπηρετούν αμιγώς τους σκοπούς της εταιρείας σας και δεν θα χρησιμοποιούνται για εμπορική εκμετάλλευση. Τέλος, αν δραστηριοποιείστε στους κλάδους των   ταχυμεταφορών, διανομών και τουρισμού θα σας δοθεί επιδότηση για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Πέρα από το κέρδος στην οικονομία, τα ηλεκτρικά οχήματα προσφέρουν και πιο φτηνό σέρβις, αλλά και μακροχρόνια εγγύηση για τη μπαταρία τους

Πέρα από τα κόστη που αφορούν τη χρήση ενός αυτοκινήτου, σημαντικός παράγοντας είναι και τα κόστη συντήρησης, αφού αρκετές φορές είναι ένα έξοδο που δεν το υπολογίζουμε ακριβώς κατά την αγορά. Τι αλλάζει στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα; Το γεγονός πως δεν έχουν κινητήρα παρά ένα μοτέρ, όπως οι ηλεκτρικές συσκευές. Συνεπώς τα περισσότερα αναλώσιμα που αλλάζουν στις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, στα ηλεκτρικά δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα στο μικρό service αλλάζουμε λιπαντικά και φίλτρο λαδιού. Ε, τα ηλεκτρικά δεν έχουν. Ούτε μπουζί, φίλτρο αέρα και φίλτρο καυσίμου. Τι μένει το ίδιο; Αρχικά το φίλτρο καμπίνας, το σύστημα φρένων, το πλυστικό υγρό και φυσικά οι απαραίτητη τεχνικοί έλεγχοι. Συνεπώς το συνολικό κόστος είναι αρκετά χαμηλότερο. Μάλιστα ακόμα και τα φρένα, θα σας αντέξουν πολύ περισσότερο, μπορεί να φτάσουν και μέχρι τα 300.000 χλμ. λόγω της ανάκτησης ενέργειας που επιβραδύνει το αυτοκίνητο.
 

Save Money Coaching στην φόρτιση

Πως θα εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα από τη φόρτιση πολλοί θα αναρωτηθούν. Γίνεται θα πούμε εμείς και θα σας πούμε και τον τρόπο. Αρχικά, καλό θα ήταν να επιλέξεις μία εταιρεία παροχής ρεύματος φόρτισης, κυρίως αυτή που σε «βολεύει». Τσέκαρε το δίκτυο φορτιστών και αν αυτό περιλαμβάνει τους δρόμους και τις περιοχές που κινείσαι επί καθημερινή βάση, γύρω από την κατοικία σου ή την τοποθεσία της δουλειάς σου. Έτσι, δε θα χάνεις χρόνο σε παρακάμψεις, ούτε θα βγαίνεις εκτός της διαδρομής σου.

Όλες οι παραπάνω εταιρείες διαθέτουν μερικές από τις πιο καινοτόμες και χρήσιμες εφαρμογές, με ενσωματωμένους χάρτες, εύκολους τρόπους πληρωμής κλπ. που μειώνουν το χρόνο αναζήτησης ελεύθερου σταθμού φόρτισης, ενώ σου πληροφορούν και πόσο πληρώνεις για κάθε kWh. Χρήσιμο Tip, σε ορισμένες όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ blue, στην περίπτωση που γίνεις μέλος λαμβάνεις και μία έκπτωση στην τιμή της kWh.

Οι ταχυφορτιστές που έχει κάθε πάροχος στη «φαρέτρα» του παίζουν σημαντικό ρόλο, όχι μόνο γιατί θα σου κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου, αλλά θα σου γλιτώσουν κι αρκετές ώρες αναμονής κατά τη διάρκεια της φόρτισης. Αρκετά χρήσιμοι στα πολύωρα ταξίδια, αλλά και για όσους ζουν στους γρήγορους ρυθμούς της πρωτεύουσας.

Ένα αυτοκίνητο περνάει σχεδόν το 90% της ζωής του σταθμευμένο. Γιατί λοιπόν να μην φορτίζει τότε; Για να το κάνεις σωστά, προχώρησε σε εγκατάσταση wallbox στο σπίτι ώστε να εκμεταλλευθείς τη νυχτερινή χρέωση και να φορτίζεις το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο όσο εσύ βρίσκεσαι σπίτι σου. Αν είσαι επιχειρηματίας, μπορείς να κάνει το αντίστοιχο και στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, εκμεταλλευόμενος και εκεί τις «νεκρούς χρόνους», ενώ στην τελική μπορείς ακόμα να εκμεταλλευτείς οικονομικά την υπηρεσία σε πελάτες και επισκέπτες.Ξέρεις πως θα γλιτώνεις λεφτά (και χρόνο) σαν κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

  • Αγορά με επιδότηση & μηδενικό κόστος συντήρησης.
  • Μεγαλώνει διαρκώς το δίκτυο φορτιστών (καλύπτει πόλη & ταξίδι).
  • Χρηστικά App που γλιτώνουν χρόνο-χρήμα (φόρτισης).
  • Wallbox φορτιστές για το σπίτι (και αυτοί με επιδότηση).

Η γρήγορη ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δέχτηκε πίεση λόγω των διεθνώς ακριβότερων
τιμών ενέργειας, μα οι υποδομές της και το δίκτυο φόρτισης δεν «κρατιούνται»
(ξέρουν πως η επέκταση τους είναι λύση μονόδρομος). Εσύ τι λες;